Cu peste o lună înainte de alegeri, primarul liberal al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, candidatul Coaliției Civice aflată la guvernare, conduce în sondajele de opinie, în condițiile în care președintele actual, Andrzej Duda, nu mai poate candida, fiind la finalul celui de-al doilea mandat.
Un sondaj de opinie proaspăt arată că Trzaskowski se bucură acum de 33,5% din intențiile de vot. Dar este urmat în sondaje de aliatul președintelui Duda, anume Karol Nawrocki, un istoric de 42 de ani, reprezentând fostul partid de guvernământ național-conservator, Lege și Justiție (PiS), astăzi principalul partid de opoziție.
Pe locul al treilea se clasează Slawomir Mentzen, reprezentantul partidului de extremă dreapta Confederația, cu 13,4%.
Așa încât alegerile se vor decide cel mai probabil între acești trei candidați, în condițiile în care restul se situează în intențiile de vot sub pragul de 10%. Dacă niciun candidat nu obține peste 50% din voturi în primul tur, va fi organizat un al doilea tur de scrutin pe 1 iunie, între primii doi clasați.
Sunt alegeri considerate de mare importanță având în vedere rolul Poloniei în sprijinirea Ucrainei, dar și faptul că vor avea loc la scurt timp după prezidențialele din altă țară cu un rol asemănător, România, unde alegătorii, inclusiv cei cu pașapoarte românești din R. Moldova, sunt așteptați să voteze pe 4 - 18 mai (primul și al doilea tur de scrutin).
Primele dezbateri televizate între candidații polonezi: tensiune și haos
Sondajul de opinie citat mai sus a fost realizat de United Surveys, în urma primei dezbateri televizate dintre candidații din alegerile poloneze, care a avut loc în seara de vineri, 11 aprilie, și care a dat la iveală fisurile din Polonia, o țară cu 38 de milioane de locuitori.
După cum notează AP, a fost o dezbatere dominată de certuri și haos, cu opt candidați confruntându-se zgomotos pe teme esențiale pentru o țară aflată pe flancul estic al NATO, inclusiv temerile privind Rusia și războiul din Ucraina, dar și îngrijorările legate de angajamentul președintelui american, Donald Trump, față de securitatea Europei.
Dezbaterea a avut loc în micul oraș de provincie Końskie, situat în centrul țării și considerat reprezentativ pentru electoratul rural și conservator, un segment esențial în orice cursă electorală în Polonia.
Gândită inițial să aibă loc doar între primii doi candidați, Trzaskowski și Nawrocki, ea a inclus în cele din urmă opt: ceilalți s-au prezentat și ei la Końskie, spunând că formatul este incorect și cerând să fie incluși, ceea ce s-a și întâmplat, în ultimul moment, ia o candidată a ajuns la fața locului cu 20 de minute după începere.
Un alt element de dispută a fost ce televiziuni să transmită dezbaterea. Candidatul PiS Nawrocki a protestat și împotriva excluderii unor posturi de dreapta, susținând că posturile naționale TVN și TVP sunt părtinitoare.
Așa încât evenimentul a fost împărțit în două. Prima parte, transmisă de două televiziuni de dreapta, s-a desfășurat în aer liber, în mijlocul unei mulțimi zgomotoase care huiduia candidații antipatizați. Ulterior, dezbaterea s-a mutat într-un studio TV, a fost transmisă de principalele trei posturi naționale și a căpătat un caracter ceva mai coerent.
Cei opt candidați au vorbit în timpul dezbaterii mai ales despre armată și energie, dar și ... despre simbolurile LGBTQ+.
Niciunul dintre principalii candidați nu a susținut revenirea la serviciul militar obligatoriu. Pe tema securității energetice, majoritatea au pledat pentru reducerea dependenței de Rusia, unii susținând energia regenerabilă, alții energia nucleară sau revenirea la cărbunele autohton. Doar un candidat a susținut continuarea importurilor de energie din Rusia.
Candidatul PiS Nawrocki a încercat să atragă electoratul conservator atacându-l pe Trzaskowski din cauza sprijinului pentru drepturile comunității LGBTQ+. În timpul dezbaterii, a plasat un mic steag curcubeu pe pupitrul lui Trzaskowski. Acesta l-a îndepărtat imediat, spunându-i lui Nawrocki că are „o obsesie cu gay-ii”. Incidentul s-a consumat când candidata de stânga, Magdalena Biejat, a traversat scena și a așezat steagul cu mândrie pe propriul ei pupitru.
Cine sunt principalii candidați și de ce nu se poate relaxa Trzaskowski
În vârstă de 52 de ani, centristul Trzaskowski conduce Varșovia ca primar din 2018. Fiu de muzician dizident de jazz, a crescut în Australia și SUA, vorbește patru limbi în afară de poloneză, a făcut studii la Oxford, și-a scris teza de doctor despre reforma Uniunii Europene și și-a început cariera politică la Bruxelles, ca europarlamentar.
A fost descris de Politico drept un reprezentant al Poloniei urbane și cosmopolite, în rapidă modernizare. Este și Polonia care a votat la alegerile parlamentare de anul trecut cu partidele Coaliției Civice a premierului Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European.
Istoricul Karol Nawrocki, principalul contracandidat al lui Trzaskowski, ar reprezenta revanșa pentru PiS-ul național-conservator care a condus Polonia între 2015 și 2023, deși nu este membru de partid. Îndeplinește toate criteriile pentru un „bun președinte” expuse în 2024 de fostul președinte național-conservator, Jaroslaw Kaczynski: înalt, bine făcut, fluent în engleză și să aibă o familie...
Așa arată Nawrocki pe hârtie: născut el însuși într-o familie tradițională de muncitori, Nawrocki a făcut facultatea, apoi doctoratul, apoi a devenit șef al Institutului Polonez al Memoriei Naționale. Ar un discurs bazat pe narațiunile obișnuite ale PiS, acuză guvernul premierul Tusk că ar fi anti-polonez, își subliniază mereu dragostea de țară, iar la un miting patriotic pe 13 aprilie le-a spus participanților adunați în centrul Varșoviei: „Vrem o Polonie mare!”.
La fel vrea și candidatul de mai la dreapta, Slawomir Mentzen. Al treilea în sondaje, Reuters scrie despre el că a adoptat în această campanie electorală același soi de populism ca Donald Trump.
Deputat în vârstă de 38 de ani, om de afaceri și fost consultant fiscal, Mentzen apelează la și este popular printre alegătorii tineri, cărora le promite că-i va pune pe ei pe primul loc, nu pe refugiați sau pe aliații strategici ai Poloniei, cum sunt țările UE.
Este ceea ce a ajuns să fie cunoscut drept „candidatul antisistem” care vrea să arunce totul în aer. Pentru simpatizanți, este „o gură de aer proaspăt”, după cum l-a descris un tânăr venit la o întâlnire electorală cu Mentzen, la sfârșit de martie, la Sejny, un oraș din nord-estul Poloniei, adăugând: „Ceea ce mă impresionează la el este faptul că are propria companie și știe cum să facă treabă... Mulți politicieni din PiS și Coaliția Civică, cei care au fost la putere de atâta timp, vorbesc mult, dar nu știu ce și cum să facă”.
Dar Mentzen a pierdut teren recent după ce a cerut eliminarea învățământului universitar gratuit și interzicerea completă a avortului, inclusiv în caz de viol. El a refuzat să participe la dezbaterile prezidențiale din 11 aprilie, spunând că „nu vrea să ia parte la un circ”.
Așadar, de ce nu se poate relaxa Trzaskowski, chiar dacă are aproape 10 puncte procentuale în fața lui Nawrocki și peste 20 în fața lui Mentzen? Pentru că, în turul doi, candidatul național-conservator (Nawrocki) poate atrage voturile extremei drepte. Iar dacă în turul doi ajunge candidatul extremei drepte (Mentzen), acesta poate atrage voturile conservatorilor.
După AP, Reuters, AFP și Politico
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te