Trei zile de doliu au început la 7 aprilie în orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski, iar primarul Oleksandr Vilkul a numit atacul drept cel mai sângeros din Krivoi Rog, fiind soldat cu cele mai multe decese.
Înainte de invazia la scară largă a Rusiei, Krivoi Rog era un centru industrial, cu o populație de aproximativ 600 000 de locuitori.
Relatările martorilor oculari, declarațiile oficiale, înregistrările publice și alte materiale din surse deschise analizate de Systema, unitatea de investigații în limba rusă a Europei Libere, arată că restaurantul despre care armata rusă spune că a fost ținta atacului pentru că găzduia o reuniune a unităților militare și a consilierilor străini a fost, de fapt, locul unui forum din industria frumuseții și al unei petreceri aniversare.
În timp ce la terenul de joacă încă plin de sânge oamenii au adus obiecte să-i comemoreze pe cei morți, oficiali din întreaga lume și-au exprimat oroarea față de atacul despre care oficialii ucraineni au declarat că a implicat utilizarea muniției cu dispersie.
„Utilizarea de către Federația Rusă a unei arme explozive cu efecte la scară largă într-o zonă dens populată - și fără nicio prezență militară aparentă - demonstrează un dispreț fără limite față de viața civililor”, a declarat șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, într-o declarație făcută la sfârșitul zilei de 7 aprilie.
Vârstele victimelor au variat de la un copil de trei ani la o persoană în vârstă de 79 de ani.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor în timpul unui briefing din 7 aprilie că „nu se efectuează lovituri asupra infrastructurii sociale”, reiterând răspunsul Moscovei la acuzațiile oficialilor ucraineni potrivit cărora atacul a constituit o crimă de război.
„Chiar dacă autoritățile ruse au avut informații că personalul militar ar putea fi prezent, modul și circumstanțele atacului pot constitui un atac făcut la întâmplare”, a declarat biroul ONU pentru drepturile omului.
Separat, în fața atacurilor aeriene neîncetate asupra zonelor civile, președintele francez Emmanuel Macron a făcut apel la „măsuri ferme” în cazul în care Moscova continuă să blocheze eforturile de negociere a unui acord de pace.
„În timp ce Ucraina a acceptat propunerea președintelui [american] [Donald] Trump pentru o încetare a focului completă și necondiționată de 30 de zile, în urmă cu aproape o lună, și în timp ce lucrăm cu toți partenerii noștri pentru a asigura pacea, Rusia își continuă războiul cu o intensitate reînnoită, fără a arăta niciun respect pentru civili”, a scris Macron pe X.
„Aceste lovituri rusești trebuie să înceteze. Trebuie să se ajungă la o încetare a focului cât mai curând posibil. Trebuie luate măsuri ferme dacă Rusia continuă să tragă de timp și să respingă pacea”, a adăugat el.
Cu toate acestea, Rusia și-a continuat și peste noapte seria de lovituri aeriene mortale asupra orașelor ucrainene.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te