Linkuri accesibilitate

Prinde contur următorul guvern al Germaniei, condus Friedrich Merz


Viitorul cancelar german, Friedrich Merz, votând pentru lista miniștrilor conservatori trimiși de partidul său (CDU) în viitorul cabinet de coaliție, Berlin, 28 aprilie 2025
Viitorul cancelar german, Friedrich Merz, votând pentru lista miniștrilor conservatori trimiși de partidul său (CDU) în viitorul cabinet de coaliție, Berlin, 28 aprilie 2025

Înaintea instalării noului guvern german, așteptată săptămâna viitoare, viitorul cancelar Friedrich Merz le-a spus luni colegilor de partid că sprijinirea Ucrainei împotriva invaziei rusești face parte din „lupta pentru păstrarea păcii și libertății” în propria lor țară și în UE.

Merz a vorbit la o reuniune la Berlin a formațiunii sale, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), care a aprobat, pe 28 aprilie, lista miniștrilor conservatori trimiși în viitorul cabinet și acordul de coaliție cu social-democrați (SPD). Votul din Parlament privind noul guvern al Germaniei este așteptat pe 6 mai.

„Și noi suntem amenințați direct de acest război și de Rusia”, a mai spus Merz, adăugând că întreaga Uniune Europeană „este amenințată din exterior de un război imperialist și autoritar, la est și, în același timp, din interior de cetățeni speriați, nesiguri și chiar radicalizați”.

În vârstă de 69 de ani, viitorul cancelar german a afirmat că Germania este pregătită „să își asume din nou responsabilitatea de lider” în cadrul UE.

Prioritățile viitorului guvern german

Câștigătoare ale alegerilor parlamentare din 23 februarie, CDU și partenera sa bavareză CSU, l-a desemnat pe un susținător al Ucrainei în fruntea ministerului german de Externe, anume pe Johann Wadephul, fost militar și jurist de profesie, în vârstă de 62 de ani.

Se așteaptă ca Wadephul, care este de multă vreme un apropiat al lui Merz, să joace un rol-cheie în noul Consiliu Național de Securitate al Germaniei, alături de actualul și probabil tot el viitorul ministru al apărării, Boris Pistorius, din partea social-democraților, pentru a promova interesele Berlinului în cadrul UE și pe scena internațională.

Crearea Consiliu Național de Securitate este unul din angajamentele noii coaliții de guvernare a conservatorilor și social-democraților cu scopul de a accelera achizițiile din domeniul apărării și a întări capacitatea de luptă a Germaniei.

Alianța CDU/CSU a lui Merz a refăcut coaliția cu social democrații cancelarului în funcție Olaf Scholz pentru a nu admite la putere extrema dreaptă reprezentată de Alternativa pentru Germania (AfD).

Viitorul guvern german are misiunea să relanseze economia aflată în recesiune de doi ani și să întărească apărarea Germaniei, într-un moment când președintele american, Donald Trump, a pus sub semnul întrebării colaborarea în cadrul NATO și a introdus tarife vamale, inclusiv partenerilor europeni.

Ca răspuns la amenințarea AfD, viitorul cancelar Merz a promis și întărirea controalelor la frontierele Germaniei.

Un guvern al inovațiilor

Cele două formațiuni ale coaliției de guvernare germane și-au împărțit deja ministere: CDU/CSU vor deține 10 portofolii, iar SPD șapte.

Lars Klingbeil, copreședinte al SPD, urmează să devină vicecancelar și ministru de finanțe, cu misiunea de a redresa o economie aflată în recesiune de doi ani. Un alt portofoliu cheie, cel al Economiei și Energiei, va reveni creștin-democratei Katherina Reiche.

Dar viitorul guvern german va include câteva inovații. Va avea, în premieră, un minister al Digitalizării și Modernizării, care va fi condus, de Karsten Wildberger, în prezent director general al grupului Ceconomy, proprietarul rețelei de magazine de electronice Saturn/MediaMarkt.

De asemenea, va exista un nou minister al Spațiului, cu obiectivul de a trimite un german pe Lună, de a întări industria aerospațială și de a dezvolta sisteme de satelit independente. Ministerul va fi condus de conservatoarea Dorothee Bär, potrivit unor surse apropiate conducerii CSU, citate de DPA.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG