Comitetul de Investigații al Armeniei a precizat că cinci dintre suspecți sunt cetățeni armeni, iar alți doi sunt foști locuitori ai regiunii Nagorno-Karabah. Identitatea acestora nu a fost dezvăluită.
Potrivit procurorilor, suspecții și alte persoane au recrutat un număr necunoscut de cetățeni armeni și foști locuitori ai regiunii Nagorno-Karabah și i-au dus în Rusia, unde i-au supus unor antrenamente militare. Persoanelor li s-ar fi spus că scopul exercițiilor este să revină în Armenia și să răstoarne guvernul actual.
Autoritățile armene susțin că membrii grupării nu și-au mai realizat intenția, iar tentativa de lovitură de stat a fost dejucată de forțele de ordine. Trei dintre suspecți au fost reținuți și urmează să fie arestați preventiv.
Ministerul rus al Apărării nu a răspuns cererilor de a comenta acuzațiile aduse de procurorii armeni, scrie Politico.
Relațiile dintre Armenia și aliatul său istoric, Rusia, s-au deteriorat de când Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022. Erevanul și-a suspendat apartenența la alianța militară Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) condusă de Moscova, a trimis ajutoare umanitare la Kiev și a organizat exerciții comune cu SUA. În ultima perioadă, Armenia a început să examineze și posibilitatea unei apropieri față de Uniunea Europeană.
Armenia și-a accelerat depărtarea de Rusia după ce în toamna anului trecut, o ofensivă lansată de armata azeră a dus la trecerea regiunii Nagorno-Karabah sub controlul guvernului de la Baku și la exodul a peste 100 de mii de armeni din zonă.
În același timp, Azerbaidjan, rivalul de lungă durată al Armeniei, și-a consolidat relațiile cu Moscova. Luna trecută, președintele rus, Vladimir Putin, a fost la Baku, unde a purtat discuții cu omologul său azer, Ilham Aliev.
„Amenințare pentru securitatea noastră”
Miercuri, premierul armean Nikol Pașinian a criticat din nou Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), mai dur ca oricând, acuzând-o că nu doar nu apără Armenia, dar îi amenință existența.
„Ne-am înghețat calitatea de membru al OTSC nu numai pentru că OTSC nu își îndeplinește obligațiile de a asigura securitatea Armeniei, ci și pentru că OTSC creează amenințări la adresa securității, existenței continue și statalității Armeniei”, a declarat premierul pentru agenția de presă armeană Armenpress, preluată de dpa.
Pașinian a mai spus că ruptura cu alianța militară dominată de Moscova nu a venit după ultimele evoluții din relația armeano-azeră, căci „mocnește” de doi ani.
Armenia așteaptă încă răspunsuri la întrebări privind securitatea sa, a mai spus el, într-o aparentă tentativă de a face Moscova să se decidă.
„Cu cât tăcerea continuă mai mult, cu atât Armenia se va îndepărta mai mult de alianța militară”, a mai declarat Pașinian, lăsând să se înțeleagă că probabilitatea unei rupturi permanente este ridicată.
Armenia a fost unul dintre membrii fondatori ai OTSC, înființată în 1992, după prăbușirea Uniunii Sovietice.
În afară de Rusia, din OTSC mai fac parte Kazahstan, Belarus, Kârgâzstan și Tadjikistan.
Rusia a fost mult timp considerată puterea protectoare a Armeniei în regiunea Caucazului, inclusiv în conflictul privind Nagorno-Karabah, dar relațiile s-au răcit considerabil de când Pașinian a preluat conducerea în 2018.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te