Linkuri accesibilitate

În timp ce Occidentul discută despre reconstrucția Ucrainei, Moscova lovește Kievul


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și prim-ministra italiană, Giorgia Meloni, la Roma, pe 10 iulie 2025.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și prim-ministra italiană, Giorgia Meloni, la Roma, pe 10 iulie 2025.

În timp ce dronele și rachetele rusești au căzut din nou asupra orașelor ucrainene, oficialii și investitorii occidentali s-au reunit în Italia pentru a discuta despre reconstrucția țării care face mari eforturi să respingă invazia rusă începută în 2022.

Două persoane au fost ucise și 25 rănite în capitala Kiev într-un nou atac, din 10 iulie, care a inclus aproximativ 400 de drone și a durat aproape 10 ore. Barajul a avut loc la o zi după ce Rusia a lansat peste 700 de drone în Ucraina, în cel mai mare atac aerian de la începutul războiului.

Vorbind la Conferința pentru reconstrucția Ucrainei de la Roma câteva ore mai târziu, președintele Volodimir Zelenski a declarat că țara sa are nevoie de un program de reconstrucție pe scară largă similar Planului Marshall - adică inițiativa SUA de a reconstrui Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Reconstrucția Ucrainei nu va fi profitabilă doar pentru țara noastră. Ea se face, de asemenea, pentru țările voastre, pentru companiile voastre, tehnologia voastră, pentru locurile voastre de muncă", a declarat Volodimir Zelenski la Roma, ascultat printre alții de șefa guvernului italian Giorgia Meloni și cancelarul german Friedrich Merz.

Apetit redus al investitorilor

Rusia și-a intensificat semnificativ bombardamentele aeriene asupra Ucrainei în acest an, micșorând apetitul investitorilor pentru noi proiecte în țara devastată de război, chiar dacă președintele american Donald Trump presează Moscova să accepte o încetare a focului.

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus lui Trump săptămâna trecută, în timpul celei de-a șasea convorbiri telefonice a lor din februarie, că intenționează să își atingă obiectivele în Ucraina. Comentatorii spun că Putin dorește să aducă țara independentă din nou sub controlul Moscovei.

Între timp, secretarul de stat american Marco Rubio s-a întâlnit joi cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în Malaezia, unde cei doi au discutat despre războiul din Ucraina. Rubio a declarat că SUA sunt „dezamăgite” că Rusia nu a dat dovadă de „flexibilitate” în discuții.

Marco Rubio (stânga) cu Sergei Lavrov, în marja reuniunii minștrilor de externe din ASEAN, la Kuala Lumpur pe 10 iulie, 2025.
Marco Rubio (stânga) cu Sergei Lavrov, în marja reuniunii minștrilor de externe din ASEAN, la Kuala Lumpur pe 10 iulie, 2025.

La Roma, Merz a declarat că reconstrucția Ucrainei va costa aproximativ 500 de miliarde de dolari și că activele băncii centrale rusești înghețate în Occident vor continua să fie utilizate ca garanții pentru a susține împrumuturile pentru reconstrucție.

Rusia a atacat mereu infrastructura civilă ucraineană, în special rețeaua electrică, în încercarea de a demoraliza populația, lucru care - insistă Kievul - nu s-a întâmplat. Fabricile și locuințele au fost, de asemenea, grav avariate.

Merz a declarat la Roma că Germania este pregătită să achiziționeze un sistem de apărare aeriană Patriot din SUA și să îl furnizeze Ucrainei. Volodimir Zelenski a cerut mai multe sisteme de apărare aeriană și rachete din Occident pentru a proteja orașele ucrainene de bombardamentele rusești.

Marea Britanie și Ucraina erau așteptate să semneze un acord în cadrul conferinței, pentru furnizarea a mii de rachete de apărare aeriană Thales către Ucraina în următoarele două decenii.

La începutul acestei săptămâni, Trump a anulat o decizie a Pentagonului de a opri livrarea de rachete Patriot și alte arme pentru Ucraina, livrare care fusese aprobată de administrația fostului președinte Joe Biden.

Femei așteptând într-o stație de autobuz avariată de lovituri aeriene rusești la Kiev, pe 10 iulie 2025.
Femei așteptând într-o stație de autobuz avariată de lovituri aeriene rusești la Kiev, pe 10 iulie 2025.

În explicarea deciziei sale, Trump a spus că Rusia „lovește puternic Ucraina din aer”.

În discursul său la Roma, Volodimir Zelenski a făcut apel la Occident să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei pentru a forța Moscova să negocieze încetarea războiului. Trump nu a impus nicio sancțiune nouă Rusiei în acest an, permițând Moscovei să înființeze noi companii fantomă pentru a ocoli interdicțiile de export existente.

Trump a declarat recent că studiază un nou proiect de lege privind sancțiunile prezentat de senatorii din SUA Lindsey Graham (republican - Carolina de Sud) și Richard Blumenthal (democrat - Connecticut).

Proiectul de lege ar impune sancțiuni și tarife asupra țărilor care sprijină efortul de război al Rusiei, pe lângă faptul că ar ținti sistemul bancar al Rusiei.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG