Vorbind în podcastul Europei Libere „În esență...”, în care s-au făcut prognoze social-politice pentru anul 2025, Anatol Țăranu spune că este evident că viitoarea guvernare va fi de coaliție. Speră însă că aceasta va reuși să păstreze cursul de integrare europeană a R. Moldova, deși vor exista pericole ca acesta să fie pus „sub semnul întrebării.”
„Bătălie cruntă” pentru cursul european
Anatol Țăranu susține că în alegerile parlamentare, care vor avea loc, cel mai probabil, în toamnă, se va da o „bătălie cruntă” pentru „alegerea civilizației [europene]”.
În viitoarea campanie electorală, potrivit lui Anatol Țăranu, partidele pro-europene vor încerca să canalizeze disputa electorală „în zona geopolitică”, iar cele anti-europene, pentru a-și camufla orientarea pro-rusă, în zona social-economică, unde persistă probleme serioase și pe care va specula opoziția pro-rusă.
Anatol Țăranu consideră că „europeniștii” ar trebui să se încoloneze în două torente electorale mari: în jurul PAS și a unei forțe unioniste.
Pe de altă parte, invitatul podcastului declară că nu exclude să fie formată o coaliție dintre PAS și forțe de stânga, așa cum s-a întâmplat, de pildă, în 2019 [blocul ACUM din care făcea parte PAS și PSRM].
Mizele Rusiei și ale partidei oligarhice
Cu siguranță, declară în podcast Anatol Țăranu, Rusia își va juca cartea în alegerile parlamentare din R. Moldova. Dacă Rusia s-a implicat în prezidențialele și referendumul din 2024, miza Kremlinului în alegerile parlamentare va fi cea mai mare.
Moscova ar fi interesată ca la Chișinău să fie instaurat nu atât un guvern anti-european, cât „un guvern cu ezitări europeniste”, este de părere Anatol Țăranu.
Cât despre mizele partidei oligarhice moldovene, invitatul podcastului susține că afacerile și schemele exponenților acesteia s-au bazat pe relațiile cu Rusia. „Din acest punct de vedere, eforturile oligarhilor fugari se vor înscrie perfect și se vor armoniza cu politicile care sunt promovate de către Federația Rusă. [...] Oligarhia este aliatul firesc al geopoliticii rusești în R. Moldova”, susține Anatol Țăranu.
Riscul de a avea un „Guvern-simulacru”
Comentatorul politic atrage atenția că este mare pericolul ca după alegerile parlamentare să se ajungă la formarea unui „Guvern-simulacru”, care să mențină o retorică pro-europeană, dar, în realitate, să promoveze „politici deficitar-europene”. Asta ar pune Chișinăul „într-o situație problematică” în raport cu viitorul european și atitudinea UE față de R. Moldova, ca țară candidat la aderare.
În scenariul în care partida pro-europeană va fi mai puternică în Parlament, s-ar putea întâmpla ca să se insiste „pe păstrarea” lui Dorin Recean în postul de premier. Dar problema lui Recean, potrivit lui Anatol Țăranu, este că în mandatul său de prim-ministru „nu s-a prefăcut într-o figură politică cu un rating înalt”, iar asta ar îndepărta șansa să fie numit premier în viitorul Guvern.
Alte chestiuni discutate în podcast
- Cum va decurge campania electorală pentru alegerile parlamentare?
- Care va fi tactica PAS în campania pentru parlamentare?
- Cât de interesată și determinată va fi Rusia să se implice în alegerile parlamentare moldovene?
- „Partida oligarhică” și miza acesteia în scrutin.
- Ce va face președinta Maia Sandu fără umbrelă politică, dacă PAS nu va mai avea o majoritate monolită în Parlament?
- Ce pericole ar putea aduce cursului european o coaliție de orientare pro-rusă?
- Andrei Spînu, Victor Parlicov și, eventual, Nicu Popescu – în noi proiecte politice?
- Ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo cu sau fără PSRM sau în Partidul „Inima Moldovei”, condus de Irina Vlah?
- Ce fel de Guvern ar putea avea R. Moldova după alegerile parlamentare. Va reuși viitorul Executiv să-și respecte angajamentele pe filiera pro-europeană?
- Poate miza Dorin Recean pe un nou mandat în viitorul Guvern?
- Ce „surprize” ar putea genera pseudo-alegerile din regiunea separatistă care vor avea loc la 30 noiembrie și cum vor evolua relațiile Chișinău-Tiraspol?
- Despre relațiile dintre Chișinău și Comrat după alegerile parlamentare.
- Va fi capabilă R. Moldova să-și facă temele de acasă în ce privește negocierea cu UE a celor 35 de capitole?
- Venirea primei tranșe a UE pachetul de sprijin în valoare de 1,8 mlrd. de euro – va avea R. Moldova capacități să absoarbă fondurile comunitare?
- Cum va evolua situația din Ucraina? Ar putea să se ajungă la pace?
Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în [aproape] fiecare zi de luni; „Laboratorul Social” – în zi de marți; „Pe agendă” – în fiecare zi de miercuri și, în fiecare zi de vineri, podcastul de informații și analize „Dincolo de știri”.