Linkuri accesibilitate

Intră în vigoare astăzi tarifele impuse de Trump. R. Moldova crede că va fi afectată mai ales indirect


Mașini pregătite de export în portul Pyeongtaek, din Coreea de Sud, pe 9 aprilie 2025. Coreea de Sud a anunțat că-și va proteja industria auto prin subvenții în fața tarifelor anunțate de Donald Trump.
Mașini pregătite de export în portul Pyeongtaek, din Coreea de Sud, pe 9 aprilie 2025. Coreea de Sud a anunțat că-și va proteja industria auto prin subvenții în fața tarifelor anunțate de Donald Trump.

Tarifele vamale „reciproce” impuse de președintele SUA, Donald Trump, pentru zeci de țări au intrat în vigoare astăzi, inclusiv uriașele taxe de 104% pentru mărfurile chinezești, pe fonul temerilor privind un război comercial la scară globală. R. Moldova crede că poate fi afectată mai ales indirect.

În săptămâna scursă de când Trump a anunțat tarifele, pe 2 aprilie, bursele s-au prăbușit, iar oamenii de afaceri și politicienii lumii încearcă încă să înțeleagă dacă este o tactică de negociere a președintelui american sau o schimbare de paradigmă în care SUA renunță la ordinea comercială globală îndreptată spre liberalizarea comerțului, care a funcționat timp de decenii.

În SUA, indicele S&P 500 care este unul dintre cei mai importanți indici bursieri din lume și arată cum evoluează prețul acțiunilor pentru principalele 500 de companii listate pe bursele americane, a pierdut aproape 6 trilioane de dolari de la anunțul tarifelor.

Este cea mai puternică scădere în patru zile de la crearea indicelui în anii '50, remarcă Reuters, fiind provocată nu de cauze economice, ci de o decizie administrativă.

În timp ce președintele Trump spune că prăbușirea burselor este un efect de scurtă durată, și nu ar trebui să provoace pagube majore, economiștii urmăresc să vadă în ce mod și cât de tare va fi afectată economia reală.

Pentru mulți americani de rând, devalorizarea acțiunilor la bursă înseamnă, de exemplu, că le-a scăzut dramatic valoarea fondurilor de pensii în care investesc pe parcursul vieții.

Președintele american a transmis semnale contradictorii investitorilor în privința duratei tarifelor: le-a numit „permanente”, dar în același timp a susținut că pun presiune pe alte state să vină la masa negocierilor cu SUA.

„Avem multe țări care vor să încheie acorduri”, a spus Trump marți, în cadrul unui eveniment la Casa Albă. Administrația sa a programat deja discuții cu Coreea de Sud și Japonia, doi aliați importanți și parteneri comerciali majori ai SUA.

De asemenea, șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, este așteptată la Washington săptămâna viitoare, în timp ce UE, lovită de tarife de până la 25%, a spus că vrea rezolvarea crizei prin convorbiri.

La Chișinău, viceprim-ministra pentru economie, Doina Nistor, a spus Europei Liberecă efectul direct al tarifelor vamale de 31% anunțat de Trump pentru mărfurile moldovene va avea un efect limitat – doar 2,5% din exporturile moldovene au ca destinație piața americană, fiind constituite majoritar din vinuri.

Dar efectul mai puternic poate fi indirect, a spus Nistor, în cazul în care tarifele americane vor duce la scumpiri sau încetinirea producției în industrii cheie ale UE de care este legată parțial economia moldoveană.

Marți, speranțele că negocierile vor duce la anularea unor tarife au făcut ca bursele asiatice și europene să recupereze puțin, dar bursele americane s-au închis în scădere.

China promite să riposteze

După ce anunțase inițial tarife vamale de 54% pentru bunurile din China, președintele american le-a dublat aproape, până la 104%, ca reacție la contramăsuri anunțate de Beijing.

China a promis că va lupta împotriva a ceea ce consideră a fi șantaj economic, dar Trump a spus că el crede că și Beijingul va dori să negocieze.

Alte țări încearcă și ele să-și protejeze producătorii. Coreea de Sud, de exemplu, a anunțat un pachet de sprijin de urgență pentru industria auto, care include reduceri de taxe și subvenții.

Uniunea Europeană urmează să decidă astăzi asupra unor contramăsuri, propunerea fiind să fie introduse tarife vamale mai mari pentru un set de mărfuri americane începând din 15 aprilie, și pentru un alt set de mărfuri – începând din 15 mai, pentru a lăsa loc de negociere între timp.

Unii economiști avertizează că, în cele din urmă, consumatorii americani vor suporta costul războiului comercial, prin creșteri de prețuri la produsele de pe piața americană, de la adidași la vinuri.

Dar efectele depline ale tarifelor intrate în vigoare miercuri s-ar putea resimți abia peste ceva timp, întrucât bunurile aflate deja în tranzit până la miezul nopții vor fi scutite de noile taxe dacă ajung în SUA până pe 27 mai.

După Reuters și AP

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG