Vorbind în cea mai recentă ediție a podcastului Europei Libere „În esență...”, dedicată evoluțiilor demografice prin prisma datelor preliminare ale recensământului, Valeriu Sainsus observă că, dacă până mai recent, satele – unde s-a născut veșnicia, vorba lui Lucian Blaga – erau „creatoare de dividende demografice”, acum urmărim, „o inversare”.
În ultimii zece ani aproape 8 la sută din populația rurală a migrat în orașe, astfel că ponderea populației urbane a trecut de 46%, arată datele prealabile ale recensământului, publicate de Biroul Național de Statistică la 30 ianuarie 2025.
Sărăcia îi face pe moldoveni să migrezeValeriu Sainsus, expert în demografie
„Spațiile rurale au scăzut foarte mult ca putere demografică, iar orașele și-au menținut-o. În structura demografică observăm că populația urbană este mai potențială demografic, ceea ce înseamnă că spațiile rurale, în perioada următoare, vor fi total devastate de pe poziție demografică”, susține Valeriu Sainsus.
Comentând situația demografică în scădere în regiunile țării, invitatul podcastului spune că aceasta reflectă efectele situației economice, dar și a ratelor scăzute de reproducere. Regiunea de sud rămâne mai puțin dezvoltată, iar asta ar explica, în opinia expertului, și cea mai pronunțară scădere a populației.
În ultimul deceniu, populația Republicii Moldova s-a redus cu circa 14%. Scăderea cea mai accentuată se atestă în regiunea de Sud – cu 26%, în regiunea de Nord – cu 23,4%, în regiunea de Centru – cu 21,3% și în autonomia găgăuză – cu 15,3%.
„Cel mai activ migrează cei din spațiul rural, ceea ce înseamnă că sărăcia îi face pe moldoveni să migreze”, constată expertul. Totuși, el consideră că apropierea de UE ar mai putea reduce din acest proces.
Depopularea vs. „reconstrucția” teritorial-administrativă
Țara e la etapa de epuizare a resurselor umaneValeriu Sainsus, expert în demografie
Depopularea accelerată a R. Moldova rămâne cel mai îngrijorător proces, potrivit lui Valeriu Sainsus. „Riscăm să devenim un spațiu în vid”, avertizează el, spunând că „țara e la etapa de epuizare a resurselor umane”. Refacerea structurii demografice într-o perioadă scurtă de timp este, practic, imposibilă, consideră invitatul podcastului.
ONU arată în rapoartele sale că, în peste trei decenii, populația din R. Moldova a scăzut cu mai bine de 30%, aceasta fiind cea mai importantă scădere a populației printre țările din Europa.
Pe fondul unei asemenea reduceri a populației, autoritățile ar trebui să ia în calcul „reconstrucția” teritorial-administrativă. 32 de raioane raportate la o populație de 2,4 milioane „este extrem de mult”, consideră Valeriu Sainsus.
Politici țintite pe familii
Cu referire la politicile Guvernului în privința încurajării natalității, expertul sugerează că statul trebuie să pună un accent mai mare pe susținerea financiară a familiilor. „Fiecare naștere într-o familie din R. Moldova echivalează cu reducerea a aproape 50% din venitul ei, în situația în care mamele nu mai aduc [acasă] câștig salarial”, observă Valeriu Sainsus.
E nevoie de politici durabile țintite pe familii, este de părere expertul. Potrivit lui, statul trebuie să se gândească și la politici ce ar încuraja căsătoriile, dar și implicarea mai activă a oamenilor în etate – un potențial nevalorificat pe deplin – în viața social-economică. Valeriu Sainsus sugerează că autoritățile trebuie să revadă și vârsta de pensionare: „în R. Moldova vârsta de pensionare crește mai rapid în raport cu speranța de viață, ceea ce este o încălcare a drepturilor omului”.
Alte chestiuni discutate în podcast
- Ce îngrijorează și ce bucură eventual cel mai mult în rezultatele prealabile ale recensământului?
- Despre migrarea internă și procesul de urbanizare.
- Ce factori contribuie la perpetuarea ratei medii anuale de 1,3% a scăderii populației în R. Moldova?
- De ce pleacă moldovenii din propria lor țară?
- Diaspora, miza redresării situației demografice?
- De ce tot mai multe familii își doresc mai puțini copii?
- Ce ar însemna pentru o țară ca R. Moldova situația când, ani la rând, mor mai mulți oameni decât se nasc?
- Republica Moldova se „feminizează”. Ce sugerează dezechilibrul de gen?
- De ce, în pofida indemnizațiilor și susținerii statului, moldovenii nu se hotărăsc să-și mărească familiile?
- În ce măsură guvernările țin cont de datele generate de recensăminte la elaborarea politicilor?
- Pe ce ar trebui să pună accentul autoritățile în elaborarea politicilor demografice, astfel ca să transforme o problemă în oportunitate?
Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Laboratorul Social” – în zi de marți; „Pe agendă” – în fiecare zi de miercuri și, în fiecare zi de vineri, podcastul de informații și analize „Dincolo de știri”.