Linkuri accesibilitate

Cetățenia multiplă: o șansă pentru refugiați și risc pentru ucrainenii aflați sub ocupație?


La 18 iunie, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat legea cetățeniei multiple, dar aceasta nu a fost încă semnată de președintele țării, care are drept de veto.
La 18 iunie, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat legea cetățeniei multiple, dar aceasta nu a fost încă semnată de președintele țării, care are drept de veto.

Cetățenia multiplă le va permite ucrainenilor de peste hotare să-și păstreze pașaportul național dacă mai obțin unul. Totodată, legea interzice această opțiune pentru persoanele cu cetățenie rusă, în condițiile în care locuitorii din teritoriile ocupate sunt constrânși să obțină pașapoarte rusești.

Cum ar trebui să acționeze acești oameni? De ce adoptă Ucraina o astfel de lege acum, în ciuda unei politici de migrație stricte promovate de-a lungul anilor? Și nu încalcă, oare, această lege Constituția? Detaliile despre noua lege ce va permite cetățenia multiplă sunt prezentate într-un material realizat în cadrul proiectului „Ti iak?” („Cum ești?”) al serviciului ucrainean al Europei Libere.

Potrivit Ministerului Unității Naționale, principalul scop declarat al noii legi este menținerea legăturii cu milioanele de ucraineni care au plecat în străinătate, mai ales după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

La hotarul dintre Ucraina și Polonia, în anul 2022
La hotarul dintre Ucraina și Polonia, în anul 2022

De ce este necesară o astfel de lege?

Vicepremierul ucrainean Olexii Cernișov, ministru al Unității Naționale, explică într-un articol din „Ukrainska Pravda” că decizia de a introduce cetățenia multiplă este motivată, printre altele, de cauze demografice.

Trebuie să discutăm despre cum să-i unim pe ucraineni oriunde s-ar afla.
Olexii Cernișov

„În 1991, populația Ucrainei era de 52 de milioane. Astăzi, pe teritoriul controlat de guvernul ucrainean locuiesc puțin peste 30 de milioane de oameni. Conform previziunilor ONU, această scădere va continua. De aceea, trebuie să vorbim despre cum să reunim ucrainenii, oriunde s-ar afla. În acest context, cetățenia multiplă este unul dintre instrumentele care vor ajuta la păstrarea viitorului națiunii”, consideră Cernîșov.

Legea a fost adoptată pe 18 iunie de Rada Supremă, dar n-a fost promulgată încă de președintele țării.

Refugiați ucraineni la hotarul dintre Ucraina și Polonia în anul 2022.
Refugiați ucraineni la hotarul dintre Ucraina și Polonia în anul 2022.

Principala modificare prevăzută de lege: cetățenii Ucrainei vor putea avea mai multe cetățenii simultan. Până acum, pentru a obține pașaportul altei țări era necesară renunțarea la cel ucrainean.

Situația demografică este catastrofală.
Olexii Goncearenko

„Dacă nu am fi adoptat această lege, pur și simplu, am fi împins sute de mii de ucraineni în afara spațiului ucrainean. Milioane de ucraineni sunt în străinătate, mai ales în Europa. Și o parte dintre ei se confruntă cu dilema: dacă primesc cetățenia germană, cehă sau poloneză, să renunțe la cea ucraineană sau nu? Iar situația demografică este catastrofală”, a declarat deputatul din partea „Solidarității Europene”, Olexii Goncearenko, într-o emisiune a serviciului ucrainean al Europei Libere.

Autobuz cu refugiați ucraineni la granița dintre Ucraina și Polonia în anul 2022.
Autobuz cu refugiați ucraineni la granița dintre Ucraina și Polonia în anul 2022.

Cine poate obține cetățenie multiplă și cine nu?

Legea stabilește o listă de cazuri în care cetățenia multiplă este permisă pentru cetățenii ucraineni. Este vorba, în special, despre următoarele situații:

  • dobândirea simultană de către un copil, la naștere, a cetățeniei Ucrainei și a altei țări;
  • dobândirea de către un copil, care este deja cetățean ucrainean, a cetățeniei părinților adoptivi străini;
  • dobândirea automată de către un cetățean ucrainean a unei alte cetățenii ca urmare a căsătoriei cu un străin;
  • dobândirea automată de către un cetățean ucrainean major a unei alte cetățenii, conform legislației unui stat străin, cu condiția ca acesta să nu fi obținut un document care să confirme cetățenia altui stat;
  • dobândirea cetățeniei ucrainene de către străini prin procedura simplificată prevăzută de lege;
  • dobândirea de către un cetățean ucrainean a cetățeniei unei țări incluse pe lista statelor ai căror cetățeni au dreptul la obținerea cetățeniei ucrainene prin procedură simplificată.


Cu pașaportul biometric ucrainean peste hotare
Cu pașaportul biometric ucrainean peste hotare

Legea interzice cetățenia multiplă pentru persoanele care dețin cetățenia Rusiei sau a statelor ce nu recunosc integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. De asemenea, excepțiile vizează persoanele condamnate pentru crime grave sau deosebit de grave, precum și pe cele care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale și a intereselor statului ucrainean.

Lista statelor neprietenoase față de Ucraina urmează să fie stabilită de guvern. În mod similar, va fi stabilită lista statelor prietene, ale căror cetățeni vor putea beneficia de o procedură simplificată pentru obținerea cetățeniei ucrainene.

De procedura simplificată vor putea beneficia și străinii care s-au născut în Ucraina sau au strămoși ucraineni, precum și cei care își fac serviciul militar în forțele de apărare ucrainene.

Celebrarea introducerii regimului fără vize între Ucraina și Uniunea Europeană, în 2017
Celebrarea introducerii regimului fără vize între Ucraina și Uniunea Europeană, în 2017

Dintre ucraineni, nu vor putea avea cetățenie multiplă funcționarii publici și judecătorii.

„Dacă cineva vrea să intre în guvern, să fie deputat, ministru, polițist, membru al forțelor de ordine, atunci trebuie să aibă un singur pașaport – cel de cetățean ucrainean. Nu poți lucra pentru stat având în buzunar un «pașaport de rezervă»”, a declarat Olexii Goncearenko.

Se încalcă Constituția?

Juristul specializat în dreptul migrației, Kirilo Iordanov, a declarat pentru Europa Liberă că această lege reprezintă „un pas al statului în întâmpinarea ucrainenilor din străinătate”.

Constituția nu a fost modificată, dar legea a introdus concepte noi.
Kirilo Iordanov

„Aceasta este o reacție oportună a statului la schimbări și o adaptare a unei legislații rigide la realitățile actuale. Teoretic, există un risc privind constituționalitatea: Curtea Constituțională, care interpretează legislația, poate declara neconstituționale anumite norme sau legea în ansamblu. Adică, dacă în viitor cineva va dori să depună o plângere la Curtea Constituțională, atunci această lege ar putea fi, teoretic, declarată neconstituțională. Conform articolului 4, în Ucraina există o singură cetățenie. Constituția nu a fost modificată, însă legea a introdus concepte noi”, explică Iordanov.

Aeroportul „Borispol”, anul 2015
Aeroportul „Borispol”, anul 2015

Juristul subliniază, de asemenea: „Dacă în viitor Curtea Constituțională va analiza astfel de chestiuni, ar trebui să o facă cu înțelegerea situației. În opinia mea, această lege este foarte necesară: o astfel de reformă este dictată de război și de plecarea multor cetățeni”.

Care este procedura de obținere?

Cetățenia multiplă este permisă doar în baza unor reguli clar stabilite. Pentru a obține cetățenia ucraineană, o persoană trebuie să susțină examene la limba ucraineană, istorie și cunoașterea Constituției. Documentele trebuie depuse și examenele susținute personal – pe teritoriul Ucrainei.

Pentru cetățenii ruși care doresc să devină cetățeni ai Ucrainei, cerințele sunt mai stricte: trebuie să dețină o viză de imigrare în Ucraina, să locuiască în țară cel puțin cinci ani (această condiție se aplică tuturor străinilor), să susțină examenele și să treacă o verificare a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) privind riscurile la adresa securității naționale.

Acțiune în sprijinul Ucrainei, SUA, 2022
Acțiune în sprijinul Ucrainei, SUA, 2022

După cum a declarat pentru Europa Liberă Mikita Poturaiev, deputat din partea partidului „Slujitorul Poporului” și președinte al Comisiei pentru politici umanitare și informaționale din Rada Supremă, nu trebuie să ne așteptăm ca noua lege să fie folosită imediat de un număr mare de oameni.

„Cred că atât la început, cât și mai târziu, va fi vorba de câteva mii de persoane. Nu vor fi milioane”, a spus Poturaiev.

Juristul specializat în dreptul migrației, Kirilo Iordanov, a subliniat într-un comentariu pentru Europa Liberă că legea îi vizează, în primul rând, pe ucrainenii din străinătate, care se confruntă cu alegerea de a păstra cetățenia ucraineană sau de a accepta o nouă cetățenie.

Dictare în metrou cu ocazia Zilei Constituției, Dnipro, 2024
Dictare în metrou cu ocazia Zilei Constituției, Dnipro, 2024

„Străinii care doresc să dobândească cetățenia ucraineană vor primi nu doar drepturi, ci și obligații – ca orice alt cetățean ucrainean, inclusiv obligația militară”, spune Iordanov. „Statul îi va considera pe acești oameni drept ucraineni și va avea așteptări corespunzătoare de la ei. De exemplu, străinii din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei vor putea obține cetățenia țării pe care o apără.”

Care sunt riscurile pentru oamenii din teritoriile ocupate?

„Aceasta reprezintă o discriminare a ucrainenilor din teritoriile ocupate”, comentează pe marginea noii legi doctorul în științe politice Mihailo Savva, expert al Centrului pentru Libertăți Civile (CLC).

Activiștii Mișcării „Panglica galbenă” au distribuit pliante pro-ucrainene în Sevastopol, în 2023
Activiștii Mișcării „Panglica galbenă” au distribuit pliante pro-ucrainene în Sevastopol, în 2023
Persoanele fără cetățenie rusă nu au oportunități pe teritoriile ocupate
Mihailo Savva

Savva atrage atenția și asupra unei contradicții din norma legală:

„Potrivit legii, persoanelor care au obținut voluntar cetățenia rusă li se interzice cetățenia ucraineană. Asta creează conflicte juridice. De exemplu, locuitorii din Crimeea au primit cetățenie rusă în timpul anexării, forțat și automat. Ulterior, după criticile internaționale, Rusia și-a schimbat abordarea și, în estul Ucrainei și pe noile teritorii ocupate, a introdus un sistem prin care oamenii trebuiau să depună personal o cerere pentru a obține cetățenie rusă. Persoanele fără cetățenie nu au nici o posibilitate în teritoriile ocupate: nu pot beneficia de asistență medicală, nu-și pot înregistra proprietățile. Mai mult, cei fără pașaport rusesc sunt considerați străini, Rusia îi acuză de lipsă de loialitate și îi deportează.”

Evacuare din Konsteantinivka
Evacuare din Konsteantinivka

Un șir de organizații pentru drepturile omului (CrimeaSOS, Centrul pentru Drepturile Omului ZMINA, Donbas SOS, Grupul pentru Drepturile Omului din Crimeea și altele) au declarat că anumite prevederi ale legii „deteriorează semnificativ situația cetățenilor ucraineni aflați în teritoriile ocupate”.

„Obținerea cetățeniei pe teritoriile temporar ocupate nu este voluntară din start și nu ar trebui să atragă pierderea cetățeniei ucrainene”, se arată în declarația comună a organizațiilor. „Dacă considerăm că persoanele care rămân pe teritoriile temporar ocupate sunt cetățeni ai Ucrainei, atunci nu putem, în același timp, să transmitem semnale despre disponibilitatea de a renunța la ei, de a-i pedepsi sau de a-i lipsi de cetățenie. Trebuie să-i protejăm, chiar dacă au fost nevoiți să ia decizii impuse de ocupant.”

Locuitorii evacuați din teritoriile ocupate ajung în Zaporojie, anul 2022
Locuitorii evacuați din teritoriile ocupate ajung în Zaporojie, anul 2022

Deputatul din partea „Solidarității Europene”, Olexii Goncearenko, a comentat în cadrul emisiunii „Svoboda LIVE” dilema legată de ucrainenii din teritoriile ocupate, care au fost obligați să accepte pașaportul rusesc:

„Desigur, nu învinuiesc pe nimeni, este o problemă a statului faptul că, din păcate, oamenii s-au trezit în ocupație. Dar mai departe ei fac o alegere. Dacă vorbim despre persoane care trăiesc de patru ani sub controlul de facto al țării-agresoare, mai departe aceste persoane vor ajunge să facă serviciul militar în armata rusă. O parte dintre ele deja lucrează în structurile de forță rusești.

Adică oamenii trebuie să decidă: dacă vor să fie cu Ucraina, atunci trebuie să părăsească aceste teritorii. Dacă rămân acolo și continuă să trăiască în ocupație, vor fi din ce în ce mai expuși propagandei ruse, influenței serviciilor speciale rusești și așa mai departe”, a adăugat Goncearenko. „Cu siguranță, nu ne putem permite ca cetățenii din teritoriile ocupate să poată vota la alegerile noastre, de exemplu.”

Expertul Centrului pentru Libertăți Civile (CLC), Mihailo Savva, consideră justificată excluderea acestei prevederi din lege:

„Autoritățile ucrainene, la nivel de funcționari, vor interpreta această prevedere în mod univoc, acest lucru se poate afirma pe baza unor practici similare din trecut. Va fi dificil să demonstrezi unui funcționar că o persoană din teritoriile ocupate nu a dobândit cetățenia (rusă) de bunăvoie.”

  • Pe 18 iunie, Rada Supremă a adoptat legea care prevede introducerea instituției cetățeniei multiple. Documentul a fost votat de 243 de deputați.
  • Inițiativa legislativă aparține președintelui Volodimir Zelenski.

Articol scris de Iaroslava Timoșciuc, Serviciul ucrainean al Europei Libere, tradus de Europa Liberă Moldova

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG