Experții consideră că sancțiunile împotriva regimului Putin nu vor fi suficient de eficaceiente decât atunci când vor include oprirea importurilor de petrol și gaze din Rusia, circa 60% dintre acestea îndreptându-se către Occident.
Firește însă că, în special în Europa, asta ar duce la probleme economice serioase, în special în țări foarte dependente de energie, de proveniență rusă. Or impunerea de sancțiuni este – în condiții normale – un calcul bazat pe impact, atât asupra celui sancționat, cât și asupra celui care sancționează.
Dezbaterea aici, în Statele Unite, vizează nu eficacitatea unor astfel de măsuri, ele ar fi eficace, cât găsirea unor căi rapide pentru a se asigura că prețurile la produse din petrol, în special benzină nu vor contribui și mai mult la o problemă de-acum acutizată – inflația. Pentru asta se vorbește despre deblocarea unor cantități din rezervele naționale sau reducerea temporară a impozitelor, aplicate vânzării de benzină, dar acestea ar fi măsuri cu efect temporar și limitat. O altă posibilitatea ar fi ridicarea unor restricții aplicate importurilor din țări în prezent supuse la sancțiuni – în special Iran și Venezuela.
În primul caz asta ar însemna revenirea în acordul nuclear cu Teheranul și este interesant că această temă s-a aflat, la sfârșitul săptămânii pe agenda convorbirilor lui Putin cu premierul israelian, Naftali Bennett care încearcă să medieze în conflictul din Ucraina. În privința Venezuelei, țara este condusă de un aliat al lui Putin, Nicolas Maduro și sancțiunile datează de pe vremea lui Trump. O delegație americană a vizitat capitala Venezuelei pentru prima dată de la ruperea relațiilor diplomatice în 2019.
De când s-a pus problema sancțiunilor împotriva lui Putin, republicanii, în special, au propus reluarea tranzacțiilor cu Venezuela, ceea ce este pe placul regimului de la Caracas. Maduro s-a întreținut telefonic cel puțin de două ori luna aceasta cu Putin. Înainte de sancțiuni, Venezuela exporta cea mai mare parte a petrolului său în Statele Unite, unde sunt rafinării specializate în prelucrarea țițeiului de acolo. Maduro și alți aliați ai Rusiei din America Latină au început să se distanțeze de agresiunea rusă în Ucraina. Lideri din Venezuela și Cuba au cerut găsirea unei soluții diplomatice.