Linkuri accesibilitate

Polița va acoperi investigațiile medicale în caz de efecte post-COVID


Cele mai multe dintre serviciile noi vor fi disponibile la Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Institutul Oncologic. Aceste instituții au obținut în ultimii ani utilaje medicale noi din donații sau prin achiziții proprii.
Cele mai multe dintre serviciile noi vor fi disponibile la Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Institutul Oncologic. Aceste instituții au obținut în ultimii ani utilaje medicale noi din donații sau prin achiziții proprii.

Guvernul a extins lista serviciilor medicale acoperite de polița de asigurare și a înlocuit o serie de servicii vechi cu altele mai moderne, actualizând și tarifele.

Vor fi acoperite de poliță inclusiv analizele pentru a diagnostica starea imunității după boala SARS-COV-2 sau vaccinare, dar și monitorizarea pacienților în perioada de reabilitare după boală, inclusiv COVID-19.

Modificările au fost adoptate printr-o hotărâre de guvern la 29 septembrie. În total, prevăd 148 de servicii medicale noi care sunt acoperite de poliță, la tarife actualizate. Acestea urmează să intre în vigoare la publicarea hotărârii, probabil în câteva zile.

Serviciile noi includ o serie de investigații care nu puteau fi făcute până acum pentru că în Republica Moldova nu existau utilajele medicale necesare. Între timp, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală (CRDM) a primit, de exemplu, un „analizator imunologic” care poate fi folosit pentru analizele post-COVID.

Alte servicii noi, apărute și datorită unor metode moderne de diagnostic și tratament aplicate de către instituțiile medicale, reprezintă investigații microbiologice și citogenetice. Investigațiile microbiologice se fac, de exemplu, pentru a depista rezistența la medicamente. Un bolnav cu rezistență înaltă nu răspunde tratamentului, iar acesta trebuie înlocuit. Investigațiile citogenetice se fac pentru depistarea anumitor tipuri de cancer.

Prin hotărârea de guvern, din lista serviciilor medicale acoperite de polița de asigurare au fost anulate 111 servicii vechi, pe care cele noi le înlocuiesc.

Pentru implementarea acestei hotărâri, vor fi alocate peste 11 milioane de lei, o sumă infimă în comparație cu suma totală, de miliarde de lei, a fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală (FAOAM).

În afară de CRDM, cele mai multe dintre serviciile noi vor fi disponibile la Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Institutul Oncologic. Aceste instituții au obținut în ultimii ani utilaje medicale noi din donații sau prin achiziții proprii.

Hotărârea de guvern din 29 septembrie mai conține tarife pentru servicii medicale noi propuse și de Spitalul Clinic Municipal Sfânta Treime, AMT Botanica, Policlinica de Stat și Spitalul Clinic Republican.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG