Linkuri accesibilitate

Peter Pomerantsev, despre mizele propagandei Rusiei „acasă” și în lume


Jurnalistul britanic, Peter Pomerantsev, în studioul Europei Libere
Jurnalistul britanic, Peter Pomerantsev, în studioul Europei Libere

Propaganda Kremlinului în interiorul Rusiei nu e atât de credibilă printre ruși, ei manifestând „o neîncredere totală în putere”, crede jurnalistul Peter Pomerantsev. Pentru el este încă de neînțeles de ce guvernarea rusă are priză la cetățenii altor țări, printre care și R. Moldova.

Cercetător al propagandei, jurnalistul britanic, născut la Kiev, Peter Pomerantsev spune în podcastul video „Pe Agendă” de la Europa Liberă că printre motivele care îi fac pe oameni să cadă în mrejele propagandei ar putea fi și faptul că nimeni nu încearcă să-i convingă că lucrurile nu stau așa cum spune propaganda rusă.

„De ce cineva din R. Moldova ar crede într-o guvernare rusă disfuncțională?”

„Există în interiorul Rusiei neîncredere totală în rublă, neîncredere totală în viitorul economic al țării (...). Peste tot în lume, Rusia renunță la parteneri (...). Și sunt foarte curios de ce cineva în Moldova crede într-o guvernare rusă atât de instabilă, haotică și disfuncțională”, spune cercetătorul.

Pomerantsev studiază dezinformarea și propaganda, fiind autor a trei cărți pe această temă: „Aventuri în Rusia de azi”, „Asta nu e propagandă! Aventuri în războiul cu realitatea” și „Cum să câștigi un război informațional”.

Vorbind despre cazul „specific” al R. Moldova, Pomerantsev crede că o modalitate de a contracara influența și propaganda rusă ar fi și tragerea la răspundere a celor care acceptă bani din partea Rusiei pentru a-și vinde votul sau pentru a crea altfel de scheme financiare.

„În general, este important să se arate prin acțiuni că aceste relații cu agenții corupți ai Rusiei vor fi pedepsite, iar cealaltă parte pur și simplu nu le va realiza planurile lor...”, crede Peter Pomerantsev.

Propaganda internă rusă și frica de un „nou 1991”

În opinia jurnalistului, în lupta cu propaganda rusă, și nu doar, este foarte important să se aplice principiile democratice, chiar dacă există cazuri în care „cenzura este inevitabilă, mai ales când vine vorba de securitatea națională”.

„Faptul că s-a interzis un canal rusesc, nu înseamnă că toate problemele au fost rezolvate. Anume din experiența Moldovei știm că lucrurile nu funcționează așa”, exemplifică jurnalistul.

Acum cercetător la cercetător la Universitatea Johns Hopkins din SUA, Pomeratsev a fost timp de zece ani producător TV în Rusia și afirmă că, în general, „schema propagandei ruse este de a convinge lumea și pe cetățenii săi că au totul sub control”. Prin acest control, actuala conducere a Rusiei vrea să se asigure că nu se va mai repeta anul 1991, „când totul s-a prăbușit” și „investește mult în propaganda internă”.

„Haosul” provocat de rețelele sociale

Dezvoltarea rețelelor sociale, care devin tot mai populare, au schimbat și felul de comunicare, dar și felul de a face propagandă. În opinia lui Pomerantsev, cea mai mare problemă este că pe rețelele sociale totul este foarte „opac”.

„Nu înțelegem cum funcționează Telegram, nu înțelegem cum funcționează TikTok, nu înțelegem cum funcționează X (Twitter)”, crede Peter Pomerantsev, spunând că este nevoie de mai multă transparență și înțelegere a felului în care funcționează mecanismele acestor rețele.

Pe rețelele sociale, drepturile utilizatorilor trebuie să fie reglementate astfel încât ei să înțeleagă ce date personale le-au fost folosite cu scopul de a li se direcționa diverse informații și să le fie respectate drepturile de utilizator și normele de transparență.

Ce altceva mai puteți afla din acest interviu cu Peter Pomerantsev:

  • Ce este „războiul hibrid” și „războiul informațional”?
  • Cum poate fi „detectat” un război informațional și poate fi acesta combătut?
  • Care este viitorul „rețelelor sociale”?
  • Despre „o lume a rivalităților non-stop”, dar nu neapărat a „confruntărilor directe”.

„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG