Europa Liberă a primit explicația de la vicepremierul responsabil cu reintegrarea, Oleg Serebrian, în podcastul „Pe Agendă”, la o zi după ce președinta Maia Sandu a confirmat că liderul separatist a fost la Moscova în legătură cu actuala criză a gazelor, șefa statului atrăgându-și un val de critici.
Politicieni din opoziția pro-europeană și jurnaliști pro-europeni i-au reproșat între altele șefei statului că l-ar fi lăsat pe Krasnoselski să treacă nestingherit pentru a „unelti” la Moscova contra R. Moldova, în timp ce ea nu are voie să treacă „de bariera separatistă că să ajungă la Bender”.
La negocieri cu rușii, în privat
Rusia a oprit livrările de gaze în regiunea transnistreană, pe 1 ianuarie, lăsând zeci de mii de oameni fără apă caldă, căldură și curent electric, cauzând însă și o explozie a prețurilor la energie în dreapta Nistrului. Vorbind într-o conferință de presă la Chișinău pe 14 ianuarie, președinta Sandu a spus că știe despre vizita lui Krasnoselski la Moscova, iar „dacă această vizită rezolvă problema, nu are decât s-o rezolve”.
Vicepremierul Serebrian a spus Europei Libere că Krasnoselski nu a „notificat” în prealabil autoritățile de la Chișinău că intenționează să tranziteze ca parte a unei călătorii de lucru, așa cum cere o prevedere legislativă moldoveană din 2022, așa încât au tratat-o drept „călătorie privată”.
„Și, în principiu, vreau să vă spun că elementele unei vizite private au fost respectate. Nu ați văzut în presa de la Moscova fotografii, nu ați văzut reportaje despre întrevederi care se notifice că asta a fost o vizită de lucru”, a spus Serebrian.
Revenit la Tiraspol pe 14 ianuarie, Krasnoselski a spus însă, pe 15 ianuarie, că a fost să „negocieze” cu autoritățile ruse despre reluarea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană, iar „convorbirile transnistreano-ruse” au fost purtate la nivelul „ministerului energiei al Federației Ruse”. Nu este limpede dacă există vreo înțelegere în privința reluării livrărilor de gaze rusești în stânga Nistrului și ce presupune aceasta.
Vedeți și reportajul din comuna Cocieri, una dintre puținele localități din stânga Nistrului subordonate Chișinăului, care a rămas fără gaz de la 1 ianuarie, odată cu regiunea transnistreană
De ce îi consideră Chișinăul pe liderii de la Tiraspol „imuni”
În discuția cu Europa Liberă, vicepremierul Serebrian a mai respins sugestiile că liderul separatist transnistrean trebuia arestat când a tranzitat prin teritoriul controlat de autoritățile constituționale moldovene și a spus că Krasnoselski se bucură de imunitate fiind parte a negocierilor pentru reglementarea conflictului transnistrean.
„Chiar și într-o situație de război, în care dumneavoastră sunteți parlamentari și treceți pentru discuții, dumneavoastră sunteți imuni. Deci, toți cei care sunt implicați într-un proces de negociere nu pot fi pur și simplu reținuți”, a spus Serebrian.
Autoritățile de la Chișinău cred că livrările de gaze rusești în regiunea transnistreană putea continua, pe o rută ocolitoare prin Turcia și Balcani, și după ce un acord de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina a expirat la 1 ianuarie, dar că Rusia a oprit în mod premeditat livrările pentru a cauza o criză în întreaga Republică Moldova înainte de alegerile parlamentare așteptate la vară sau la toamnă.
Oprirea livrărilor de gaze rusești în stânga Nistrului a mai cauzat oprirea achizițiilor de curent produs sub prețul pieței de centrala pe gaze MGRES pentru consumul din dreapta Nistrului și la înlocuirea lor cu achiziții de curent mai scump din România.
Autoritățile oferă compensații populației pentru a amortiza scumpirea energiei, dar economiștii se așteaptă la scumpiri în lanț și inflație mare într-un an electoral, când guvernarea pro-europeană PAS va încerca să obțină un nou mandat.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te