Rusia a țintit din nou orașe ucrainene cu un val de atacuri nocturne cu drone și rachete, ucigând cel puțin două persoane și rănind cel puțin zece, au declarat oficiali ucraineni pe 12 iulie.
Noile lovituri aeriene au avut loc înaintea unui „anunț important despre Rusia” pe care președintele american Donald Trump a spus că îl va face pe 14 iulie. Trump încearcă să încheie războiul din Ucraina de la preluarea mandatului în ianuarie, dar s-a lovit de rezistența Kremlinului condus de Vladimir Putin.
Orașele din vestul Ucrainei au fost cele mai afectate în timpul ultimului atac nocturn. Forțele aeriene ucrainene au anunțat că au doborât 319 din cele 597 de drone și toate rachetele, cu excepția uneia, dintre cele 26 lansate de trupele ruse.
La Cernăuți, aproape de granița cu România, o femeie de 26 de ani și un bărbat de 43 de ani au fost uciși, iar cel puțin patru persoane au fost rănite în urma atacurilor cu drone, a declarat pe Telegram șeful administrației militare regionale, Ruslan Zaparaniuk.
În Liov, lângă granița cu Polonia, șase persoane au fost rănite în atacuri cu drone, inclusiv un băiat de 11 ani, a precizat Maksim Kozitski, guvernatorul regiunii. Cinci au primit îngrijiri la fața locului, iar un bărbat a fost spitalizat.
Orașul vestic Luțk, care fusese lovit puternic în urmă cu trei zile când autoritățile ucrainene au raportat un număr record de peste 700 de drone și rachete lansate de Rusia, a fost din nou țintă pe 12 iulie, dar nu au fost raportate victime. În est, la Harkov, trei persoane au fost rănite în urma atacurilor rusești, a declarat primarul Ihor Terehov.
Ministerul rus al Apărării a spus că loviturile asupra Liovului, Luțkului și Harkovului au vizat obiective ale industriei de apărare. Rusia susține că nu vizează civili, în ciuda dovezilor copleșitoare care arată contrariul.
Rusia și-a intensificat atacurile cu rachete și drone anul acesta, numărul lor crescând în fiecare lună din decembrie, potrivit unui grup de monitorizare. În ultimele săptămâni, bombardamentele asupra Kievului și altor orașe s-au întețit, în paralel cu avansuri pe front, în ciuda pierderilor masive în rândul trupelor ruse.
„Ritmul acestor lovituri aeriene rusești cere decizii rapide și poate fi frânat acum prin sancțiuni,” a scris pe 12 iulie președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram.
„Războiul acesta poate fi oprit doar prin forță,” a adăugat el, cerând mai multe sisteme de apărare antiaeriană din partea Occidentului. „Nu așteptăm doar semnale de la parteneri, ci acțiuni care să salveze vieți.”
Trump s-a declarat tot mai frustrat în ultima vreme de Putin, care a respins încercările sale de a obține un armistițiu extins de 30 de zile într-un război aflat în a 41-a lună, de la invazia pe scară largă din februarie 2022.
Ucraina a acceptat acest armistițiu când Trump l-a propus în martie, dar Rusia a impus condiții pe care experții le consideră menite să tragă de timp în timp ce își continuă atacurile.
Două runde de discuții directe ruso-ucrainene la Istanbul, pe 16 mai și 2 iunie, au dus doar la schimburi de prizonieri și rămășițele unor soldați căzuți, fără vreun progres real spre pace.
„Primim o mulțime de abureli din partea lui Putin. De cele mai multe ori sună frumos, dar nu înseamnă nimic”, a spus Trump pe 8 iulie, referindu-se la cele șase convorbiri telefonice pe care le-a avut cu liderul rus de la învestirea sa din 20 ianuarie.
De asemenea, el a declarat că SUA trimit „arme defensive Ucrainei pentru că Putin nu tratează oamenii ca pe ființe umane,” marcând o schimbare de ton la doar câteva zile după ce Pentagonul anunțase că va suspenda unele livrări de arme din cauza scăderii stocurilor.
Două zile mai târziu, Trump a declarat pentru postul american NBC că SUA „trimit arme către NATO, iar NATO plătește pentru ele... și apoi NATO va da acele arme Ucrainei.”
Promisiunea unui „mare anunț” pe 14 iulie a dus la așteptări că ar putea anunța sprijin pentru noi sancțiuni împotriva Rusiei — pe care până acum a evitat să le impună — sau un angajament de a trimite mai mult ajutor militar Ucrainei.
Trump a spus că analizează un proiect de lege susținut de senatorul republican Lindsey Graham și de democratul Richard Blumenthal care ar impune sancțiuni și tarife asupra țărilor ce sprijină efortul de război al Rusiei și ar viza sistemul bancar rus.
În interviul pentru NBC din 10 iulie, Trump l-a numit „un proiect de sancțiuni foarte important și foarte dur” și a spus că se așteaptă să fie adoptat, dar a adăugat: „Rămâne la latitudinea mea dacă vreau să-l folosesc.”
Între timp, secretarul de stat american Marco Rubio a declarat că el și ministrul rus de externe Serghei Lavrov au discutat despre posibile noi modalități de a relansa negocierile de pace pentru Ucraina, într-o întâlnire avută pe 10 iulie, în marja reuniunii ASEAN din Kuala Lumpur.
Nu vreau să exagerez, OK, dar a fost constructivă,” a spus Rubio pe 11 iulie. „Vom vedea, dar sunt câteva lucruri pe care am putea să le explorăm și i le-am comunicat aseară președintelui și echipei noastre.”
(Pe baza informațiilor de la AP, Reuters și Bloomberg)
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te