Linkuri accesibilitate

Parlamentul European discută amestecul rusesc în pregătirile pentru referendumul și alegerile din Moldova


Ursula von der Leyen în Parlamentul European de la Strasbourg, înaintea votului care i-a adus un nou mandat la șefia executivului UE, la 18 iulie 2024.
Ursula von der Leyen în Parlamentul European de la Strasbourg, înaintea votului care i-a adus un nou mandat la șefia executivului UE, la 18 iulie 2024.

Legislativul Uniunii Europene are programată pentru marți, 8 octombrie, după-masă, o dezbatere pe tema „Consolidării rezilienței Moldovei împotriva interferenței rusești înaintea  apropiatelor alegeri prezidențiale și a referendumului constituțional despre integrarea în UE”.

O rezoluție pe această temă a Parlamentului European ar urma să fie supusă la vot miercuri, la Strasbourg, în ajunul așteptatei vizite la Chișinău a Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

O ciornă a rezoluției, văzută de Europa Liberă, cuprinde o listă foarte lungă de promisiuni de ajutorare a Moldovei în toate domeniile posibile, de la economie la energie, apărare și sprijinirea „alfabetizării informaționale” a populației, pentru ca țara să poată face față acțiunilor „maligne” rusești, tot mai intense pe măsură ce se apropie referendumul despre UE și alegerile prezidențiale din 20 octombrie.

În ciorna rezoluției nu sunt menționate sume concrete, dar potrivit unor surse de la Bruxelles, Ursula von der Leyen UE ar putea să anunțe la 10 octombrie la Chișinău o nouă finanțare de 1,8 miliarde de euro pentru R. Moldova – 1,5 miliarde în credite, iar restul în granturi, în cadrul unui mecanism nou, numit Plan de Creștere.

Discuțiile din Parlamentul European și noua finanțare vin cu doar câteva zile înaintea referendumului din R. Moldova pe tema aderării țării la UE și a alegerilor la care, tot pe 20 octombrie, președinta Maia Sandu va încerca să obțină un nou mandat.

Numeroși lideri din țările UE au vizitat în ultimele săptămâni R. Moldova, într-o manifestare de solidaritate cu Chișinăul pe fondul „războiul hibrid” purtat de Rusia împotriva lui.

În cea mai recentă asemenea vizită, premierul României, Marcel Ciolacu, le-a transmis moldovenilor săptămâna trecută că drumul european va contribui la bunăstarea lor, iar Rusia va duce R. Moldova în „zona izolării și sărăciei”.

Autoritățile moldovene au făcut în ultimele zile noi dezvăluiri despre ceea ce prezintă a fi eforturile rusești de a influența scrutinul prin cumpărare de voturi, atrăgând atenția asupra unor planuri de destabilizare mai aproape de data dublei consultări populare de la 20 octombrie.

Moldova, pe agenda summitului UE

Cu puține zile înaintea datei de 20 octombrie, R. Moldova va primi noi asigurări de sprijin din partea Uniunii Europene.

Potrivit unei ciorne a declarației finale a summitului UE din 17-18 octombrie, văzută de Europa Liberă, liderii europeni ar urma să-și reafirme sprijinul „neclintit” pentru parcursul european al R. Moldova, încurajând-o să continue reformele în această direcție. În document este reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei și sunt respinse eforturile de destabilizare rusești.

„Consiliul European condamnă încercările persistente ale Rusiei de a utiliza manipularea din afară a informațiilor și interferența pentru a submina alegerile democratice și alegerea poporului moldovean pentru un viitor european prosper, stabil și pașnic”, se mai spune în documentul văzut de Europa Liberă, care ar urma să fie publicat cu doar două zile înaintea alegerilor prezidențiale și a referendumului pe tema aderării la UE a R. Moldova.

Toamna bogată în evenimente europene pentru R. Moldova va cunoaște încă un punct culminant spre 30 octombrie, când ar urma să fie publicat, potrivit surselor Europei Libere, raportul privind stadiul pregătirilor ei de aderare la UE.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG