Această situație reprezintă cea mai mare dispută pe tema rezultatelor alegerilor locale de duminică, în care partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) al președintelui Recep Tayip Erdogan a suferit o înfrângere istorică.
Partidele din opoziție, printre care și Partidul Democrației și Egalității Poporului (DEM), al treilea ca mărime din Parlamentul de la Ankara, au obținut victorii importante în provinciile din estul și sud-estul Turciei, populate în majoritate de kurzi, scrie Reuters.
În orașul Van, candidatul DEM, Abdullah Zeydan, a câștigat alegerile cu 55,5% din sufragii, față de cele 27,2% obținute de candidatul AKP, Abdullah Arvas.
Descalificat de justiție după desfășurarea alegerilor
Membrii Comisiei electorale locale din Van au invocat decizia recentă a unui tribunal care a stabilit că Zeydan are interdicție de a participa în alegeri, fiind anterior condamnat la închisoare pentru „propagarea terorismului”.
În replică, susținătorii DEM au organizat proteste în orașul Van și alte localități din regiune, formațiunea cerând ca decizia să fie revăzută. Și principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP) a criticat decizia, spunând că este o sfidare a „voinței oamenilor din Van” și trimițând o delegație în oraș, pentru a-și arăta sprijinul față de candidatul DEM.
Miercuri, reprezentanții DEM au anunțat că au contestat hotărârea de invalidare a alegerilor la Înaltul Consiliu Electoral al Turciei. Formațiunea susține că doar cu două zile înainte de alegeri, Ministerul Justiției de la Ankara și-a exprimat obiecții față de candidatul formațiunii.
Cazuri de anulare a rezultatelor alegerilor au fost raportate și în alte provincii din regiunea de est a țării, în unele situații fiind dispusă organizarea alegerilor repetate, în iunie.
Reuters notează că Turcia acuză în mod frecvent candidații partidelor pro-kurde de legături cu gruparea interzisă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a lansat o insurgență în 1984, soldată cu peste 40 de mii de morți în ciocnirile cu forțele armate ale guvernului.
Autoritățile de la Ankara invocă mereu existența unor aparente legături ale candidaților partidelor pro-kurde cu această grupare, considerată teroristă și de aliații occidentali ai Turciei, pentru a anula rezultatele alegerilor și a numi direct edilii orașelor din aceste zone.