Linkuri accesibilitate

Ucraina și SUA semnează acordul despre minerale, cerut de Donald Trump


Ministrul american de finanțe, Scott Bessent, și prim-viceprim-ministra ucraineană, Iulia Sviridenko, semnând acordul privind mineralele, Washington, 30 aprilie 2025
Ministrul american de finanțe, Scott Bessent, și prim-viceprim-ministra ucraineană, Iulia Sviridenko, semnând acordul privind mineralele, Washington, 30 aprilie 2025

Ucraina și SUA au semnat acordul promovat intens de președintele american, Donald Trump, care va oferi Statelor Unite acces preferențial la exploatarea resurselor minerale ale Ucrainei, dar va crea și un fond de investiții pentru reconstrucția țării.

Acordul a fost semnat la Washington, pe 30 aprilie, după luni de negocieri marcate periodic de tensiuni, iar incertitudinea a planat până în ultimul moment.

Semnat de ministrul american de finanțe, Scott Bessent, și prim-viceprim-ministra ucraineană, Iulia Sviridenko, acordul stabilește nu doar accesul SUA la noi proiecte miniere în Ucraina, ci și crearea unui fond comun de investiții pentru reconstrucția țării.

Înțelegerea este considerată esențială pentru eforturile Kievului de a reface relațiile cu Washingtonul, principalul susținător al Ucrainei în războiul cu Rusia. Relațiile s-au tensionat după revenirea lui Trump la Casa Albă, în ianuarie. În timp ce încearcă să obțină un acord de pace care ar pune capăt războiul declanșat de Rusia cu peste trei ani în urmă, Trump cere Ucrainei recompense pentru sprijin.

Oficialii ucraineni au sperat că acest acord va prevedea și garanții de securitate explicite oferite de SUA pentru apărarea Ucrainei împotriva Rusiei.

Trezoreria SUA (ministerul de finanțe) a spus într-un comunicat după semnare că acordul „semnalează clar angajamentul administrației Trump față de o Ucraină liberă, suverană și prosperă”.

Sviridenko a scris pe X că acordul prevede contribuții financiare din partea Washingtonului.

„Pe lângă contribuțiile financiare directe, acesta poate include și un nou tip de asistență, de exemplu, sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina”, a mai spus oficiala ucraineană. Washingtonul nu a comentat direct această sugestie.

De la invazia rusească în Ucraina, în 2022, SUA au oferit cel mai mare sprijin militar Ucrainei, în valoare de 72 miliarde dolari, potrivit unui calcul al Institutului Kiel din Germania.

Trump a repetat chiar înainte de semnarea acordului că SUA ar trebui să primească ceva în schimbul ajutorului oferit Kievului, explicând că acesta este motivul pentru care a insistat ca SUA să capete acces la zăcămintele de minerale rare ale Ucrainei.

În anunțul privind semnarea acordului, Trezoreria SUA a precizat că acest parteneriat recunoaște „sprijinul financiar și material semnificativ pe care poporul american l-a oferit apărării Ucrainei de la invazia Rusiei”.

Ucraina va decide ce și unde să se extragă

Ucraina are zăcăminte importante, inclusiv de metale rare utilizate în aparataj electronic, vehicule electrice și echipamente militare de care SUA au nevoie.

Dar extracția de minereuri rare pe plan global este dominată în prezent de China, rivala SUA cu care se află într-un război comercial după ce Trump a majorat drastic tarifele vamale.

Ucraina are, de asemenea, rezerve importante de fier, uraniu și gaze naturale.

Prim-viceprim-ministra ucraineană a declarat că acordul permite Ucrainei să „decidă ce și unde să se extragă”, iar subsolul rămâne proprietatea Ucrainei. Sviridenko a subliniat că acordul este conform cu Constituția Ucrainei și cu angajamentele sale de aderare la Uniunea Europeană, elemente cheie pe care a insistat Kievul la negocieri.

De asemenea, potrivit negociatoarei ucrainene, documentul nu prevede nici obligații de rambursare de către Ucraina a ajutoarelor primite de la SUA, acesta fiind și el un punct esențial.

Acordul privind mineralele este separat de un alt acord în discuție privind pacea în Ucraina, dar reflectă noua abordare a Washingtonului față de Ucraina și Rusia.

Reuters notează că Trump a schimbat radical poziția tradițională a SUA, adoptând o atitudine mai înțelegătoare față de Rusia și dând uneori vina, pe nedrept, pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru izbucnirea conflictului.

Propunerile de pace ale SUA transpărute public includ o recunoaștere a anexării Crimeei de către Rusia, teritoriu ocupat de ea în 2014, dar probabil și a altor patru regiuni ucrainene. Zelenski a spus repetat că Ucraina nu va accepta niciodată acest lucru, pentru că ar încălca Constituția țării.

În timp ce discuțiile asupra obținerii păcii continuă, acordul privind mineralele va transmite, în cuvintele viceprim-ministrei Sviridenko, „și altor actori internaționali semnalul că parteneriatul cu Ucraina este de încredere și poate fi construit pe termen lung – pentru decenii”.

După Reuters și AP

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG