O sportivă olimpică din Belarus care a refuzat duminică să urce într-un avion ce urma să plece din Tokyo a spus că a fost dusă cu forța la aeroport, și a intrat luni, 2 august, în ambasada poloneză din capitala niponă.
Atleta , Kristina Timanovskaia , de 24 de ani, va cere azil politic Poloniei, a spus un membru al comunității locale belaruse care s-a aflat în contact cu ea – citat de Reuters.
O organizație pentru drepturile omului, Fundația Sportivă de Solidaritate din Belarus, a spus AP că i-a procurat Kristinei un bilet de avion spre Varșovia, cu data de 4 august.
Alergătoarea de sprint a ajuns în fața ambasadei într-o mașină fără plăci de înmatriculare luni la 5 după-masa, ora locală. A ieșit cu bagajul de membră a delegației olimpice, a salutat doi oficiali și a intrat în ambasadă, relatează Reuters.
Duminică, purtătorul de cuvânt al Comitetului Internațional Olimpic, Mark Adams, a spus la o conferință de presă că mai multe organizații internaționale sunt în contact cu sportiva, inclusiv Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați.
„Ne-a asigurat că se află în siguranță”, a precizat Adams.
Comitetul Olimpic Internațional a mai spus că a cerut R. Belarus să dea explicații detaliate despre ce s-a întâmplat.
Sportiva care urma să alerge luni în calificări la 200 de metri, la Stadionul Olimpic, spune că a fost dusă la aeroport împotriva voinței sale, și i s-a cerut să se îmbarce într-o cursă Turkish Airlines.
Ea a mai spus unui reporter Reuters via Telegram că antrenorul-șef al echipei din Belarus a vizitat-o duminică în satul olimpic și i-a spus că trebuie să plece, în baza unui „ordin de sus”. Apoi oficialii belaruși au venit în camera ei, au pus-o să-și facă bagajele și au dus-o la aeroport.
Sportiva a refuzat însă să urce în avion, spunând că nu vrea să se întoarcă în Belarus.
Comitetul Olimpic din Belarus a spus că decizia retragerii sportivei din competiție a fost făcută la recomandarea medicilor, din îngrijorare pentru „starea ei psihologică, emoțională”.
Șeful antrenorilor echipei de atletism, Iuri Moisevici, a spus că Timanovskaia se purta ciudat, se „izola” și nu voia să vorbească.
Activiștii pentru drepturile omului au spus că incidentul a venit după ce sportiva a fost pusă să alerge la ștafeta 4 X 400, deși nu avea nici un fel de experiență la aceasta disciplină, și și-a criticat apoi deschis antrenorii.
Într-un mesaj video difuzat pe rețele, atleta a spus că a fost „presată” de comitetul olimpic din Belarus și a cerut ajutorul CIO.
Atât Polonia, cât și Cehia s-au oferit să o ajute.
Un oficial de la ministerul de externe polonez a spus că i s-a oferit o viză „umanitară” și este liberă să-și continue cariera sportivă în Polonia, dacă dorește.
Un mesaj similar a transmis și ministrul de externe ceh Jakub Kulhanek, care a numit situația „scandaloasă”.
Reuters a relatat luni că ambasada belarusă din Tokyo a făcut un demers către autoritățile japoneze, cerându-le oficial informații despre sportivă.
Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Țihanouskaia, a cerut la rândul ei sprijinul Comitetului Olimpic Internațional pentru tânăra sportivă.
„Are dreptul la protecție internațională și să continue participarea la Jocurile Olimpice @", a scris Țihanouskaia pe Twitter. „De asemenea, este crucial să investigăm modul în care comitetul olimpic din Belarus încalcă drepturile sportivilor."
Între timp, Vitaly Utkin, membru al parlamentului din Belarus, a criticat drept „trădare” comportamentul tinerei atlete.