„Aflaţi de pe portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigaţii Jurnalistice că râul Nistru prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor; conține droguri, pesticide, preparate farmaceutice și substanțe chimice. Stația de Epurare a SA Apă-Canal Chișinău este cel mai mare focar de poluare a Nistrului pe teritoriul Republicii Moldova. Autoritățile ucrainene și cele moldovenești nu efectuează constant controale privind calitatea apei râului, iar corupția și managementul defectuos afectează semnificativ calitatea apei atât în Ucraina, cât și în țara noastră. Mai multe detalii, la rubrica investigații.
La aceeași rubrică, citiți o anchetă despre procurorul general-adjunct, Ruslan Popov, care și-a organizat în mai puțin de patru ani o afacere de perspectivă în domeniul agriculturii, pe care a înregistrat-o pe numele tatălui său, un simplu pensionar din satul Mileștii Mici, raionul Ialoveni. Omul legii nu recunoaște că afacerea îi aparține, în schimb declară că este ajutat de părinții pensionari, care întreaga viață au avut un trai modest. Oamenii din sat și chiar angajații susțin că afacerea este a procurorului. Detalii, pe Anticoruptie.md.
După publicarea anchetei, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a cerut Autorității Naționale de Integritate (ANI) să verifice averea adjunctului său, Ruslan Popov. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, Stoianoglo a luat această decizie chiar la solicitarea lui Ruslan Popov. Totodată, Procuratura Generală se arată interesată ca „toate aspectele vizate în respectivul material jurnalistic să fie examinate și clarificate de Autoritatea Națională de Integritate, obiectiv și în termeni proximi”.
În comunicatul difuzat de Procuratura Generală se mai arată că Ruslan Popov insistă asupra faptului că proprietățile vizate în articol, cu excepția casei de locuit și automobilelor Hyundai Santa Fe, nu-i aparțin lui, ci părinților, împreună cu familia fratelui, anumite contribuții având și socrii dumnealui. Procurorul general-adjunct insistă în continuare că averea sa se datorează socrilor săi din Ucraina, care s-au mutat cu traiul în Mileștii Mici cu câțiva ani în urmă. Detalii, pe portalul nostru.
Mai citiți, la rubrica dosare de corupție, istoria unei mite dintr-un sat din raionul Hâncești. Nicolae Mihăilă, un fierar din satul Logănești, raionul Hâncești, este îngrijorat pentru membrii familiei sale, după ce a denunțat un polițist pentru corupere pasivă, iar acesta a fost lăsat să lucreze în continuare. De ce îi este frică bărbatului, aflați pe Anticoruptie.md.
Vă amintim că, dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, fraude în gestionarea banilor publici sau încălcări ale drepturilor omului, le puteți sesiza pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi analizate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice.”
[Transcriere: Alla Ceapai]