Noile tarife includ un impozit de 25% asupra produselor canadiene și mexicane și unul de 10% asupra celor chinezești.
Duminică seară, Trump a avertizat că sunt la rând Marea Britanie și Uniunea Europeană, provocând temeri de un cutremur economic la scară globală.
Acțiunile europene au scăzut luni, aliniindu-se unei vânzări la nivel mondial provocată de temerile că tarifele impuse de președintele american Donald Trump Canadei, Mexicului și Chinei marchează o salvă de deschidere într-un război comercial global care ar frâna creșterea economică la nivel internațional.
Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 1,3% luni dimineață îndreptându-se spre cel mai mare declin de o zi din acest an.
- Te-ar putea interesa și: UE vrea mai puțină birocrație și mai multă inovație pentru a ajunge din urmă China și SUA
Cei mai mari producători de automobile din Europa, care sunt vulnerabili la taxele comerciale, s-au „scufundat” la bursă cu peste 3%, în timp ce acțiunile tehnologice din regiune au fost, de asemenea, printre principalii perdanți, scăzând cu peste 2%. Moneda euro a scăzut cu 1,1%.
Potrivit măsurilor deja anunțate de Trump, energia, în special petrolul importat din Canada, va fi taxată cu 10%, crescând costurile pentru industrie și consumatori. De asemenea, președintele a suspendat regulile „de minimis", care permiteau intrarea în Statele Unite fără taxe vamale a pachetelor mici, sub 800 de dolari. Aceasta înseamnă că inclusiv micii comercianți online vor fi afectați de noile măsuri.
Reacții de la sud și nord
Decizia administrației Trump a stârnit reacții dure atât la nivel internațional, cât și în interiorul țării. Canada și Mexic au promis represalii, iar prim-ministrul canadian Justin Trudeau a anunțat impunerea unor tarife de 25% asupra importurilor americane, afectând mărfuri în valoare de 106 miliarde de dolari.
Mexicul a respins categoric acuzațiile privind colaborarea cu cartelurile de droguri și a anunțat măsuri similare împotriva produselor americane. China, la rândul său, a denunțat decizia Casei Albe, avertizând că va contesta măsurile la Organizația Mondială a Comerțului și va lua contramăsuri pentru a-și proteja interesele.
În interiorul Statelor Unite, reacțiile sunt împărțite. Industriile oțelului și a aluminiului, care au fost susținute anterior de politicile protecționiste ale administrației Trump, salută aceste măsuri ca pe o ocazie de a-și consolida poziția pe piața internă. Alte sectoare sunt îngrijorate. Producătorii auto, care depind de lanțuri de aprovizionare transfrontaliere, avertizează că tarifele vor duce la creșterea prețurilor și la pierderea de locuri de muncă. Agricultura, deja afectată de războiul comercial anterior cu China, se teme că exporturile americane vor fi din nou vizate de tarife de represalii, afectând fermierii care depind de piețele externe.
Costul pentru consumatorii americani
Consumatorii americani vor resimți direct impactul acestor măsuri. Conform unui studiu realizat de Budget Lab de la Universitatea Yale, noile tarife vor reduce puterea de cumpărare a gospodăriilor americane cu aproximativ 1.200 de dolari anual. Prețurile la produse esențiale, precum alimente, electrocasnice, îmbrăcăminte și combustibili, vor crește semnificativ. De exemplu, automobilele asamblate în Mexic, care conțin componente americane și canadiene, vor deveni mai scumpe pentru consumatorii americani. De asemenea, berea importată din Mexic și petrolul canadian vor deveni mai costisitoare, afectând atât producătorii, cât și consumatorii.
În timp ce unii susținători ai politicilor protecționiste consideră că tarifele vor impulsiona producția internă și vor crea locuri de muncă în Statele Unite, mulți economiști sunt sceptici. Datele arată că, în primul mandat al lui Trump, industria manufacturieră a înregistrat o creștere inițială a locurilor de muncă, dar acestea au stagnat înainte de pandemie. În plus, impunerea acestor tarife riscă să submineze unul dintre principalele succese ale administrației anterioare: Acordul SUA-Mexic-Canada. Practic, prin taxarea importurilor din Canada și Mexic, Trump pune sub semnul întrebării viabilitatea acestui acord, ceea ce ar putea duce la renegocieri dificile sau chiar la destrămarea sa în viitor.
Noile măsuri riscă să destabilizeze economia globală, amplificând tensiunile comerciale și afectând companiile și consumatorii deopotrivă. Dacă această strategie va consolida economia americană sau va provoca o recesiune rămâne de văzut, însă impactul acestor tarife se va resimți pe termen lung, atât pe plan intern, cât și pe scena internațională.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te