„Lucrăm la un nou pachet de sancțiuni”, a declarat von der Leyen, la sosirea la reuniunea Comunității Politice Europene, care are loc vineri, 16 mai, în capitala Albaniei. Aceste măsuri se adaugă sancțiunilor aprobate de țările UE la începutul săptămânii.
Potrivit Ursulei von der Leyen, noile sancțiuni vor include măsuri ce vizează gazoductele Nord Stream 1 și 2, extinderea listei de nave aparținând așa-numitei „flote-fantomă” ruse, scăderea plafonului de preț pentru petrol și noi sancțiuni împotriva sectorului financiar.
„Ne dorim pace și tocmai de aceea trebuie să intensificăm presiunea asupra președintelui Putin, până când va fi pregătit să accepte pacea”, a adăugat ea.
Premierul britanic Keir Starmer a declarat la Tirana că aliații Ucrainei „vor acționa împreună în ceea ce privește sancțiunile” dacă nu va exista un armistițiu. „Este cu adevărat important, așadar, să avem o unitate absolută cu aliații noștri”, a subliniat el. „Cred că ceea ce am văzut ieri și peste noapte este încă o dovadă că Putin nu este serios în privința păcii. Trage de timp,” a adăugat Starmer.
„Mingea este în terenul lui Putin”
Șeful NATO, Mark Rutte, a afirmat că liderul rus Vladimir Putin a făcut o „mare greșeală” trimițând o delegație de rang inferior la primele discuții de pace directe cu Ucraina din ultimii trei ani. Așteptările privind discuțiile – propuse inițial chiar de Putin – au scăzut după ce liderul rus a refuzat apelul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a se întâlni la nivel prezidențial în Turcia.
„Știe foarte bine că mingea este în terenul lui, că se află într-o poziție dificilă și că a făcut o mare greșeală trimițând această delegație de nivel scăzut,” a declarat Rutte reporterilor la Tirana, la reuniunea liderilor europeni care se așteaptă să se solidarizeze cu Zelenski. „Cred că toată presiunea este acum pe Putin,” a spus Rutte. „Mingea este clar în terenul lui. El trebuie să joace. Trebuie să fie serios în privința dorinței de pace.”
Zelenski: prioritară este încetarea focului
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, prezent și el la summitul CPE de la Tirana, a declarat că prima prioritate a Ucrainei în discuțiile cu Rusia la Istanbul este asigurarea încetării necondiționate a focului pentru a crea o bază pentru viitoarele discuții privind un acord de pace. Zelenski a mai spus că este, de asemenea, esențial să se creeze încredere în procesul de negociere prin eliberarea prizonierilor de război și întoarcerea copiilor ucraineni din Rusia.
„Prioritatea noastră numărul unu este încetarea focului: totală, necondiționată și onestă. Acest lucru trebuie să se întâmple imediat pentru a opri omorurile și a crea o bază solidă pentru diplomație”, a declaratliderul de la Kiev. „Și dacă reprezentanții ruși din Istanbul astăzi nu pot fi de acord nici măcar cu acest lucru, cu o încetare a focului , atunci va fi 100% clar că Putin continuă să submineze diplomația”, a menționat Zelenski.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a alăturat vineri liderilor a zeci de țări și organizații europene la summitul de o zi din capitala Albaniei, pentru a discuta provocările de securitate și apărare de pe întreg continentul, cu invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în centrul agendei. Liderii europeni și-au propus să caute modalități de a intensifica presiunea asupra Moscovei
„Pe măsură ce războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei continuă, consecințele acestuia se extind mult dincolo de granițele Ucrainei, afectând securitatea noastră și punând la încercare reziliența colectivă,” au scris premierul albanez Edi Rama și președintele Consiliului European António Costa în scrisoarea de invitație la summitul CPE.
Următorul summit CPE, în Danemarca
Forumul CPE este o inițiativă a președintelui francez Emmanuel Macron, susținută de fostul cancelar german Olaf Scholz, având ca scop consolidarea securității și prosperității în Europa. Însă criticii au afirmat că ar fi fost o încercare de a frâna extinderea UE.
Summitul inaugural din 2022 a reunit cele 27 de state membre ale UE, parteneri aspiranți din Balcani și Europa de Est, precum și vecini precum Regatul Unit — singura țară care a părăsit UE — și Turcia.
Rusia este singura mare putere europeană care nu a fost invitată, alături de Belarus, aliatul său în războiul împotriva Ucrainei.
Următorul summit al Comunității Politice Europene va avea loc în Danemarca, mai târziu în acest an.
După DPA, AFP, AP și Reuters
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te