Așteptările au fost temperate joi de secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, după ce Moscova nu și-a trimis oamenii de prim rang la negocieri, ci doar o echipă secundară, iar cele două părți și-au adresat insulte înaintea întâlnirii, programate inițial pentru joi.
„Vreau să fiu sincer... nu avem așteptări mari în legătură cu ceea ce se va întâmpla mâine”, a spus Rubio.
Președintele american, Donald Trump, care a insistat luni ca Ucraina să meargă la negocieri directe cu Rusia, părea și el să recunoască, joi, că un progres în Turcia este puțin probabil. Trump a spus că nu va exista nicio mișcare reală spre încheierea războiului până când nu se va întâlni el personal cu Putin.
„Nu cred că se va întâmpla ceva, fie că vă place sau nu, până când eu și el nu ne vom întâlni”, a spus Trump jurnaliștilor la bordul Air Force One, în timpul unei vizite în Orientul Mijlociu.
Nici președintele ucrainean nu se așteaptă la un progres, Zelenski acuzând Moscova că nu are „intenții serioase” în privința încheierii războiului.
Putin a propus săptămâna trecută negocieri directe între cele două părți, dar a refuzat să răspundă când Zelenski l-a provocat să participe personal la discuții.
Trump, care insistă pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina, a insistat că posibilitatea de a merge vineri în Turcia rămâne, dacă apare vreun progres semnificativ.
Cine și cu cine va negocia la Istanbul
Delegația rusă este condusă de Vladimir Medinski, un consilier radical al lui Putin, care a pus sub semnul întrebării însăși existența Ucrainei și a condus negocierile eșuate din martie 2022, la începutul invaziei rusești la scară largă în Ucraina.
Delegația Ucrainei este condusă de ministrul apărării, Rustem Umerov, însoțit de mai mulți oficiali de rang secund.
O sursă din Ministerul turc de Externe a declarat agenților de știri că discuțiile vor avea loc în mai multe formate, inclusiv convorbiri trilaterale între Rusia, Ucraina și Turcia, dar și întâlniri între oficiali din SUA, Ucraina și Turcia.
Înainte de începerea discuțiilor, Zelenski a spus că Rusia a trimis o „delegație de fațadă”, în timp ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, l-a numit pe Zelenski „clovn” și „ratat”.
În fața consulatului rus din Istanbul, șeful delegației ruse, Medinski, a declarat jurnaliștilor, joi, că Rusia consideră discuțiile o continuare a negocierilor eșuate din 2022 și că este pregătită pentru „posibile compromisuri”.
„Delegația are un angajament clar pentru o abordare constructivă, pentru găsirea unor soluții posibile și a punctelor comune,” a spus el. În 2022, Rusia cerea Ucrainei să se dezarmeze și să accepte neutralitatea permanentă, cereri respinse de Kiev.
Zelenski s-a întâlnit joi, la Ankara, cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. După întâlnire, președintele ucrainean a declarat că Rusia „nu ia în serios negocierile reale” și a precizat că a trimis o delegație de rang înalt la discuții „din respect” pentru Erdogan și Trump.
Secretarul de stat american Rubio a spus că se va întâlni la Istanbul cu ministrul ucrainean de externe, Andrii Sibiha, iar un oficial american de rang inferior va discuta cu delegația rusă.
Notă de plată pentru „evitarea păcii”
Înainte de discuțiile de la Istanbul, premierul britanic Keir Starmer a declarat că Putin „trebuie să achite o notă de plată pentru evitarea păcii”.
Starmer a vorbit înainte de reuniunea Comunității Politice Europene (CPE), care are loc în Albania, vineri. CPE reunește membrii Uniunii Europene și alte 20 de țări, inclusiv R. Moldova, și a fost înființată în 2022 la inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron, ca răspuns la invazia rusă în Ucraina.
La reuniune vor fi prezenți și cancelarul german Friedrich Merz, secretarul general al NATO, Mark Rutte, precum și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Va participa și președinta moldoveană, Maia Sandu.
Kievul și aliații săi europeni ceruseră Rusiei să accepte un armistițiu de 30 de zile înainte de orice negocieri, dar Moscova a respins propunerea.
Rusia cere acum Ucrainei concesii teritoriale masive, inclusiv renunțarea la mai mult teritoriu decât a pierdut pe câmpul de luptă. În anumite momente, a cerut și înlăturarea lui Zelenski, pe lângă neutralitate militară și reducerea armatei ucrainene.
Kievul și Occidentul resping aceste cereri, însă Zelenski a recunoscut că este posibil ca o parte din teritoriul pierdut în războiul de peste trei ani să fie recuperată doar prin mijloace diplomatice.
După AFP și Reuters
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te