Proiectul de lege, semnat de mai mulți deputați din partidul de guvernământ, a fost publicat pe site-ul Parlamentului în dimineața de 13 februarie, când are loc ședința plenară.
Potrivit proiectului, instituția formată după comasarea Procuraturii Anticorupție (PA) și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) se va numi „Procuratura Anticorupție si Combaterea Crimei Organizate”.
Ea va avea un sediu la Chișinău, pe care urmează să-l asigure Guvernul, și va putea deschide subdiviziuni teritoriale. Procuratura va fi specializată în cauzele de corupție, tortură, infracțiuni cu caracter terorist și cele săvârșite de organizații criminale.
Legea va intra în vigoare după ce va fi votată în două lecturi la Parlament și va fi publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. După aceasta, PA și PCCOCS vor activa încă 30 de zile. Mandatele șefilor celor două procuraturi specializate și ale adjuncților lor vor înceta de drept.
În același timp, procurorul general va numi un procuror-șef interimar pentru noua procuratură. Proiectul mai prevede că activitatea șefului noii procuraturi va putea fi evaluată de o comisie independentă, constituită de Consiliul Superior al Procurorilor.
Șefa PA, Veronica Dragalin, și șeful PCCOCS, Victor Furtună, vor avea posibilitatea să se transfere în funcțiile vacante din alte procuraturi teritoriale. Dragalin spune, însă, că legea nu-i permite să lucreze ca procuror ordinar, deoarece și-a început cariera în SUA și nu are experiența necesară în R. Moldova. Înainte ca ea să vină în funcție, legea a fost schimbată în așa fel încât la conducerea PA să poată fi numită și o persoană care a lucrat anterior peste hotare.
Deputatul PAS Igor Chiriac a prezentat proiectul de lege la o conferință de presă, înainte de ședința Parlamentului. El a promis că deputații vor organiza consultări publice cu procurorii și reprezentanții Ministerului Justiției.
„Ne dorim ca procesele care se află în procedura procurorilor PCCOCS și celor anticorupție să fie asigurată o continuitate și să nu aibă de suferit”, a spus Chiriac.
În aceeași dimineață, Procuratura Anticorupție a criticat un alt proiect de lege, care prevede că șefii procuraturilor specializate vor trece prin evaluări ordinare, nu doar prin cea extraordinară (vetting), spunând că asta contravine principiilor internaționale.
Instituția crede că această inițiativă este încercare de a demite procurorul-șef pe criterii subiective, care „subminează independența Procuraturii și a sistemului de justiție în general”.
Conflictul dintre conducerea țării și șefa PA a luat amploare după alegerile din toamnă. Guvernarea îi reproșează că nu a contracarat corupția electorală și interferența Rusiei în procesul electoral din R. Moldova.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te