Cei trei sunt anchetați sub acuzația de producere, deținere, port și trafic neautorizat de arme și substanțe explozive, a precizat biroul procurorului din Kralievo într-un comunicat. Judecătorul care a supervizat procedurile preliminare a decis, de asemenea, menținerea în arest a celor trei ofițeri, se mai arată în comunicat.
Ministerul kosovar de Externe, informat că s-a dispus reținerea celor trei ofițeri de poliție pentru 30 de zile, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care au fost tratați. Ministerul a fost informat că ofițerii sunt ținuți în condiții inumane și privați de hrană și de tratament medical adecvat, a declarat pentru RFE/RL ministrul adjunct de externe Kreshnik Ahmeti.
„Ceea ce am aflat astăzi este grav și foarte îngrijorător din cauza modului în care au fost tratați în timpul detenției”, a declarat Ahmeti, adăugând că ministerul a cerut Crucii Roșii și Comitetului pentru prevenirea torturii să analizeze tratamentul aplicat celor trei ofițeri.
Kosovo susține că cei trei bărbați au dispărut pe 14 iunie în timpul unei patrule care avea ca scop prevenirea contrabandei. Ministrul de interne Xhelal Svecla a acuzat Serbia că „a intrat pe teritoriul Kosovo și i-a răpit” pe cei trei polițiști.
Belgradul spune că polițiștii arestați „pătrunseseră adânc pe teritoriul sârb”.
KFOR, misiunea de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo, declară că nu este clar unde se aflau polițiștii în momentul arestării lor.
Trimisul SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, a cerut Serbiei să îi elibereze pe cei trei polițiști, spunând că aceștia nu au trecut intenționat granița și că „scenariile probabile” sunt că au fost răpiți din interiorul Kosovo sau că „au trecut granița din greșeală”. Cei trei „nu au avut nicio intenție de a se afla în Serbia și ar trebui să fie eliberați”, a declarat Escobar în cadrul unui briefing online.
Această escaladare suplimentară a unei situații deja tensionate „creează într-adevăr o atmosferă foarte dificilă pentru întreaga regiune, nu doar pentru Serbia și Kosovo”, a spus Escobar.
Pe 16 iunie, Ministerul britanic de Externe a cerut, de asemenea, eliberarea celor trei și a îndemnat Kosovo și Serbia să „dea dovadă de maximă reținere, să evite măsurile unilaterale și să ia măsuri imediate pentru a reduce tensiunile”.
Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, i-a invitat , pe 16 iunie, pe președintele sârb Aleksandar Vučić și pe prim-ministrul kosovar Albin Kurti să vină la Bruxelles săptămâna viitoare pentru a discuta dezamorsarea tensiunilor în creștere.
Kurti a declarat că reținerea ofițerilor este un act de agresiune din partea Serbiei. Vučić a negat acuzațiile și l-a acuzat pe Kurti de incitare la conflict.
Arestarea celor trei polițiști are loc după săptămâni de tensiuni în urma confruntărilor dintre etnicii sârbi și KFOR în nordul Kosovo, confruntări soldate luna trecută cu rănirea a 30 de membri ai forțelor de menținere a păcii.
Între timp, la punctul de trecere a frontierei de la Merdare, aproximativ 60 de camioane așteptau pe partea sârbă pentru a intra în Kosovo, afirmă corespondenții RFE/RL la 16 iunie, după ce guvernul kosovar a anunțat cu o zi înainte că înăsprește controalele la frontiera cu Serbia „din motive de securitate”.