Linkuri accesibilitate

Primele locuințe din Transnistria au căldură, iar regiunea solicită 2,7 milioane de metri cubi de gaz pentru duminică


Imagine distribuită de presa transnistreană, în care lucrătorii din domeniul gazelor muncesc la pornirea gazului în sisteme și la verificarea siguranței aparatelor de gaz din locuințe.
Imagine distribuită de presa transnistreană, în care lucrătorii din domeniul gazelor muncesc la pornirea gazului în sisteme și la verificarea siguranței aparatelor de gaz din locuințe.

Unii locuitorii din stânga Nistrului au din nou căldură, după ce regiunea transnistreană primește de sâmbătă, 1 februarie, gaze naturale prin Moldovagaz. Pentru astăzi, 2 februarie, Tiraspolul a solicitat 2,7 milioane de metri cubi de gaze. Cererea a fost aprobată, iar Energocom cumpără gazele de pe piața UE.

Regiunea secesionistă, care nu mai primea de o lună gaze rusești și care și-a consumat rezervele rămase în conducte, a primit pe 1 februarie primele cantități de gaze naturale, cu împrumut de la Moldovagaz, pentru a menține presiunea din țevi.

Tot de pe 1 februarie, compania de stat Energocom, în baza dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale, a început achiziția de pe piața europeană a gazelor naturale pe care le va livra zilnic Transnistriei, însă fără a depăși volumele de 3 milioane de metri cubi pe zi, până pe 10 februarie.

Aceste achiziții sunt finanțate cu ajutorul unui grant european, destinându-se exclusiv consumatorilor protejați, precum gospodăriile, spitalele, școlile și micile afaceri din industria alimentară.

Deocamdată nu este clar ce se va întâmpla după 10 februarie.

Încălzirea locuințelor a fost reluată în Transnistria

Presa de la Tiraspol scrie că furnizarea gazelor naturale către locuințele private este reluată după finalizarea procedurilor tehnice necesare, iar pe rețelele de socializare, mai mulți transnistreni au confirmat reapariția căldurii în calorifere.

De asemenea, începând de sâmbătă, regiunea a renunțat la deconectările de energie în evantai, o măsură ce fusese impusă după întreruperea livrărilor de gaze de către Gazprom, din cauza expirării contractului de tranzit prin Ucraina și a unei datorii nerecunoscute de Chișinău.

Autoritățile de la Chișinău au subliniat că gazele livrate regiunii nu trebuie utilizate pentru industria mare sau pentru fermele de mining de criptovalute. În prezent, pentru a satisface cerințele întregii industrii din Transnistria, sunt necesare cel puțin 5,7 milioane de metri cubi de gaze zilnic.

Volumele de gaze către regiune ar putea fi reduse

Deși înțelegerea prevede ca Moldovagaz să nu livreze mai mult de 3 milioane de metri cubi de gaze pentru Transnistria, reprezentanții Ministerului Energiei de la Chișinău au precizat că, după repunerea în funcțiune a sistemelor de încălzire centralizată și îndeplinirea cerințelor pentru repornirea sistemului energetic, volumul de gaze livrat va fi redus.

Cantitățile de gaze destinate Tiraspolului vor varia zilnic, în funcție de condițiile meteorologice și estimările de consum pentru consumatorii protejați, transmise de Tiraspoltransgaz.

Pentru achizițiile de gaze destinate consumatorilor din stânga Nistrului, Uniunea Europeană a alocat 20 de milioane de euro, dintr-un grant mai mare. Conform Ministerului Energiei, acești bani vor fi folosiți și pentru menținerea în funcțiune a unui bloc al Centralei de la Dnestrovsc (MGRES) până pe 10 februarie.

„Acest lucru este necesar atât pentru asigurarea producției de energie electrică care să acopere necesitățile sociale ale malului stâng, cât și pentru asigurarea stabilității sistemului energetic și a nivelului necesar al tensiunii și frecvenței în sistemul energetic din Moldova și regiunea de sud a Ucrainei”, explică reprezentanții ministerului Energiei de la Chișinău.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG