Rusia, Ucraina și Statele Unite poartă deja de o lună discuții pentru a opri războiul, care durează de trei ani. Au fost încheiate înțelegeri pentru o încetare parțială a focului, care acoperă infrastructura energetică și traficul în Marea Neagră, dar atacurile cu rachete și drone ale Rusiei asupra orașelor ucrainene continuă zilnic.
Întrebată dacă crede că un armistițiu complet poate fi atins până pe 20 aprilie, o dată vehiculată de președintele Finlandei, Alexander Stubb, în timpul unei vizite recente la președintele american Donald Trump, în Florida, Kallas a subliniat că este necesară exercitarea de presiuni asupra Moscovei.
„Cred că ar fi foarte bine să li se fixeze un termen clar până la care trebuie să răspundă, să spună care este poziția lor și să arate, cu adevărat, puțină bunăvoință, că vor și ei pace”, a spus șefa politicii externe și de securitate europene, fostă prim-ministră a Estoniei, adăugând: „Este clar că ucrainenii își doresc asta”.
Nu se discută încă direct cu Rusia
Săptămâna aceasta, Kirill Dmitriev, un consilier de rang înalt al Kremlinului și directorul unui mare fond de investiții susținut de statul rus, este așteptat la Washington pentru discuții cu oficiali americani despre Ucraina și relațiile bilaterale, potrivit Kremlinului.
Vizita lui Dmitriev vine în contextul în care Washingtonul și Moscova încearcă să-și repare relațiile, după ani de tensiuni în creștere, care preced invazia rusă pe scară largă în Ucraina din februarie 2022.
Întrebată dacă și Uniunea Europeană ar trebui să poarte discuții directe cu Dmitriev, Kallas a spus că orice dialog trebuie să se concentreze pe Kiev.
În cuvintele lui Kallas, „pentru Ucraina, cu Rusia trebuie să negocieze Ucraina... pentru că este vorba despre Ucraina și nu se poate fără ea”.
Până în prezent, Uniunea Europeană și cele 27 de state membre au fost ținute departe de discuții. Presată să răspundă dacă blocul comunitar sau vreun stat membru este pregătit să discute direct cu Kremlinul, Kallas a subliniat că Europa trebuie să fie parte din orice înțelegere pe termen lung.
„Este clar că Europa trebuie să fie la masa negocierilor, pentru că rezultatul (celor despre Ucraina n.r.) ne privește și pe noi ... și niciun acord nu poate funcționa fără implementare din partea europenilor, a spus oficiala europeană.
Război comercial transatlantic?
Kallas, care și-a început funcția la UE la sfârșitul lui 2024, va participa în această săptămână, pe 3-4 aprilie, la reuniunea miniștrilor NATO de la Bruxelles, împreună cu noul secretar de stat al SUA, Marco Rubio.
Întâlnirea are loc într-un moment de tensiuni comerciale în creștere între Europa și America.
Pe 2 aprilie, Washingtonul a impus taxe vamale de 25% pentru toate importurile de mașini, după ce în martie introdusese taxe pentru oțel și aluminiu.
Bruxelles-ul pregătește un răspuns, așteptat în cursul lunii aprilie, care va include probabil penalități vizând marile companii de tehnologie din SUA.
Kallas însă a încercat să diminueze importanța acestor divergențe, spunând că, în ciuda retoricii intense pe acest subiect, negociatorii europeni „nu știu încă exact ce urmează”.
„Avem declarațiile, dar care sunt acțiunile reale?”, s-a întrebat Kallas în interviu, adăugând că poziția UE este că într-un război comercial nu există câștigători, iar cei care au de pierdut sunt simplii consumatori.
„Nu este o abordare înțeleaptă, a spus ea, așa că încă sper că nu vom intra într-un astfel de război comercial”.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te