Linkuri accesibilitate

Politicieni bogați și politicieni săraci: ce averi au declarat principalii lideri politici


Până pe 31 mai, politicienii care își declară pentru prima dată averile mai pot depune declarații rectificate la Autoritatea Națională de Integritate
Până pe 31 mai, politicienii care își declară pentru prima dată averile mai pot depune declarații rectificate la Autoritatea Națională de Integritate

Vineri, 31 mai, expiră răgazul de o lună acordat politicienilor de ANI pentru a-și pune în ordine declarațiile de avere și interese. Ce averi și-au declarat principalii politicieni anul acesta, când trebuie să depună declarații inclusiv liderii și activiștii de partid, care nu au funcții publice?

În urma unui amendament legislativ din acest an, sunt obligați să-și declare averile la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu doar demnitarii, ci și activiștii de partid, de la președinți și vicepreședinți la membrii organelor executive centrale ale partidelor.

Data limită a depunerii declarațiilor de avere și interese a fost 30 aprilie, dar ANI a spus Europei Libere că le-a mai acordat politicienilor răgaz de o lună, până pe 31 mai, pentru a face rectificări în declarațiile depuse, iar apoi va trece la verificări. Răgazul se explică prin faptul că amendamentele legislative au fost adoptate și au intrat în vigoare târziu.

Europa Liberă a analizat declarațiile de avere ale principalilor politicieni: în timp ce unii declară venituri consistente, alții spun că trăiesc mai mult din cadouri și donații, iar câțiva - chiar că o duc de azi de azi pe mâine, acumulând datorii.

Am selectat politicieni cu cele mai înalte funcții, cu cele mai mari scoruri la ultimele alegeri, localele din 2023, cu cele mai pronunțate ambiții pentru prezidențialele din octombrie 2024, sau cu cea mai controversată reputație. Nu analizăm însă aici averile celor pe care legislația nouă nu-i obligă să și le declare, deși sunt și figuri notorii, au și ambiții mari, ca Natalia Morari, Veaceslav Platon, Irina Vlah sau Ilan Șor...

Averile puterii: economiile tot mai reduse ale șefei statului, casele primului ministru și președintelui parlamentului

Președinta Maia Sandu a ridicat anul trecut peste 263 mii de lei sub formă de salariu și 95 mii de lei ca diurne pentru deplasări peste hotare. Sandu a mai încasat 8 mii de euro din vânzarea automobilului personal, se arată în declarația sa depusă pe 9 ianuarie 2024.

La rubrica proprietăți, președinta indică un apartament în valoare de 440 mii de lei. Sandu are deschise două conturi bancare, unul în R. Moldova și unul în SUA, având pe carduri în jur de 6 mii de lei și 300 de dolari.

Averea șefei statului s-a diminuat treptat de-a lungul anilor. În 2012, Sandu a devenit ministră a Educației, renunțând la un salariu de 70 mii de dolari pe an la Banca Mondială. În acel moment, avea în contul de economii peste 160 mii de dolari. În 2020, când a devenit președintă, Sandu mai avea puși de o parte doar 17,5 mii de dolari și 10 mii de lei, explicând că a trăit din economii.

Anul acesta, Maia Sandu recunoștea într-un interviu că economiile sale aproape s-au epuizat și, în prezent, trăiește doar din salariul de președintă.

Economiile președintei Maia Sandu sunt tot mai reduse
Economiile președintei Maia Sandu sunt tot mai reduse

Președintele parlamentului, Igor Grosu, lider al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a avut un salariu anual de 270 mii de lei, la care se adaugă 114 mii de lei sub formă de compensații și diurne de la parlament și 2,4 mii de euro din darea în chirie a unui apartament, se arată în declarația sa depusă pe 5 aprilie 2024.

Veniturile familiei sunt completate din activitatea soției lui Grosu, care a câștigat anul trecut, la șase locuri de muncă diferite, suma totală de aproximativ 255 mii de lei și 250 de dolari. Soția spicherului a mai primit aproape 6 mii de RON ca alocații pentru copii din partea statului român.

Familia Grosu deține opt terenuri. Două dintre acestea sunt intravilane, iar altele șase – terenuri agricole, majoritatea moștenite. În proprietatea familiei șefului legislativului se mai află șapte imobile, inclusiv un apartament și două case de locuit, una având o valoare de piață declarată de 1,9 milioane de lei.

În declarația lui Grosu mai este indicat și un autoturism Volkswagen Touran în valoare de aproape 8 mii de euro.

Igor Grosu indică în declarația de avere șapte imobile și opt terenuri
Igor Grosu indică în declarația de avere șapte imobile și opt terenuri

Dorin Recean a câștigat în 2023 în calitate de prim-ministru 214 mii de lei și alte 92 mii de lei în calitate consilier al președintelui țării. A primit de la stat alte 70 mii de lei pentru deplasări. Premierul a mai câștigat 14,5 mii de lei sub formă de dobândă și aproape 900 mii de lei din dividende de la două companii, se arată în declarația de avere depusă pe 26 martie 2024.

Soția premierului, vicepreședintă a comitetului de conducere a unei bănci comerciale, a primit 4,6 milioane de lei drept salariu și 9 mii de lei drept dobândă.

Premierul deține trei terenuri: două în R. Moldova, cu o valoare de piață de 460 mii de lei, iar la treilea, de 5 mii de euro, în România. Dorin Recean mai are trei imobile. A declarat, în R. Moldova, o casă de 4,5 milioane de lei, și în România – o vilă de 55 mii de euro.

Familia Recean circulă cu un BMW de 19 mii de euro.

În declarația de avere a premierului, sunt indicate 21 de conturi bancare, în diferite valute, în R. Moldova, România și Lituania. Conturile în euro însumează în jur de 145 mii de euro, cele în lei – 985 mii, iar în dolari – în jur de 5 mii.

Dorin Recean are cote-părți în patru firme, inclusiv 10% la U.S. Food Networks SRL – compania care deține rețeaua de restaurante fast-food KFC din R. Moldova.

Din cheltuielile majore declarate de Recean, fac parte 10,5 mii de euro plătiți corporației Meta pentru diseminarea informațiilor pe Facebook și 560 mii de lei plătiți unei școli private din Marea Britanie.

Dorin Recean a cheltuit echivalentul a unui salariu anual de prim-ministru pentru răspândirea postărilor pe Facebook
Dorin Recean a cheltuit echivalentul a unui salariu anual de prim-ministru pentru răspândirea postărilor pe Facebook

De la PSRM, la MAN și PSDE: venituri modeste, proprietăți de milioane, cadouri de la rude și firme în România

Cea mai mare formațiune a opoziției, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), are în conducerea sa și politicieni cu funcții de demnitate publică, și politicieni fără asemenea funcții. Aici, ne oprim la fostul președinte Igor Dodon, pe care legislația nouă îl obligă să-și declare averile, chiar dacă nu lucrează la stat.

Lider al PSRM, Dodon, a spus în declarația de avere depusă pe 26 aprilie 2024 că a câștigat anul trecut puțin peste 58 mii de lei în calitate de membru al comitetului executiv al partidului. Soția sa, Galina, a avut un venit ceva mai mare: 66 mii de lei încasați de la Exclusiv Media SRL și 8 mii de la baza de odihnă din Sadova.

Tot pe numele soției, sunt înregistrate un teren intravilan în valoare de peste 450 mii lei și o casă evaluată la peste 2,1 milioane lei, ambele dobândite în 2013. În același an, Igor Dodon a accesat un credit de 1,4 milioane de lei pe care încă îl mai restituie.

Comentând disparitatea dintre veniturile declarate și proprietăți, Dodon spunea, încă în campania electorală din 2016, că „trăiește din banii soției” și este ajutat de părinți.

Familia Dodon are în folosință un Mercedes, proprietate a Exclusiv Media SRL.

Igor Dodon mai figurează în calitate de fondator a trei asociații obștești și de președinte la o alta.

Noua lege l-a obligat și pe Igor Dodon să depună declarația de avere chiar dacă acesta nu are o funcție în stat
Noua lege l-a obligat și pe Igor Dodon să depună declarația de avere chiar dacă acesta nu are o funcție în stat

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, care a fost și el membru al PSRM alături de Igor Dodon (iar împreună și membri ai Partidului Comuniștilor, înainte să fie socialiști), trebuie să-și declare averea și ca primar, și ca lider al Mișcării Alternativa Națională (MAN), partid pro-european creat de el anul trecut, cu care a câștigat al doilea mandat la primăria capitalei în noiembrie 2023.

În declarația depusă pe 29 martie 2024, Ceban arată că a avut anul trecut câștiguri salariale de 255 mii de lei, plus aproape 70 mii de lei – diurne.

Și Ion Ceban indică în declarație ajutoare de la părinți și prieteni. Pe lângă salariu, primarul a primit anul trecut de la tatăl său, Vasile, o donație de 77,5 mii de lei.

Soția lui Ion Ceban, Tatiana, a primit drept cadou 60 mii de lei cu ocazia nașterii copilului și 30 mii de lei la alte două evenimente de familie.

Familia primarului are în proprietate un teren intravilan, evaluat la 160 mii de lei și un apartament de 230 mp, cu valoarea cadastrală de circa 1 milion de lei. Anterior, Ceban declara că apartamentul din centrul Chișinăului l-a primit drept cadou de la părinți.

Venitul de la locul de muncă al soției primarului a constituit 41 mii de lei. Tatiana Ceban a mai primit 160 mii de lei sub formă de dividende de la firma pe care o deține – TIVI Kids SRL și 16 mii de euro din vânzarea unei mașini.

Soția primarului folosește în baza unui contract de posesie și folosință, începând cu anul curent, un automobil Skoda Kodiaq cu o valoare 36,8 mii de euro.

Tot în 2024, familia liderului MAN s-a îndatorat cu 18,8 mii de euro, suma pe care o va rambursa până în 2029.

Primarul Ion Ceban se poate lăuda cu un apartament de peste 230 mp, primit ca donație
Primarul Ion Ceban se poate lăuda cu un apartament de peste 230 mp, primit ca donație

Liderul Partidului Social Democrat European (PSDE), Ion Sula, este doar atât, lider de partid, dar legislația nouă îl obligă să depună declarație de avere și interese.

Succesor al Partidului Democrat din Moldova, care a fost la guvernare până la fuga liderului său, Vladimir Plahotniuc, în 2019, PSDE a ocupat locul trei la alegerile locale din 2023 și spune că va avea candidat și la prezidențiale.

Liderul PSDE a câștigat aproape 295 mii de lei în calitate de președinte al partidului, la care se adaugă 123 mii de lei obținute din indemnizații, 67 mii de lei – din vânzări și 24,3 mii de euro – din servicii de consultanță. La fel, și soția sa, Maria, a avut venituri din mai multe locuri, acumulând în jur de 75 mii de lei și 19 mii de euro, potrivit declarației de avere depusă pe 24 aprilie 2024.

Fost ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, Sula declară 21 terenuri, două fiind cumpărate anul trecut, și un imobil de 220 mp. Familia sa are un automobil BMW, în valoare de 420 mii de lei.

Anul trecut, președintele PSDE a înființat o întreprindere la Brașov cu activitate declarată - comerț. Tot anul trecut, soția sa a devenit coproprietara unei firme înregistrate pe aceeași adresă, la Brașov. Maria Sula mai deține 30% dintr-o firmă din suburbia Bucureștiului, iar în R. Moldova este și fondatoarea unei firme înregistrate în raionul Ialoveni.

Familia Sula declară și o datorie, de 6 mii de euro, pe care va trebui s-o ramburseze în anul curent.

Fostul ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula, a indicat în declarația sa de avere 21 de terenuri
Fostul ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula, a indicat în declarația sa de avere 21 de terenuri

Ce declară „foștii”, Renato Usatîi și Vlad Filat: cu bani dați pe leacuri (Usatîi) și plin de datorii (Filat)

Fostul primar de la Bălți, Renato Usatîi, primul politician care a anunțat că vrea să candideze la prezidențiale (a făcut anunțul în vara lui 2023), a declarat pentru anul trecut un salariu de aproape 600 mii de lei ca lider al „Partidului Nostru” (PN).

În declarația depusă pe 30 aprilie 2024, Usatîi mai indică 2,5 mii de lei obținute din vânzarea unui bun, 700 de lei – din dobândă și 2 milioane de euro dintr-o donație despre care spunea că i-a fost lăsată de un prieten aflat pe patul de moarte.

Fostul primar al celui de-al doilea oraș ca mărime, care a renunțat la mandatul de edil de două ori, în 2018 și în 2021, deține 18 terenuri, dintre care doar unul în R. Moldova, iar restul – în Rusia, având o valoare totală de 4 mii de lei și 33,8 milioane de ruble, respectiv.

Lista proprietăților lui Usatîi este completată de 15 imobile, atât în R. Moldova, cât și în Rusia. Valoarea lor totală este estimată la 3,8 milioane de lei și 13,7 milioane de ruble.

Liderul PN mai declară două autoturisme: un Land Rover Defender și un Mercedes, cu o valoare totală de aproape 3,1 milioane de lei; dar și un scuter de apă de 430 mii lei, și un mini încărcător de 1,1 milioane de lei, folosit în baza unui contract de comodat de către o întreprindere municipală din Bălți.

În declarația depusă la ANI, Usatîi mai indică trei ceasuri care, în total, costă, 250 mii de euro, 16 conturi bancare deschise la diferite bănci din R. Moldova și Rusia, conținând 4,8 mii de euro și aproape 400 mii de lei.

Anul trecut, Usatîi a cheltuit sume consistente pe servicii medicale (19 mii de euro), servicii turistice (17 mii de euro) și chirie (120 mii lei).

Renato Usatîi rămâne unul dintre cei mai bogați politicieni din R. Moldova, având o bună parte din proprietăți în Rusia
Renato Usatîi rămâne unul dintre cei mai bogați politicieni din R. Moldova, având o bună parte din proprietăți în Rusia

Fostul premier, Vlad Filat, care revine treptat în viața publică prin interviuri televizate, a depus declarație de avere ca lider al Partidului Liberal Democrat (PLDM).

El a informat statul că nu a avut un venit stabil. Cu toate acestea, a încasat 7,5 mii de euro drept prejudiciu moral din partea statului după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a admis parțial o plângere privind limitarea participării publicului la ședințele de judecată care au dus la condamnarea sa.

Odinioară unul dintre cei mai bogați politicieni din R. Moldova, Filat mai spune în declarația depusă pe 30 aprilie 2024 că a primit anul trecut o donație de 100 mii de lei de la o rudă, care i-a mai împrumutat și 100 mii de dolari cu scadență anul viitor.

Partenera liderului PLDM a câștigat peste 110 mii de lei la două locuri de muncă și peste 50 mii din activitatea didactică la Universitatea de Stat din Moldova, deținând și un Audi Q5, în valoare de 28 mii de euro.

Primul șef de guvern condamnat cu executare în R. Moldova pentru luare de mită, inclusiv în Porsche-uri și Toyote, Filat a ajuns la închisoare în 2016 (s-a aflat acolo până în 2020), în urma unui denunț depus de oligarhul (astăzi) fugar, Ilan Șor.

Astăzi, liderul PLDM declară că nu deține nici mașină, nici bunuri imobiliare, nici terenuri și locuiește cu chirie într-o casă de 125 mp. Dar Filat și-a semnalat și revenirea plenară în politică, participând la o întâlnire recentă organizată de fosta jurnalistă Natalia Morari pentru găsirea unui candidat comun la prezidențiale al adversarilor preponderent pro-ruși ai puterii.

Neavând venit, Vlad Filat s-a împrumutat cu 100 mii de dolari pe care va trebui să-i întoarcă anul viitor
Neavând venit, Vlad Filat s-a împrumutat cu 100 mii de dolari pe care va trebui să-i întoarcă anul viitor

Grupul „Pobeda”: soția milionară a lui Bolea, viața de lux pe datorie a lui Tauber, și măritișul „reușit” al lui Guțul

Căutat pentru a ispăși o pedeapsă de 15 ani de închisoare pentru rolul jucat în „furtul miliardului”, Ilan Șor nu are în R. Moldova nicio funcție și nu mai are nici partid, așa încât nu este vizat de legislația nouă despre declararea averilor. Dar sunt vizați deputații fostului Partid Șor.

Aceștia au încercat să înregistreze un nou grup parlamentar numit „Victorie-Pobeda”, după denumirea unei noi formațiuni lansate de ei împreună cu Șor în Rusia, în luna aprilie. Însă direcția juridică a Parlamentului a spus că demersul ar fi în contradicție cu decizia Curții Constituționale din 2023 de a scoate în afara legii Partidul Șor și a interzice deputaților fostului partid să se grupeze din nou.

Liderul informal al grupului este fostul socialist Vasile Bolea. În declarația de avere depusă pe 10 aprilie 2024, el arată că a încasat în calitate de deputat în 2023 un salariu de peste 240 mii de lei și a primit alte peste 190 mii sub formă de indemnizații de parlamentar.

Soția sa, Rodica Bolea, a obținut 360 mii de lei din salariu în calitate de șefă de direcție Prestări Servicii la Agenția Informațională de Stat „Moldpres”. Tot ea a încasat 96 mii de lei și 8 mii de euro din darea în locațiune a trei imobile.

Liderul informal al grupului „Victorie-Pobeda” nu a declarat proprietăți. În schimb, soția acestuia deține patru apartamente (în unul având o cotă parte de 1/3), alte trei imobile (în două având o cotă parte de 1/2) și un teren agricol, în valoare totală de peste 3 milioane de lei. Deține un autoturism Chevrolet Aveo fabricat în 2010 și procurat în 2013 contra sumei de 70 mii de lei.

Bolea a trecut în declarație patru conturi bancare, inclusiv trei pe numele său, pe care sunt 35 mii de lei. Familia Bolea mai declară șase împrumuturi, luate în perioada 2018-2023, în valoare totală de 1,75 milioane de lei și 25 mii de euro.

Pe lângă activitatea în parlament, Bolea este co-fondator al unei companii, acționar la o societate pe acțiuni și fondator la șase asociații obștești. De asemenea, soția acestuia este fondatoare și administratoare a unei firme.

Averea familiei Bolea a crescut treptat în ultimii zece ani, timp în care ambii soți au lucrat la stat. Spre exemplu, în momentul în care devenea deputat în 2014, Bolea declara că posedă un singur teren agricol de 0,048 ha și două apartamente, în unul având o cotă-parte de 33%.

Averea deputatului Vasile Bolea este eclipsată de cea a soției sale, angajată și ea la stat
Averea deputatului Vasile Bolea este eclipsată de cea a soției sale, angajată și ea la stat

Secretara grupului „Pobeda”, Marina Tauber, declară venituri modeste, dar cadouri prețioase. Deputata Tauber a încasat anul trecut un salariu de aproximativ 28 mii de lei, plus alte 7 mii sub formă de indemnizații. Salariul deputatei este considerabil mai mic față de majoritatea colegilor săi din cauza numărului mare de absențe nemotivate de la ședințele parlamentului.

Una dintre cele mai vocale aliate a fugarului Ilan Șor, Tauber spune în declarația depusă pe 31 martie 2024 că a primit cadouri care-i depășesc venitul de aproximativ 38 de ori: câte 13 mii de euro de ziua sa de naștere și de 8 martie și 43 mii de euro cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Pe lângă bani, Tauber mai declară și cadouri obținute în anii precedenți, respectiv un ceas Rolex, cercei Van Cleef și un set de cercei și inel Boucheron, ultimul în valoare de 6 mii de euro.

Deputata sancționată de Uniunea Europeană pentru „destabilizarea” R. Moldova declară și datorii de peste 2,1 milioane lei, inclusiv față de Ilona Șor, mama vitregă a lui Ilan Șor.

Tauber deține o cotă-parte într-un apartament moștenit, dar locuiește într-o casă închiriată cu 24 mii de euro anual. Ea mai închiriază și un oficiu la Orhei, plătind anual peste 390 mii de lei. Tauber mai declară că, pe parcursul anului trecut, a scos din buzunar 600 mii lei pentru procurarea „serviciilor pentru nevoi personale”.

Totodată, începând cu 2019, Tauber circulă cu un autoturism Volkswagen Passat care i-a fost transmis în folosință de AO Pentru Orhei.

Tauber deține o cotă de participare într-un SRL și într-o bancă comercială.

Având un salariu anual de 28 mii de lei, Marina Tauber a scos din buzunar 600 mii de lei pentru „nevoi personale”
Având un salariu anual de 28 mii de lei, Marina Tauber a scos din buzunar 600 mii de lei pentru „nevoi personale”

O altă aliată a lui Ilan Șor, Evghenia Guțul, guvernatoarea Găgăuziei, a primit anul trecut un salariu de 148 mii de lei în calitate de bașcană a Găgăuziei, în timp ce soțul acesteia a acumulat doar 20 mii de lei, arată declarația depusă pe 13 martie 2024.

Ca și în cazul Marinei Tauber, cadourile primite de familia Guțul depășesc cu mult veniturile salariale. Guțul declară un cadou de 5,5 mii de euro primit la un eveniment de familie și 150 mii de lei – cu ocazia zilei de naștere. Cadourile primite de soțul bașcanei însumează 18,2 mii de euro și 70 mii de lei. Guțul a mai indicat o pensie alimentară de 48 mii lei, primită de un membru al familiei.

În declarația depusă la Comisia Electorlă Centrală înaintea alegerilor pentru funcția de guvernatoare, din 2023, Guțul declara că pe parcursul anilor 2021 și 2022 a câștigat doar 4 mii de lei. Fiind întrebată de jurnaliști din ce trăiește, Guțul a spus că s-a măritat „reușit”.

Bașcana deține un apartament evaluat la 300 mii de lei și un automobil Volkswagen Jetta fabricat în 2016 și cumpărat în 2021, al cărui valoare declarată este de 50 mii lei. Soțul acesteia are un Mercedes Vito, costul căruia a fost estimat la 10 mii de lei.

Anul trecut, bașcana Evghenia Guțul și soțul acesteia au câștigat mai mulți bani din cadouri, decât din salarii
Anul trecut, bașcana Evghenia Guțul și soțul acesteia au câștigat mai mulți bani din cadouri, decât din salarii

Ce face ANI cu declarațiile de avere?

După expirarea perioade de depunere a declarațiilor de avere, acestea sunt verificate de ANI pentru a se vedea dacă cheltuielile și averile declarate corespund veniturilor legale.

Pentru că în R. Moldova există peste 60 de mii de subiecți ai declarării (așa sunt numite în limbajul birocratic persoanele obligate prin lege să-și declare averile și interesele), iar ANI nu poate fizic să verifice toate declarațiile, verificările se fac selectiv, în „zonele de risc”, a spus Europei Libere șeful serviciului cooperare și relații cu publicul al ANI, Victor Moloșag.

Aceste zone sunt determinate anual de Consiliul de Integritate al ANI. Aceasta înseamnă că inspectorii de integritate verifică numai declarațiile funcționarilor dintr-o anumită categorie, de exemplu demnitari de stat sau funcționari publici cu statut special etc.

În practică, spune Victor Moloșag, declarațiile înalților demnitari sunt verificate anual, indiferent de zonele de risc stabilite.

Declarațiile sunt repartizate aleatoriu, prin sistemul e-Integritate, către inspectorii de integritate. Într-o primă etapă, aceștia verifică dacă declarațiile au fost depuse corect, în termen, dacă sunt indicate veniturile salariale, bunurile mobile și imobile etc.

Acest control poate fi urmat de unul mai aprofundat, dacă inspectorul de integritate are suspiciuni că demnitarul de stat nu a fost onest în declarația depusă la ANI, a spus Moloșag.

Dacă se depistează încălcări, inspectorii de integritate pot aplica unele măsuri în funcție de tipul și gravitatea încălcărilor. În cuvintele lui Moloșag, „de la sancțiuni contravenționale până la confiscarea averii, eliberarea din funcție, aplicarea interdicției de a ocupa anumite funcții publice sau elective etc.”

Deciziile impuse de ANI pot fi contestate în instanță.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Iurie Rotari

    Am început să lucrez în presă încă de pe băncile facultății, în 2016. Am absolvit școala de jurnalism la RISE Moldova și, în colaborare cu ei, eram reporter de investigații la ziarul SP din Bălți. Ulterior, am plecat pentru câțiva ani în România, unde am absolvit un masterat, am început un doctorat și am activat la un centru de cercetare de politică externă. Din mai 2024 sunt acasă, în calitate de reporter politic la Europa Liberă Moldova.

XS
SM
MD
LG