Linkuri accesibilitate

Trump se răzgândește în legătură cu tarifele, inclusiv pentru Moldova. Bursele și țările lumii reacționează


Președintele SUA, Donald Trump, în timpul semnării unui ordin executiv, pe 9 aprilie la Casa Albă.
Președintele SUA, Donald Trump, în timpul semnării unui ordin executiv, pe 9 aprilie la Casa Albă.

Numeroase guverne ale lumii și bursele răsuflă ușurate după noul anunț al președintelui SUA, Donald Trump, care a spus pe 9 aprilie că ia o pauză de 90 de zile în aplicarea de tarife vamale „reciproce” pentru 75 de țări. Printre țările cu tarife amânate se numără și R. Moldova.

Amânarea parțială a tarifelor a fost anunțată de Trump într-un gest spectaculos, pe rețeaua sa de socializare Truth Social, la mai puțin de 24 de ore după ce noile taxe vamale au intrat în vigoare pentru majoritatea partenerilor comerciali ai SUA.

Bursele și-au revenit în mod spectaculos, după ce căzuseră în zilele de început de aprilie de după anunțarea tarifelor, iar multe guverne și-au exprimat speranța că vor putea folosi acum pauza pentru a negocia cu Trump.

„Acum că avem 90 de zile adiționale, putem discuta despre relațiile economice și comerciale cu SUA de o manieră detaliată și aprofundată”, le-a declarat, de exemplu, jurnaliștilor ministrul de externe al Taiwanului, Lin Chia-lung.

Bursele au crescut chiar dacă pauza de 90 de zile nu vizează parteneri comercial majori ai SUA și nu toate tarifele anunțate de Trump inițial au fost amânate.

De exemplu, președintele american a ridicat și mai mult tarifele în vigoare pentru China, de la 104% la 125%, a menținut tarifele de 25% la toate importurile de automobile în SUA și la importurile de aluminiu și oțel din UE, a menținut și tarifele „universale” de 10%, care se referă la aproape toate țările lumii. Pauza de 90 de zile nu se aplică nici bunurilor din Canada și Mexic, care continuă să fie supuse unei taxe speciale de 25%.

Trump a mai explicat că pauza de 90 de zile se aplică doar țărilor care nu au răspuns cu introduceri de taxe proprii.

Panoul bursei din Jakarta, Indonesia, arăta joi dimineața o revenire spectaculoasă după zile de cădere cauzată de tarifele lui Trump.
Panoul bursei din Jakarta, Indonesia, arăta joi dimineața o revenire spectaculoasă după zile de cădere cauzată de tarifele lui Trump.

De ce s-a răzgândit Trump?

„Am avut impresia că lumea o luase un pic razna, deveniseră cam agitați, știți cum e”, le-a spus Trump jurnaliștilor, explicând revenirea asupra deciziei inițiale privind impunerea de tarife.

Acea decizie a dus nu doar la căderea burselor, dar și la o creștere bruscă a dobânzilor la obligațiunile guvernamentale americane, acesta fiind de fapt fenomenul care, după cum comentează Reuters, pare să fi atras atenția lui Trump.

Creșterea acestor dobânzi înseamnă că împrumuturile pentru guvernul american devin mai scumpe, ducând la creșterea datoriilor, nu la scăderea lor, după cum își propune Trump.

Dar anunțul se înscrie și într-o tactică obișnuită a lui Trump. De când a revenit la Casa Albă în ianuarie, el a amenințat constant cu măsuri punitive comerciale, doar pentru a le retrage pe unele în ultimul moment, derutând prin abordarea sa oscilantă liderii internaționali și mediul de afaceri, care vor predictibilitate.

După pauza în aplicarea tarifelor anunțată de Trump, ministrul său de Finanțe, Scott Bessent, a susținut că această mutare a fost parte a unui plan inițial pentru a aduce țările lumii la masa negocierilor.

Dar Bessent a fost contrazis ulterior chiar de Trump, care a sugerat că a reacționat la comportamentul burselor, spunând: „Trebuie să fii flexibil”.

Ministrul american de Finanțe, Scott Bessent, explicându-le jurnaliștilor la Casa Albă pe 9 aprilie strategia și tactica președintelui Trump în chestiunea tarifelor
Ministrul american de Finanțe, Scott Bessent, explicându-le jurnaliștilor la Casa Albă pe 9 aprilie strategia și tactica președintelui Trump în chestiunea tarifelor

Se revine la „business as usual”?

Analiștii au avertizat că revenirea bruscă a piețelor nu va anula toate efectele negative, cauzate de impunerea tarifelor, remarcă Reuters, care citează studii despre faptul că investițiile pe care le fac firmele și cheltuielile gospodăriilor casnice în SUA sunt în scădere – un comportament pe care îl ai atunci când crezi că vin vremuri grele.

„China nu își va schimba probabil strategia: va rămâne fermă, va absorbi presiunea și îl va lăsa pe Trump să exagereze”, spune analistul Daniel Russel, vicepreședinte al unui institut de cercetări pe problemele Asiei, Asia Society Policy Institute.

„Alte țări vor saluta această pauză de 90 de zile, dar aceste viraje bruște creează o incertitudine pe care guvernele și companiile o detestă,” a mai spus el.

După noul anunț al lui Trump, banca Goldman Sachs a redus prognoza privind o recesiune în SUA de la o probabilitate de 65% la una de 45%, dar a avertizat că tarifele rămase în vigoare ar putea duce la o creștere medie de 15% a nivelului general al taxelor vamale.

Ministrul Finanțelor Bessent a respins însă îngrijorările și a afirmat că această răsturnare de situație recompensează țările care au urmat sfatul lui Trump de a nu lua măsuri de răspuns.

Bessent a sugerat că întreaga strategie a fost gândită pentru a maximiza puterea de negociere, dar a refuzat să ofere un calendar pentru încheierea negocierilor cu cele peste 75 de țări „grațiate”.

După Reuters și DPA

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG