Linkuri accesibilitate

SUA anunță că stopează livrarea către Ucraina a unor arme promise anterior


Soldați ucraineni manevrează un obuzier M777, de producție americană
Soldați ucraineni manevrează un obuzier M777, de producție americană

Statele Unite opresc unele transporturi de arme promise anterior Ucrainei pentru a fi folosite în războiul său cu Rusia, după ce o evaluare a Pentagonului a constatat că stocurile americane au scăzut prea mult, anunță Casa Albă. Ucraina vrea clarificări, Rusia spune că e „un pas spre pace”.

A fost luată decizia de a „pune pe primul loc interesele Americii”, în urma unei analize a Departamentului Apărării privind sprijinul militar american acordat altor țări din întreaga lume, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Anna Kelly, într-un comunicat.

„Forța Forțelor Armate ale Statelor Unite rămâne incontestabilă — întrebați Iranul”, a spus Kelly, făcând referire la recentele bombardamente și lovituri cu rachete ale SUA împotriva instalațiilor nucleare ale Iranului.

Declarația lui Kelly a venit după ce un oficial american, sub protecția anonimatului, a declarat pentru Politico că evaluarea Pentagonului a stabilit că stocurile sunt prea scăzute pentru unele articole promise anterior, astfel că transporturile în așteptare pentru acele echipamente nu vor mai fi trimise.

La Kiev, ministerul de Externe al Ucrainei l-a convocat pe șeful adjunct al ambasadei SUA, John Ginkel, ca să-i comunice îngrijorarea față de știrea venită de la Washington și să ceară clarificări. În cadrul reuniunii, viceministra de externe Marjana Beza a subliniat „importanța crucială a continuării livrării pachetelor de apărare care au fost deja promise”, potrivit unui comunicat al ministerului.

Kremlinul s-a declarat în schimb mulțumit de anunț. „Cu cât Ucraina primește mai puține arme, cu atât se apropie sfârșitul operațiunii militare speciale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenției de știri ruse Interfax. Rusia numește războiul din Ucraina „operațiune specială”.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că înțelege necesitatea Statelor Unite de a-și proteja rezervele de armament. „Dar, în ceea ce privește Ucraina, pe termen scurt, această țară nu poate face față fără tot sprijinul pe care îl poate obține în materie de muniție și sisteme de apărare aeriană”, a declarat Rutte într-un interviu acordat miercuri postului Fox News.

SUA ar vrea ca alți aliați să facă mai mult

Statele Unite, care au furnizat Ucrainei arme și asistență militară în valoare de peste 66 de miliarde de dolari de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în februarie 2022, au presat aliații să ofere Ucrainei sisteme de apărare aeriană și alte echipamente. Însă mulți aliați sunt reticenți să renunțe la sistemele lor de înaltă tehnologie, în special țările din Europa de Est, care se simt și ele amenințate de Rusia.

Stoparea unor livrări de arme survine după ce, potrivit oficialilor ucraineni, Rusia a lansat cel mai mare atac aerian combinat asupra Ucrainei în weekendul trecut, într-o campanie de bombardamente escaladată care a redus și mai mult speranțele pentru un progres în eforturile de pace promovate de președintele american Donald Trump.

Ucraina a implorat Occidentul pentru mai multe sisteme de apărare aeriană, pe măsură ce Rusia intensifică atacurile cu rachete și drone, inclusiv asupra infrastructurii civile, ceea ce a dus la moartea a zeci de nemilitari.

Trump s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în marja summitului NATO de săptămâna trecută. După întâlnire, a declarat că Statele Unite vor încerca să ofere Ucrainei mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a o proteja de atacurile mortale ale Rusiei, dar nu s-a angajat să aprobe ajutoare suplimentare pentru Ucraina.

„Vom vedea dacă putem pune la dispoziție unele sisteme [Patriot]”, a spus Trump la Haga pe 24 iunie, când un reporter l-a întrebat dacă va vinde sisteme de apărare aeriană Ucrainei. „Sunt foarte greu de obținut. Avem nevoie de ele și noi. Le furnizam Israelului.”

Trump, care a criticat în campania prezidențială din 2024 volumul ajutorului militar american trimis Ucrainei, a dat un răspuns vag atunci când a fost întrebat despre continuarea sprijinului defensiv pentru Ucraina.

„Vom vedea ce se întâmplă”, a spus Trump, al cărui Partid Republican este profund divizat pe această temă, aripa izolaționistă fiind puternic împotriva ajutorului pentru Ucraina.

El a recunoscut că Ucraina își dorește sistemele Patriot „mai mult decât orice altceva”, spunând că administrația sa va „vedea dacă putem pune unele la dispoziție”. A menționat că Statele Unite le-au furnizat Israelului pentru a-l ajuta să se apere împotriva rachetelor lansate de Iran și grupările proxy susținute de acesta.

Rachete pentru sistemele de apărare aeriană Patriot, artilerie de precizie și rachete Hellfire se numără printre articolele a căror livrare a fost oprită, potrivit Politico și altor publicații americane.

Secretarul apărării, Pete Hegseth, a declarat într-o audiere a unei subcomisii a Senatului la începutul acestei luni că unele cheltuieli de securitate ale SUA pentru Ucraina sunt încă în proces, dar nu a oferit detalii. Hegseth a recunoscut, de asemenea, că finanțarea pentru asistența militară destinată Ucrainei va fi redusă.

El a spus că proiectul de buget aflat în dezbatere în Congres include alegeri dificile și „reflectă realitatea că Europa trebuie să facă mai mult pentru apărarea propriului continent. Și președintele Trump merită creditul pentru asta.”

Hegseth a subliniat că administrația Trump are o altă perspectivă asupra conflictului din Ucraina. „Credem că o soluție pașnică negociată este în interesul ambelor părți și al intereselor națiunii noastre”, a spus el.

După AP , dpa și Politico

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG