Președintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său american, Donald Trump, că Moscova nu va renunța la obiectivele sale în Ucraina, diminuând speranțele Casei Albe privind o încetare a focului într-un război aflat acum în al patrulea an.
În timpul unei convorbiri telefonice, la 3 iulie, Putin i-a spus lui Trump că „Rusia își va atinge obiectivele" în Ucraina și „nu le va abandona", potrivit consilierului Kremlinului, Iuri Ușakov.
Trump a declarat reporterilor înainte de a pleca la un eveniment în staul american Iowa, joi, că el și Putin au discutat despre Iran și despre Ucraina, dar nu au făcut niciun progres.
Convorbirea, care a durat aproximativ o oră, a fost a șasea dintre cei doi lideri de la preluarea mandatului de către Trump la 20 ianuarie.
Trump și-a făcut din încetarea războiului din Ucraina un obiectiv principal de politică externă, lansând o intensă activitate diplomatică cu Kievul și Moscova la doar câteva săptămâni de la preluarea președinției.
Cu toate acestea, efortul, care a inclus trimiterea emisarului său special, Steve Witkoff, la Moscova de cel puțin trei ori pentru a se întâlni cu Putin, a eșuat până acum în fața intransigenței Kremlinului. Încetarea focului de 30 de zile - propusă de Trump, acceptată de Ucraina - a fost respinsă în mod repetat de liderul rus.
Putin crede că este în avantaj acum în război și, prin urmare, are puține motive să negocieze pentru moment, spun experții. Trupele ruse continuă să avanseze pe câmpul de luptă din estul Ucrainei, deși cu costuri umane și materiale extraordinare.
Luna trecută, în cea mai semnificativă înaintare a lor din acest an, forțele ruse au combinat câștigurile teritoriale cu cele mai violente atacuri aeriene de la începutul războiului.
Suspendarea ajutorului
Convorbirea telefonică a lui Trump cu Putin a avut loc la o zi după ce Casa Albă a confirmat că a oprit unele livrări de arme către Ucraina, afirmând că stocurile erau reduse. Rusia a cerut ca partenerii occidentali ai Ucrainei să pună capăt ajutorului militar acordat Kievului ca parte a oricărui acord de încetare a focului.
În comentariile sale înainte de plecarea din Washington spre Iowa, joi, Trump a negat că Statele Unite au încetat să mai trimită arme Ucrainei.
„Nu am făcut așa ceva", a spus el. „Le dăm arme, dar le-am dat atât de multe arme... Dăm arme și lucrăm cu ei pentru a încerca să-i ajutăm. Trebuie să ne asigurăm că avem suficiente arme pentru noi".
Pauza în livrări ar afecta rachetele de apărare aeriană, artileria ghidată cu precizie și alte echipamente, potrivit relatărilor presei americane.
Senatoarea Jeanne Shaheen (Democrată-New Hampshire), membră de rang al Comisiei pentru relații externe a Senatului, a declarat pe 3 iulie că Senatul, în mod bipartizan, „a fost șocat" de oprirea ajutorului și încearcă să obțină anularea deciziei administrației. Ucraina s-a bucurat în mod tradițional de un sprijin bipartizan larg în Congres.
Shaheen a mai spus că însuși conținutul convorbirii telefonice de joi a arătat că Putin continuă să se „joace" cu Trump.
Mikhail Alekseev, profesor de științe politice la Universitatea din San Diego, a declarat pentru RFE/RL că discuția din 3 iulie a confirmat că Putin nu este dispus să facă compromisuri în problema Ucrainei.
„Poziția Moscovei rămâne neschimbată și, într-un fel, devine chiar mai dură", a spus el, trimițând la comentariile recente ale lui Putin la o conferință din Sankt Petersburg, unde a respins din nou ideea că ucrainenii ar fi un popor.
„Rușii îl văd pe Trump abandonând Ucraina. Și dacă el o face, ei nu au niciun motiv să oprească luptele, devenind chiar mai insistenți în a-și atinge obiectivele inițiale", a spus Alekseev.
„Singura modalitate serioasă de a aduce Rusia la masa negocierilor este de a oferi Ucrainei mai mult sprijin, astfel încât Rusia să nu aibă o perspectivă de a câștiga militar acest conflict", a spus el.
Este un punct de vedere împărtășit de mulți experți, precum și de oficiali americani, europeni și ucraineni.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat în mod repetat Statelor Unite să trimită mai multe arme și să impună sancțiuni mai dure Rusiei pentru a o forța să se așeze la masa negocierilor.
De la preluarea mandatului, Trump nu a aprobat nicio nouă livrare de arme pentru Ucraina și nici nu a impus noi sancțiuni Rusiei.
Administrația sa a relaxat, de asemenea, aplicarea celor existente, spun experții. Trump a spus mereu că impunerea de sancțiuni noi Rusiei ar afecta negocierile de pace.
Trump va avea o convorbire telefonică și cu Zelenski, la 4 iulie, iar oprirea ajutorului militar va fi principalul subiect de discuție.
Ușakov, consilierul de la Kremlin, a susținut că problema ajutorului american pentru Ucraina nu a fost ridicată în timpul convorbirii lui Trump cu Putin. El a adăugat că Putin i-a spus lui Trump în timpul convorbirii că Rusia este în continuare interesată de o „soluție negociată" la acest război.
Oficialii ruși și ucraineni au purtat discuții de pace în acest an, pentru prima dată de la începutul războiului, dar au înregistrat puține progrese, deoarece pozițiile lor sunt încă foarte îndepărtate.
Kremlinul dorește ca Ucraina să cedeze teritorii, să se demilitarizeze și să renunțe definitiv la aderarea la NATO - cereri care depășesc „liniile roșii” trasate de Kiev.
Experții spun că Putin continuă să susțină ideea negocierilor de pace numai pentru a-l liniști pe Trump, care a mizat mult pe încheierea unui acord.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te