Linkuri accesibilitate

Trump anunță noi taxe pentru Canada, Mexic, China. Ce urmează?


Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife vamale ridicate pentru Mexic, Canada și China, care ar putea risca declanșarea unui război comercial. (fotografie de arhivă)
Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife vamale ridicate pentru Mexic, Canada și China, care ar putea risca declanșarea unui război comercial. (fotografie de arhivă)

Președintele american Donald Trump a impus noi tarife punitive Mexicului, Canadei și Chinei, fapt ce a creat premise pentru tensiuni comerciale mai ample cu cei mai mari trei parteneri comerciali ai Statelor Unite.

Trump a anunțat politica economică promisă în noaptea de 1 februarie, afirmând că Washingtonul va aplica Canadei și Mexicului tarife de 25 % pentru toate bunurile. Excepție fac produsele energetice canadiene taxate la import cu 10 %.

El a declarat că va impune aceste taxe până când fluxurile de migranți și de fentanil ilegal în Statele Unite vor fi oprite, deși cauza acestor probleme este larg dezbătută și implică o serie de factori complecși, potrivit rferl.org.

Noile măsuri anunțate de liderul de la Casa Albă includ și taxe de 10 % pentru mărfurile din China.

Tarifele pe mărfurile din toate cele trei țări vor intra în vigoare la 4 februarie.

Măsurile radicale riscă să declanșeze un război comercial care ar putea afecta semnificativ economiile țărilor vizate și ale Statelor Unite, mai ales că Mexic, Canada și China pregătesc măsuri de răspuns.

Anticipând acest lucru, ordinul executiv semnat de Trump include, de asemenea, o clauză care îi permite președintelui să extindă tarifele dacă o țară impune măsuri de retorsiune asupra Statelor Unite.

La scurt timp după ce Trump a semnat ordinul executiv privind tarifele, atât Canada, cât și Mexicul au declarat că pregătesc măsuri proprii.

Președinta Mexicului Claudia Sheinbaum a declarat că țara sa va impune tarife ca răspuns, iar premierul canadian Justin Trudeau a anunțat măsuri de răspuns „de mare anvergură”.

Ministerul Comerțului din China a emis, de asemenea, o declarație în care afirmă că Beijingul va depune o plângere împotriva Statelor Unite la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și „va lua contramăsurile corespunzătoare”, fără a oferi detalii suplimentare.

Canada, Mexic și China promit contramăsuri

Produsele și serviciile din China, Mexic și Canada au reprezentat, anul trecut, peste 40% din importurile americane.

În răspunsul său televizat, președinta Mexicului a declarat că și-a instruit ministrul economiei să răspundă cu o serie de măsuri, inclusiv tarife potențiale de 25 % pentru produsele americane.

Președinta Mexicului, Claudia Sheinbaum (fotografie de arhivă)
Președinta Mexicului, Claudia Sheinbaum (fotografie de arhivă)

De asemenea, ea a calificat drept „calomnii” acuzațiile potrivit cărora guvernul mexican ar avea alianțe cu organizații criminale și a declarat că Washingtonul trebuie să facă mai mult pentru a reduce fluxul de arme ilegale în Mexic, care sunt utilizate de carteluri.

Președinta mexicană a declarat că este deschisă să găsească o soluție cu Statele Unite, dar a adăugat că „problemele nu se rezolvă prin impunerea de tarife, ci prin discuții”.

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat, de asemenea, că țara sa va răspunde cu tarife vamale de 25 % pentru produse americane în valoare de 155 de miliarde de dolari, care vor fi aplicate etapizat în următoarele săptămâni.

Într-o conferință de presă, Trudeau a mai spus că sunt luate în considerare măsuri care au legătură cu mineralele critice și achizițiile din Statele Unite.

El a contracarat apoi declarațiile anterioare ale lui Trump potrivit cărora granița dintre SUA și Canada reprezintă o problemă de securitate, afirmând că mai puțin de un procent din fentanilul care intră în Statele Unite traversează frontiera de nord.

Prim-ministrul canadian, Justin Trudeau (dreapta), alături de Donald Trump în 2019.
Prim-ministrul canadian, Justin Trudeau (dreapta), alături de Donald Trump în 2019.

Trudeau a făcut, de asemenea, apel la canadieni să „cumpere mai puține produse americane ... să aleagă produse și servicii canadiene în locul celor americane”.

Premierul canadian a deschis, de asemenea, ușa pentru discuții suplimentare cu Washingtonul, afirmând că țara sa este dispusă să pună în aplicare o investiție de aproape un miliard de dolari în securitatea frontierelor pentru a evita tarifele.

Tariful de 10 % impus Chinei se va adăuga tarifelor anterioare care au fost impuse de fostul președinte american Joe Biden și de Trump în primul său mandat.

Beijingul a promis că va lua măsuri în cadrul OMC și că va aplica contramăsuri nespecificate care îi vor „proteja ferm drepturile și interesele”. Ministerul chinez de Externe și-a apărat, de asemenea, poziția privind fentanilul, menționând restricțiile stricte la export impuse în 2019.

Ce se va întâmpla în continuare?

Tarifele ar putea duce la costuri mult mai mari pentru consumatori, la perturbarea lanțurilor de aprovizionare și la pierderea de locuri de muncă în diverse sectoare.

Canada, Mexic și Statele Unite ale Americii au economii profund integrate, cu bunuri fabricate în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari care le traversează zilnic frontierele.

Majoritatea economiștilor spun că tarifele și revanșele ulterioare ar putea crește prețurile la o gamă largă de produse și ar putea provoca inflație. Acest lucru se datorează faptului că importatorii, și nu țările exportatoare de bunuri, plătesc tarifele și, de obicei, transferă acest cost asupra consumatorilor sub forma unor prețuri mai mari.

La 31 ianuarie, Trump a recunoscut că ar putea exista „unele perturbări temporare, pe termen scurt” din cauza tarifelor atunci când a fost întrebat de reporteri despre viitoarele taxe, dar a apărat politica, spunând că „tarifele ne vor face foarte bogați și foarte puternici - și vom trata alte țări foarte corect”.

Un raport din ianuarie al Peterson Institute for International Economics, un grup de reflecție cu sediul la Washington D.C., a sugerat că tarifele vor încetini creșterea și vor accelera inflația și că măsurile vor afecta economiile Canadei, Chinei, Mexicului și Statelor Unite.

Alții au susținut tarifele lui Trump.

Congresmenul Jason Smith, care prezidează influenta comisie Ways and Means - care supraveghează aspectele legate de impozitare, generarea de venituri și cheltuielile guvernamentale - a lăudat măsura.

„Tarifele la importurile din Canada, Mexic și China transmit un mesaj puternic că Statele Unite nu vor mai sta cu mâinile în sân în timp ce alte națiuni nu reușesc să oprească fluxul de droguri și imigranți ilegali în țara noastră”, a afirmat acesta într-o declarație din 1 februarie. „Aceste măsuri vor aduce, de asemenea, miliarde de dolari în venituri noi pentru guvernul SUA”.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG