Linkuri accesibilitate

Primele două localități care se amalgamează își vor alege primarii în noiembrie


Satul Sîrma trece în componența orașului Leova, alături de Sărata-Răzeși și Tochile-Răducani, în urma amalgamării voluntare a localităților.
Satul Sîrma trece în componența orașului Leova, alături de Sărata-Răzeși și Tochile-Răducani, în urma amalgamării voluntare a localităților.

Comisia Electorală Centrală a decis că pe 16 noiembrie vor avea loc alegeri locale noi în comuna Călinești, raionul Fălești, și în orașul Leova, care vor absorbi localitățile vecine. Sunt primele grupuri care se unesc prin procedura de „amalgamare voluntară”, o reformă lansată de Guvern acum 2 ani. 

După ce au trecut prin toate etapele procesului de amalgamare, satele Chetriș, Chetrișul Nou și Hâncești, din raionul Fălești, au fost absorbite de comuna Călinești, din același raion. Împreună, au o populație de puțin peste 4.000 de locuitori.

Satele Sărata-Răzeși, Sârma și Tochile-Răducani, din raionul Leova, au trecut în componența orașului Leova, care numără acum aproape 8.000 de oameni, cu 3.000 mai mulți decât înainte de fuzionare.

Având la bază numărul de locuitori, Comisia Electorală Centrală a stabilit că în consiliul comunal Călinești urmează să fie aleși 13 consilieri, iar în consiliul orășenesc Leova – 23. Până vor fi validate mandatele noilor aleși locali, rămân în funcții actualii primari și consilieri.

„Europa ne oferă fonduri, dar nu le putem accesa”. De ce au decis câțiva primari din Leova să-și unească localitățile
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:43 0:00

Gândită ca o primă etapă a reformei administrative, amalgamarea voluntară presupune că satele, comunele și orașele mai puțin dezvoltate să fie absorbite de localitățile din apropiere cu capacități administrative mai mari.

În decurs de 2 ani, au existat mai multe tentative, însă doar aceste două grupuri de localități, numite „clustere”, au reușit să adune voturile tuturor consiliilor locale și să treacă prin toate procedurile de amalgamare.

Vezi și reportajul din satele Volintiri și Copceac, raionul Ștefan Vodă, unde primarii își doreau amlgamarea, iar sătenii - nu.
Primarii din Volintiri și Copceac vor amalgamarea, sătenii – nu: „Mingea e la consiliile sătești”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:09 0:00

Recensământul populației din 2024 a arătat că peste 300 de orașe și comune din R. Moldova au mai puțin de o mie de locuitori. Autoritățile spun că, dacă acestea s-ar uni, ar putea să încaseze mai mulți bani la buget și să atragă mai multe fonduri pentru dezvoltare.

Localitățile care acceptă să se unească primesc de la Guvern trei tipuri de „stimulente financiare”: pentru pregătirea procesului de amalgamare, pentru dezvoltarea infrastructurii și pentru susținerea bugetelor locale, în funcție de numărul de locuitori.

Noua unitate administrativă trebuie să aibă cel puțin 3.000 de locuitori. Trebuie să existe legături rutiere între toate localitățile comasate, iar distanța din centrul noii localități până la cel mai îndepărtat sat să fie nu mai mare de 25-30 km. Primăria trebuie să poată acoperi cheltuielile pentru cel puțin 12 angajați.

Procesul urmează să aibă loc voluntar până în anul 2027, iar, ulterior, va fi impus prin lege. În funcție de rezultatele obținute în urma amalgamării, cele 33 de raioane în care este împărțită administrativ R. Moldova acum ar putea să dispară, iar în locul lor să fie formate cinci regiuni sau zece districte.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG