Linkuri accesibilitate

Tensiunile dintre Moscova și Erevan cresc. Armenii vorbesc despre un puci eșuat


Relațiile dintre Armenia și Rusia s-au răcit considerabil după războiul din Nagorno-Karabah din 2020. (Imagine din centrul capitalei armene, Erevan)
Relațiile dintre Armenia și Rusia s-au răcit considerabil după războiul din Nagorno-Karabah din 2020. (Imagine din centrul capitalei armene, Erevan)

Procurorii armeni au anunțat joi, 18 septembrie, că au acuzat șapte persoane de tentativă de lovitură de stat. Trei dintre acestea au fost reținute. Știrea vine pe fondul unor tensiuni tot mai mari între Moscova și Erevan, după ce armenii s-au declarat trădați de Rusia în confruntarea cu azerii.

Comitetul de Investigații al Armeniei a precizat că cinci dintre suspecți sunt cetățeni armeni, iar alți doi sunt foști locuitori ai regiunii Nagorno-Karabah. Identitatea acestora nu a fost dezvăluită.

Potrivit procurorilor, suspecții și alte persoane au recrutat un număr necunoscut de cetățeni armeni și foști locuitori ai regiunii Nagorno-Karabah și i-au dus în Rusia, unde i-au supus unor antrenamente militare. Persoanelor li s-ar fi spus că scopul exercițiilor este să revină în Armenia și să răstoarne guvernul actual.

Autoritățile armene susțin că membrii grupării nu și-au mai realizat intenția, iar tentativa de lovitură de stat a fost dejucată de forțele de ordine. Trei dintre suspecți au fost reținuți și urmează să fie arestați preventiv.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns cererilor de a comenta acuzațiile aduse de procurorii armeni, scrie Politico.

Relațiile dintre Armenia și aliatul său istoric, Rusia, s-au deteriorat de când Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022. Erevanul și-a suspendat apartenența la alianța militară Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) condusă de Moscova, a trimis ajutoare umanitare la Kiev și a organizat exerciții comune cu SUA. În ultima perioadă, Armenia a început să examineze și posibilitatea unei apropieri față de Uniunea Europeană.

Armenia și-a accelerat depărtarea de Rusia după ce în toamna anului trecut, o ofensivă lansată de armata azeră a dus la trecerea regiunii Nagorno-Karabah sub controlul guvernului de la Baku și la exodul a peste 100 de mii de armeni din zonă.

În același timp, Azerbaidjan, rivalul de lungă durată al Armeniei, și-a consolidat relațiile cu Moscova. Luna trecută, președintele rus, Vladimir Putin, a fost la Baku, unde a purtat discuții cu omologul său azer, Ilham Aliev.

„Amenințare pentru securitatea noastră”

Miercuri, premierul armean Nikol Pașinian a criticat din nou Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), mai dur ca oricând, acuzând-o că nu doar nu apără Armenia, dar îi amenință existența.

„Ne-am înghețat calitatea de membru al OTSC nu numai pentru că OTSC nu își îndeplinește obligațiile de a asigura securitatea Armeniei, ci și pentru că OTSC creează amenințări la adresa securității, existenței continue și statalității Armeniei”, a declarat premierul pentru agenția de presă armeană Armenpress, preluată de dpa.

Adio, Rusia? Premierul Nkol Pașinian (st.) la o reuniune patronată de UE cu participare americană, Bruxelles, 4 aprilie 2024. Alături de el: președinta CE Ursula von der Leyen, secretarul de stat SUA Antony Blinken, șeful politicii externe UE, Josep Borrell.
Adio, Rusia? Premierul Nkol Pașinian (st.) la o reuniune patronată de UE cu participare americană, Bruxelles, 4 aprilie 2024. Alături de el: președinta CE Ursula von der Leyen, secretarul de stat SUA Antony Blinken, șeful politicii externe UE, Josep Borrell.

Pașinian a mai spus că ruptura cu alianța militară dominată de Moscova nu a venit după ultimele evoluții din relația armeano-azeră, căci „mocnește” de doi ani.

Armenia așteaptă încă răspunsuri la întrebări privind securitatea sa, a mai spus el, într-o aparentă tentativă de a face Moscova să se decidă.

„Cu cât tăcerea continuă mai mult, cu atât Armenia se va îndepărta mai mult de alianța militară”, a mai declarat Pașinian, lăsând să se înțeleagă că probabilitatea unei rupturi permanente este ridicată.

Armenia a fost unul dintre membrii fondatori ai OTSC, înființată în 1992, după prăbușirea Uniunii Sovietice.

În afară de Rusia, din OTSC mai fac parte Kazahstan, Belarus, Kârgâzstan și Tadjikistan.

Rusia a fost mult timp considerată puterea protectoare a Armeniei în regiunea Caucazului, inclusiv în conflictul privind Nagorno-Karabah, dar relațiile s-au răcit considerabil de când Pașinian a preluat conducerea în 2018.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG