Linkuri accesibilitate

Securizarea materialelor biologice și campania de dezinformare a Moscovei


Imagine generică
Imagine generică

După ce Ucraina a devenit independentă, Statele Unite au colaborat pentru securizarea materialelor biologice, care pot fi folosite ca armament, pentru ca acestea să nu încapă pe mâinile teroriștilor.

Acel program de colaborare, de-a lungul întregii foste Uniuni Sovietice, a devenit acum central în campania de dezinformare a Moscovei, la care s-a alăturat și China, care acuză Statele Unite că ar finanța în Ucraina laboratoare biologice, în scopuri militare.

Statele Unite resping aceste acuzații, arătând că Moscova le folosește pentru a-și justifica propriul program de arme chimice și biologice și chiar ca pretext pentru folosirea acestora în Ucraina.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00
Link direct

Secretarul de stat Antony Blinken a spus „crearea de zvonuri false în legătură cu acțiuni care nu au loc și învinuirea Ucrainei pentru aceste invenții este o tactică pe care Rusia a utilizat-o și în trecut”.

Aceste acuzații i-au uimit pe cei familiarizați cu un program de colaborare la care Rusia a participat, beneficiind de pe urma lui, din moment ce acele arme sau materiale puteau să încapă și pe mâinile unor dușmani ai Moscovei.

Cel care a condus programul în Statele Unite, Robert Pope, a spus că acuzațiile sunt revoltătoare pentru că programul a fost creat cu 30 de ani în urmă pentru eliminarea armelor de distrugere în masă, ceea ce Moscova știe foarte bine. Circa 12 miliarde de dolari au fost investiți din 1991 încoace pentru securizarea materialelor folosite pentru producerea unor astfel de arme, în republici succesoare ale fostei Uniuni Sovietice.

Suma investită în Ucraina pentru securizarea materialelor biologice este de circa 200 de milioane de dolari, creându-se zeci de laboratoare, instituții medicale și de diagnostic, în întreaga țară.

Programul a debutat în Ucraina în 2003 când președintele de atunci Leonid Kucima a solicitat ajutorul Americii, îngrijorat de amenințarea teroristă și neavând fondurile necesare pentru a se asigura că nu există riscuri. Ca parte a aceluiași program, Statele Unite au cheltuit circa un miliard de dolari pentru construirea unei instalații în Rusia, în Siberia pentru demilitarizarea anumitor arme chimice.

După 2009 însă, când Putin a început să-și întărească puterea și înclinațiile naționaliste și pe fondul fondurilor obținute din vânzarea petrolului, rușii au pus capăt colaborării. Dar chiar dacă așa au stat lucrurile, vestea că ei folosesc programul în campania de dezinformare cu privire la războiul din Ucraina a surprins, chiar dacă face parte din maniera în care Moscova manipulează informații.

XS
SM
MD
LG