Linkuri accesibilitate

Ritm susținut în R. Moldova, la alegerile prezidențiale românești


Alegători români din R. Moldova, votând, duminică, la secția de votare deschisă la Biblioteca Națională din Chișinău pentru alegerile prezidențiale românești, 4 mai 2025
Alegători români din R. Moldova, votând, duminică, la secția de votare deschisă la Biblioteca Națională din Chișinău pentru alegerile prezidențiale românești, 4 mai 2025

Peste 56 de mii de alegători din R. Moldova au votat în prezidențialele românești, până duminică la 12:30, arată datele publicate în timp real. Dacă ritmul se menține, prezența o poate depăși pe cea din primul tur al prezidențialelor românești anulate, din noiembrie, când votaseră peste 80 de mii.

Această prezență anunțată de Autoritatea Națională Permanentă din România include peste 36 de mii de alegători care au votat în R. Moldova vineri și sâmbătă. În diaspora românească, inclusiv în R. Moldova, se votează timp de trei zile, iar în țară votul are loc doar în ziua de duminică.

În total, până duminică la prânz, în diaspora și în România au votat mai mulți alegători decât în primul tur al prezidențialelor anulate, din 24 noiembrie 2024, dar ritmul a scăzut ușor în orele după amiezii.

Votul din R. Moldova, unde au fost deschise 64 de secții de votare pentru moldovenii cu cetățenie dublă, poate decide cine intră în turul doi de scrutin contra candidatului AUR, George Simion, pe care sondajele de opinie din România îl dau drept câștigător incontestabil al primului tur de scrutin. Turul al doilea este planificat pentru 18 mai.

Sondajele spun că locul doi este disputat de independentul Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, și Crin Antonescu, candidatul sprijinit de alianța de guvernare din România, PNL-PSD-UDMR. Ambii sprijină integrarea europeană a R. Moldova și vor ca România să rămână o membră de încredere a UE și NATO.

Într-o postare făcută pe Facebook sâmbătă, anunțase că a votat și premierul R. Moldova, Dorin Recean, El a chemat moldovenii cu dublă cetățenie să voteze și ei pentru a proteja „viitorul european” al românilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Președinta moldoveană, Maia Sandu, care deține și ea cetățenia română nu a spus dacă și unde va vota, dar a postat un mesaj cu lista secțiilor de votare din R. Moldova și cu apelul către alegătorii români din stânga Prutului de a-și „face voce auzită”. „Fiecare vot contează. Fiecare alegere poate determina direcția pe care o va urma România”, a scris Sandu, adăugând: „Vă îndemn să participăm la vot. Pentru o Românie democratică și europeană, partenerul nostru de încredere și de suflet”.

Un sondaj în R. Moldova, sugera cu câteva zile înainte de vot că un procent ridicat al moldovenilor cu cetățenie română erau indeciși. Totuși, marea majoritate a celor care au decis cu cine să voteze și-ar fi dat votul pentru trei candidați pro-europeni, în ordine Dan și Antonescu, urmați de Elena Lasconi.

Candidată a Uniunii Salvați România (USR), dară rămasă fără sprijinul propriului partid adunat în jurului lui Nicușor Dan, Lasconi a câștigat detașat votul în R. Moldova la prezidențialele românești anulate, din noiembrie, ieșind pe locul doi la scară națională. Nici Nicușor Dan, nici Crin Antonescu nu candidaseră atunci.

Naționalistul Simion se bucură de un sprijin mic în R. Moldova, invers decât în România.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG