Fostul președinte al Comitetului pentru conflicte înghețate din cadrul APCE, Stefan Schennach, crede că în cinci ani s-ar putea pune în aplicare o soluție pentru Transnistria. Parlamentarul socialist austriac spune într-un interviu cu Europa Liberă că modelul a fost deja identificat și că, cel mai probabil, va fi vorba de o soluție de tip descentralizare pe modelul statutului Tirolului de Sud în cadrul Republicii Italiene.
Europa Liberă: Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a votat o rezoluție propusă de Moldova și susținută de Marea Britanie, Georgia, Ucraina și alte șapte țări care cere Rusiei să își retragă trupele din Transnistria. Cum ați primit această veste?
Stefan Schennach: „Oricând o inițiativă pozitivă are succes mă bucur. În acest caz trebuie să se facă o precizare: trupele din ce perioadă? Trupele care erau acolo înainte de separarea proviciei? De peste 20 de ani în Transnistria nu se mai află soldați ruși.”
Europa Liberă: Știu că ultima ședință a Subcomitetului pentru conflicte înghețate, care a avut loc la Paris, a dezbătut doar situația din Transnistria.
Stefan Schennach: „Așa este. Ultima ședință a Subcomitetului pentru conflicte înghețate pe care am prezidat-o eu a fost doar despre Transnistria. Ne aflam sub presiunea timpului, pentru că mandatul meu se încheia (căci acceptasem președintia unei alte Comisii din cadrul APCE), și, la fel, mandatul președinției austriece a OSCE se încheia. Transnistria este un caz aparte în rândul conflictelor înghețate. Dacă, spre exemplu, în Abhazia și Osetia, trupele rusești au un mandat oficial international, în Transnistria staționează armata a 14- din fosta Uniune Sovietică, în Crimea discutăm de trupe rusești contemporane.
Fiecare conflict are specificitatea lui, identitatea lui, istoria lui. Guvernul de la Chișinău nu cere ca toți soldații sovietici care se
Dacă le cerem soldaților care au venit în ultimii 10 ani să părăsească Transnistria, acest lucru este rezonabil ...
aflau în Transnistria înainte de independența țării de URSS să părăsească țara. Pentru că acești oameni sunt integrați în Transnistria. Să nu uităm că o treime din societatea moldoveană se identifică drept de identitate rusă. Să nu uităm, de asemenea, de găgăuzi. Dar dacă le cerem soldaților care au venit în ultimii 10 ani să părăsească Transnistria, acest lucru este rezonabil. Pentru că este clar, pentru toată lumea, că aceștia nu sunt cetățeni moldoveni.”
Europa Liberă: Cu alte cuvinte, pledați pentru o separare clară a soldaților care erau acolo înainte de independență și cei care au venit după.
Stefan Schennach: „Da. Să nu uităm că pentru soldații care sunt acolo de peste 20 de ani, Transnistria este „acasă”. Și-au construit acolo case, au familii acolo, copiii li s-au născut acolo. Unde să plece? Credeți că au case în Moscova sau Sankt Petersburg? Nu, nu au. Deci ar trebui să plece doar cei care au venit după independență, dar și în cazul acestora cu grijă făcută analiza. Eu aș zice, doar cei care au venit în ultimii zece ani.
Pentru rezolvarea unui conflict, ambele părți trebuie să fie mai flexibile. Iată, există granița dintre Transnistria și Ucraina, care, desigur, este, de jure, granița R.Moldova. Eu am propus ca
Pentru rezolvarea unui conflict, ambele părți trebuie să fie mai flexibile...
controalele la această graniță să fie făcute de cele trei părți: Moldova, Ucraina și Transnistria. Aceeași flexibilitate ar trebui să existe și în alte domenii, de la educație la transport si asa mai departe. Ar trebui ca aeroportul din Chișinău să fie deschis si celor din Transnistria. Dar cu rezoluții dure, în care o parte cere cu fermitate un anumit lucru, nu se poate ajunge la rezultate. Mai poți aștepta încă 20 de ani.”
Europa Liberă: Imediat după ce ați preluat mandatul de președinte al Subcomitetului pentru conflicte înghețate, în 2015, mi-ați spus într-un interviu că o soluție pentru Transnistria este cel mai lesne de găsit. Vă mențineți declarația?
Stefan Schennach: „Da. Și zidul dintre cele două părți s-a redus într-atât, încât se poate sări peste zid.”
Europa Liberă: Foarte frumoasă metaforă, foarte frumoasă și optimistă imagine. Dar pe ce vă bazați?
Stefan Schennach: „Da, sunt în continuare optimist. În ianuarie, în Paris, am mediat între așa numiții miniștri din Transnistria și o delegație de nivel înalt din Moldova. S-a zâmbit, am făcut poze impreună și le-am cerut permisiunea să nu mai folosesc formula „așa numit” când mă adresam celor din Transnistria. Cei de la Chișinău nu au protestat, pentru că și ei își doresc să se ajungă la o soluție. Toți dorim.”
Europa Liberă: Și care sunt variantele de lucru: Transnistria în cadrul R.Moldova, sau separat?
Stefan Schennach: „Nu, nu separat. Asta ar fi greșit. Nu pot folosi definiția care s-ar da acestei formule de organizare statală și administrativă în vestul Europei, ca atare voi spune așa: soluția ar fi statutul pe care il are Tirolul de Sud în Nordul Italiei.”
Europa Liberă: Și care ar fi rolul Rusiei?
Stefan Schennach: „Știți… Pentru Rusia acest teritoriu nu mai are nici o importanță. Cred că și Rusia vrea să iasă din acestă poveste, căci nu îi mai poate susține.”
Europa Liberă: Un orizont de timp pentru Transnistria? În cât timp credeți că vom avea o soluție?
Stefan Schennach: „Transnistria? Sunt optimist. Cinci ani.”