Reprezentanții Procuraturii Generale au reacționat la proiectul de lege propus pe 13 februarie de deputații Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS), care prevede fuzionarea Procuraturii Anticorupție (PA) cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Instituția spune că inițiativa conține „riscuri pe termen scurt, mediu și lung”.
Procurorii anticipează că reorganizarea după formula propusă de Parlament va duce la tergiversarea investigării dosarelor penale care sunt instrumentate acum de cele două procuraturi specializate. Mai mult, Procuratura Generală spune că este dificil de anticipat când va deveni funcțională noua procuratură.
Procuratura a menționat, de asemenea, că proiectul nu spune clar cum va interacționa noua instituție cu organele de urmărire penală din toată țara.
„Considerăm esențială opinia instituțiilor europene competente, precum Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni, alături de alți actori relevanți în elaborarea proiectelor de legi”, se arată în comunicatul procuraturii.
Procuratura Generală a promis că se va implica în procesul de perfecționare a legii „pentru a garanta respectarea independenței sistemului”.
La rândul lor, PA a anunțat că susține poziția Procuraturii Generale, iar PCCOCS a plasat același comunicat pe pagina sa de Facebook.
***
Proiectul de lege privind comasarea PA și PCCOCS a fost prezentat pe fundalul unui conflict îndelungat între conducerea Republicii Moldova și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Autoritățile o acuză pe Dragalin și instituția pe care o conduce că nu au oprit corupția electorală la alegerile prezidențiale din 2024 și nu au contracarat influența Rusiei în treburile interne ale R. Moldova. De asemenea, guvernanții nu sunt mulțumiți de rezultatele activității PA.
Veronica Dragalin susține că eficiența instituției nu pot fi judecate pentru faptul că nu a oprit influența Federației Ruse asupra Republicii Moldova. „Noi o combatem, dar nu poate Procuratura Anticorupție, cu 37 de procurori, opri această influență”, a explicat ea. Dragalin susține că, sub conducerea ei, procuratura a obținut rezultate măsurabile, de exemplu, valoarea bunurilor confiscate a crescut cu 600% și a ajuns la 74 de milioane de lei.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te