Linkuri accesibilitate

Soldații nord-coreeni au dispărut de pe frontul din regiunea Kursk


Exerciții militare desfășurate de Coreea de Nord în octombrie 2024, înainte de trimiterea militarilor nord-coreeni în regiunea rusă Kursk.
Exerciții militare desfășurate de Coreea de Nord în octombrie 2024, înainte de trimiterea militarilor nord-coreeni în regiunea rusă Kursk.

Trupele nord-coreene nu au mai fost văzute pe linia frontului din regiunea rusă Kursk de câteva săptămâni. După ce au suferit „pierderi grele”, nu este clar dacă acestea s-au retras de tot sau, doar temporar, pentru rotație.

De luni de zile, mii de soldați nord-coreeni au luat cu asalt tranșee, s-au ferit de tirurile artileriei și au luptat alături de trupele ruse, încercând să îndepărteze forțele ucrainene de pe teritoriul rus.

Când și-au făcut apariția pentru prima dată toamna trecută în regiunea rusă Kursk, trupele nord-coreene au provocat îngrijorări în rândul oficialilor occidentali, care au exprimat temerea că acestea vor copleși trupele ucrainene – aflate deja în defensivă în alte locuri de-a lungul liniei frontului de 1 100 de kilometri - și le vor forța să se retragă.

Acest lucru nu s-a întâmplat. Iar acum, se pare că trupele nord-coreene sunt retrase de pe linia frontului. Motivul, potrivit informațiilor New York Times din 31 ianuarie, ar putea fi pierderile mari suferite.

Reacția autorităților ucrainene a fost împărțită. Un oficial ucrainean din serviciile de informații, citat de Current Time, a confirmat această ipoteză, dar a descris mișcarea ca fiind parte din dintr-o „operațiune standard”.

Cu toate acestea, comandamentul operațiunilor speciale din Ucraina a declarat pentru serviciul ucrainean al RFE/RL că trupele nord-coreene nu au mai fost observate în zonele de luptă de aproape trei săptămâni: „Probabil, au fost forțate să se retragă după ce au suferit pierderi semnificative”, a declarat un oficial militar.

Dacă va fi confirmată, aceasta retragere ar însemna un eșec jenant pentru comandanții ruși, dar și o dovadă a faptului că sprijinul Phenianului nu a reușit să încline balanța în favoarea Moscovei.

Iată ce știm până acum.

Din Phenian în Kursk

După săptămâni de avertismente ucrainene susținute de imagini din satelit și alte date publice, trupele nord-coreene au început să apară în regiunile rusești de la granița cu Ucraina la mijlocul lunii octombrie. Potrivit oficialilor, au fost implicați în total mai mult de 11 000 de soldați.

La acel moment, nu era foarte clar de ce comandanții ruși au apelat la ajutorul Phenianului. Unii experți au sugerat că președintele Vladimir Putin încerca să evite o nouă mobilizare sau trimiterea de recruți pe front - ceea ce ar fi stârnit opoziție în interiorul Rusiei.

Oficialii occidentali au prezentat această decizie drept un semn de disperare. Potrivit estimărilor occidentale, pierderile Rusiei de la începutul invaziei la scară largă în februarie 2022 se ridică la peste 700.000 de morți și răniți.

Cadavrele soldaților ruși căzuți în regiunea Kursk. Potrivit surselor proiectului „Schemes” al RFE/RL, printre acestea se află și cadavrele unor soldați din Coreea de Nord. Decembrie 2024
Cadavrele soldaților ruși căzuți în regiunea Kursk. Potrivit surselor proiectului „Schemes” al RFE/RL, printre acestea se află și cadavrele unor soldați din Coreea de Nord. Decembrie 2024

„Este un indiciu că el (Putin) ar putea avea chiar mai multe probleme decât presupun majoritatea oamenilor”, a declarat în octombrie secretarul american al apărării de atunci, Lloyd Austin.

Citește și: SUA nu vor impune Ucrainei noi limite privind armamentul, dacă Coreea de Nord se alătură Rusiei în război

Oficialii ucraineni au prezis că trupele nord-coreene vor ajunge la Kursk, o regiune de graniță unde Ucraina surprinsese Rusia cu o ofensivă în urmă cu două luni.

Așa s-a și întâmplat. De atunci, armata ucraineană a raportat în mod repetat ciocniri cu nord-coreenii și chiar a luat câțiva astfel de soldați drept prizonieri de război.

Ce impact au avut pe câmpul de luptă?

Când trupele ucrainene au trecut granița rusă în august 2024, câteva unități experimentate ale Kievului au cucerit rapid un teritoriu important în regiunea Kursk - aproximativ 1.300 de kilometri pătrați. A fost cea mai mare invazie a teritoriului rus de către o armată străină de la al Doilea Război Mondial.

La început, apărarea rusă a fost haotică și dezorganizată, provocând surprindere și furie, în special în rândul localnicilor. Dar comandanții ruși au regrupat unitățile și au început să respingă trupele ucrainene. Trupele nord-coreene au fost desfășurate în octombrie, iar oficialii ucraineni au raportat primele ciocniri la începutul lunii noiembrie.

„Nu-i subestimați": Trupele ucrainene descriu capturarea prizonierilor de război nord-coreeni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00

Până în prezent, forțele combinate ale Rusiei și Coreei de Nord au recucerit puțin mai mult de jumătate din teritoriul ocupat de forțele ucrainene în regiunea Kursk.

La câteva zile după Anul Nou, comandanții ucraineni au ordonat o nouă ofensivă în regiunea Kursk, pentru a contracara câștigurile obținute de nord-coreeni.

În timpul acestei operațiuni, trupele ucrainene par să fi capturat mai mulți nord-coreeni.

„Ei (nord-coreenii – n.r.) acționează după tactici sovietice, în plutoane și companii. Ei profită de prezența lor numeroasă”, a declarat comandantul armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, într-un interviu acordat luna trecută. „Sunt destul de curajoși; desigur, aceasta este o problemă”.

Cât de mari sunt pierderile nord-coreene?

Oficialii ucraineni susțin că trupele nord-coreene au suferit pierderi substanțiale. Președintele Volodimir Zelenski a estimat numărul acestora la peste 3 000, la sfârșitul lunii decembrie.

Serviciile de informații militare ucrainene au publicat imagini cu obiecte capturate de la soldații nord-coreeni – cărți, broșuri, chiar și telefoane mobile – însă puține detalii despre conținutul acestora au fost făcute publice.

În interviul său, Sîrski a estimat că aproximativ jumătate din cei 11 000 - 12 000 de soldați nord-coreeni desfășurați în regiunea Kursk au fost uciși sau răniți.

Însă aceste estimări sunt imposibil de verificat.

Cu câteva zile înainte ca Zelenski să facă publice estimările Kievului, serviciile de informații ale Coreii de Sud au estimat că aproximativ 1.100 de nord-coreeni fuseseră uciși sau răniți. Casa Albă a oferit o estimare similară pe 27 decembrie: „peste 1.000 de morți sau răniți doar în ultima săptămână de lupte”.

Serviciile de informații sud-coreene au actualizat datele pe 13 ianuarie: 200 de nord-coreeni uciși și 2.700 răniți.

Retragerea trupelor nord-coreene de pe linia frontului ar putea fi un semn al eficienței atacurilor ucrainene, mai ales dacă acestea au vizat în mod prioritar soldații regimului de la Phenian.

Cu toate acestea, rotația trupelor este ceva firesc pe orice câmp de luptă: soldații epuizați au nevoie de odihnă, unitățile care au suferit pierderi mari au nevoie de regrupare sau reorganizare, iar munițiile necesită reaprovizionare.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG