Datoria regiunii transnistrene se ridică la 11,1 miliarde de dolari, potrivit celor mai recente date anunțate de Vadim Ceban, șeful interimar al SA Moldovagaz. Datoria istorică a malului drept alcătuiește aprox. 8 milioane de dolari, conform rezultatelor unui audit internațional. Gazprom nu recunoaște rezultatele acestui audit și insistă că malul drept are o datorie de aprox. 709 milioane de dolari. Această datorie istorică a fost invocată ca motiv pentru refuzul de a livra gaze Transnistriei de la 1 ianuarie 2025, deși gigantul rus, care are un contract cu Moldovagaz până în 2026, poate livra gaze prin rute alternative. Ucraina a refuzat să prelungească acordul de tranzit cu concernul rus de la 1 ianuarie a.c. Chișinăul tratează decizia Gazprom-ului ca pe un instrument prin care Rusia urmărește să destabilizeze R. Moldova și să erodeze imaginea guvernării pro-europene.
Multe declarații, puține acțiuni
Exponent al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), cel mai mare partid de opoziție și un critic dur al actualului partid de guvernământ PAS, deputatul Grigore Novac spune în podcastul „În esență...” că în gestionarea actualei crize energetice guvernarea moldoveană a făcut mai mult declarații, decât a întreprins „acțiuni concrete.”
Deputatul susține că achizițiile de gaze au întârziat, iar declarațiile guvernării cu privire la „independența energetică a R. Moldova” au fost exagerate.
Realitatea arată că noi depindem de acest contract cu Gazprom, spune Novac, iar statul R. Moldova are obligația să asigure cu resurse energetice ambele maluri ale Nistrului.
„Cineva credea naiv că nu are cum Gazprom-ul să oprească livrarea gazelor [către Transnistria], susține în podcast deputatul socialist, care acuză că actuala criză energetică „este rezultatul unei politici nechibzuite a actualei guvernări.”
Novac admite că Rusia a susținut separatismul
Întrebat în podcast cum PSRM tratează recenta declarație a liderului de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, potrivit căruia „gazele gratuite” oferite de Gazprom au fost „ajutor umanitar” din partea Rusiei, deputatul Grigore Novac a admis, în cele din urmă, că gestul poate fi apreciat ca pe o susținere financiară a regimului separatist transnistrean.
Declarația lui Krasnoselski, în opinia lui Novac, ar putea servi temei pentru Chișinău în disputa sa financiară cu Gazprom-ul. Totuși, fruntașul socialist consideră că asemenea afirmații [și ale lui Krasnoselski, și ale purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov] sunt doar la nivelul declarațiilor, iar politicienii „nu neapărat poartă responsabilitate pentru ele”.
PSRM ar vrea discuții cu Gazprom și Ucraina
Întrebat care ar fi trei soluții ale PSRM pentru depășirea crizei energetice, deputatul Novac a enumerat: demisia actualei guvernări și negocieri în format extins cu concernul rus Gazprom, inclusiv cu participarea UE și a Ucrainei [țară care de aproape trei ani se opune unei agresiuni militare ruse].
Fruntașul socialist mai spune că, în viziunea PSRM, R. Moldova ar trebui să poarte discuții directe cu Gazprom în sensul reluării livrărilor printr-un gazoduct alternativ.
Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în [aproape] fiecare zi de luni; „Laboratorul Social” – în zi de marți; „Pe agendă” – în fiecare zi de miercuri și, în fiecare zi de vineri, podcastul de informații și analize „Dincolo de știri”.