Jurnalistul Alexandru Cozer remarcă într-un editorial pe cotidianul.md că blocul ACUM pare tot mai aproape de desființare, după ce Andrei Năstase a pierdut alegerile pentru funcția de primar al capitalei, iar la scurt timp a căzut și Guvernul. „Ar fi clar un semn prost pentru dreapta proeuropeană în vederea alegerilor prezidențiale care vin în toamnă și care există șanse să se desfășoare concomitent cu un scrutin parlamentar anticipat. Cu o dreaptă dezbinată într-o droaie de candidați, Igor Dodon, favorit evident și așa, va defila”, crede autorul. El mai consideră că dacă Maia Sandu chiar își dorește să ajungă președinte, pentru că e singura care pare astăzi să aibă o șansă în fața lui Igor Dodon, trebuie să evite acest scenariu. „Ar fi corect și probabil cel mai onest ca toți cei de pe dreapta, cu pretenții de a candida la prezidențialele din toamnă, să se așeze la o masă pentru a identifica un candidat cu cele mai mari șanse la victorie în prezidențiale, care să fie anunțat cât mai rapid. Altfel vom ajunge să repetăm trista istorie a anului 2016, când dreapta a intrat dezbinată în primul tur”, concluzionează Alexandru Cozer.
Dezamăgirea cetățenilor în liderii pro-europeni a dus la creșterea procentului de unioniști, de această părere este analistul politic Ion Tăbîrţă, care comentează datele recentului sondaj IMAS. „Era evident că segmentul unioniștilor este în creștere în R. Moldova. Poate nimeni nu se aștepta la un astfel de procentaj. Majoritatea estimau că unioniștii sunt în jur de 20-25%. Dar 34 la sută este o cifră impunătoare. Întrebarea este cât de adevărată e această cifră?”, a comentat, între altele, Tăbîrță pentru deschide.md.
Datele sondajului sunt comentate tot pe deschide.md de editorialistul Nicolae Negru. El atrage atenţia între altele la scorul mic de doar 1,7 la sută pe care îl acumulează liderul PPDA, Andrei Năstase, la capitolul popularitate. „Lui Năstase nu i-a jucat festa numai înfrângerea de la Chișinău... însă modul cum a concurat el, nu a convins cetățenii că este un lider adevărat și ceea ce a făcut el la MAI nu a impresionat. Acum de fapt se vede tot potențialul lui Năstase, în stradă e una… să conduci o instituție, să faci reforme e altceva”, notează, între aletele, Negru.
Analistul politic român Iulian Chifu atrage atenţia pe deschide.md la o teză mai veche, dar reluată de noua putere de la Chișinău, cea a neutralității ca bază pentru a dobândi retragerea trupelor ruse. Analistul consideră că soluţia ar fi alta şi anume o armată puternică, dotată și antrenată, care să facă inutile cele 10-12 mii de trupe ruse sub diferite forme din regiunile separatiste. „Trupele ruse pleacă de pe teritoriul statului Republica Moldova dacă este un stat serios, solid, cu toate instrumentele sale viabile, și când nu mai au nici o relevanță, când nu mai au nici o valoare de întrebuințare pentru Rusia. Pentru asta, Republica Moldova are câteva instrumente pe care trebuie să le utilizeze”, notează Chifu. Unul din instrumente de natură juridică ar fi să declare aceste trupe ruse drept trupe de ocupație și să obţină o recunoaștere internațională a acestui statut ilegal pe teritoriul suveran al R. Moldova, crede Iulian Chifu.
Expertul în probleme de politică externă Victor Chirilă notează într-un editorialul pe Ziarul Naţional că guvernul „tehnocrat”, cu aprobarea președintelui Igor Dodon, s-a angajat să continue parteneriatul strategic cu SUA. „Vă întrebați de unde atâta pro-americanism la Dodon? E e foarte simplu, R. Moldova n-a avut și nu are un parteneriat strategic cu SUA”, notează expertul. „Furtul miliardului, iar apoi profunda criză politică în care a fost aruncată R. Moldova au distrus credibilitatea guvernanților proeuropeni de atunci și a pus pe butuci dialogul strategic cu Washingtonul”. Un parteneriat strategic cu SUA se construiește cu guverne credibile, notează Chirilă recomandând noului guvern să se uite mai atent la recomandările formulate anterior de SUA legate, între altele, de democrația și buna guvernanță, combaterea corupției, independența energetică şi cooperarea în domeniul securității.
Legislația R. Moldova are mai multe lacune care permit îndepărtarea cetățenilor străini în altă țară unde există risc pentru viața acestora, constată Oficiul Avocatului Poporului într-un studiu publicat de Ziua Internațională a Migranților, informează agora.md. Studiul realizat în contextul expulzării anul trecut a celor șapte cetățeni turci care activau ca profesori în R Moldova mai arată că există neconcordanțe referitoare la regimul străinilor și Codul Administrativ. Totodată se atestă nerespectarea angajamentelor asumate de către stat la ratificarea tratatelor internaționale care vizează statutul și regimul străinilor și respectarea drepturilor acestora. Oficiul Avocatului Poporului a mai constatat comiterea mai mult încălcări la Aeroportul Internațional Chișinău. Este vorba despre ignorarea cererilor de azil, neoferirea accesului la procedura de azil, returnarea imediată în țara de origine sau de decolare, detenția pe teritoriul aeroportului pentru o perioadă îndelungată, neinformarea Biroului Migrațiune și Azil despre parvenirea solicitanților de protecție ori informarea cu întârziere despre acest fapt.