Linkuri accesibilitate

Nu vor mai fi ore de limba ucraineană în regiunile Ucrainei aflate sub controlul Rusiei


Oamenii se adună în fața unei școli avariate în urma unui atac rus la Odesa, pe 8 noiembrie 2024.
Oamenii se adună în fața unei școli avariate în urma unui atac rus la Odesa, pe 8 noiembrie 2024.

De la începutul războiului din Donbas în 2014 până la invazia pe scară largă din februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin a încercat să justifice agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei inclusiv prin necesitatea de a proteja limba rusă și pe cei care o vorbesc - de regimul de la Kiev.

În zonele din sudul și estul Ucrainei ocupate de forțele ruse, după mai bine de un deceniu de violențe, oficialii și activiștii ucraineni acuză Rusia că încearcă să elimine limba ucraineană – parte a ceea ce ei consideră a fi o campanie mai amplă de rusificare a acestor regiuni și de ștergere a identității ucrainene.

Rusia este pe cale să facă un pas important în această direcție odată cu începerea anului școlar, pe 1 septembrie: conform unui proiect de directivă al Ministerului Educației din Rusia, studiul limbii ucrainene va fi eliminat din programa școlilor primare și gimnaziale din regiunile Ucrainei ocupate de Rusia, care reprezintă aproximativ o cincime din teritoriul țării.

Ordinul invocă „schimbările din situația geopolitică mondială” ca motiv pentru eliminarea limbii ucrainene din programa școlară.

Însă oficialii și activiștii ucraineni afirmă că scopul nu este de a „reflecta” schimbările, ci de a le impune – pentru a consolida dominația Moscovei asupra Crimeii și a patru regiuni pe care Putin le revendică pentru Rusia: Herson, Zaporijia, Donețk și Luhansk.

Directiva, spun activiștii, se înscrie în eforturile lui Putin de a subjuga Ucraina, despre care a afirmat clar că nu are dreptul la suveranitate deplină și că, în cel mai bun caz, ar trebui să fie un apendice loial al Rusiei. El a afirmat, de asemenea, că rușii și ucrainenii sunt „un singur popor”, iar propaganda de la televiziunea de stat rusă repetă în mod regulat aceste idei condamnate de Kiev.

„Ocupanții înțeleg foarte bine că identitatea culturală este foarte importantă și că o persoană care cunoaște limba ucraineană ar putea deveni în viitor parte a lumii ucrainene, parte a comunității ucrainene”, a declarat Stanislav Fedorciuk, președintele Consiliului Popular Ucrainean din Donețk și Luhansk.

Obiectivul Rusiei este eliminarea limbii ca mijloc de comunicare, a afirmat Fedorciuk.

În mare măsură, acest lucru s-a întâmplat deja, în special în Crimeea și în unele părți ale regiunilor Donețk și Luhansk, controlate de Rusia din 2014-2015, din primii ani ai războiului declanșat în Donbas după ce președintele ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere în urma protestelor masive cunoscute sub numele de Maidan.

Lecții tot mai rare, până la anulare

Olea, o tânără de 18 ani care a urmat școala într-o zonă din Donbas controlată de Rusia și acum studiază la universitate pe teritoriul controlat de Ucraina, a declarat pentru Europa Liberă că, după ocupație, limba și literatura ucraineană au fost combinate într-o singură oră, care la început se ținea o dată pe săptămână, dar apoi „din ce în ce mai rar”, iar în 2020 a fost „pur și simplu anulată”.

Rusia folosește școlile din zonele ocupate pentru a „recruta elevi în diverse structuri militarizate, paramilitare, cu scopul ca acești copii să lupte pentru Federația Rusă”, a spus Fedorciuk. „În acest proces nu mai e loc pentru limba ucraineană – pentru nimic ucrainean”.

În anul școlar 2023-2024, ucraineana era obligatorie ca limbă maternă în teritoriile ocupate de Rusia din Zaporijia și Herson, potrivit Ministerului Educației din Rusia, în timp ce cursurile de limba ucraineană erau disponibile la cererea părinților în Crimeea și în zonele controlate de Rusia din Donetsk și Luhansk.

Tehnic vorbind, eliminarea acestei discipline din programa școlară nu împiedică școlile individuale să ofere cursuri în limba ucraineană. Dar acestea ar trebui să se desfășoare în afara orarului obișnuit și ar atrage probabil o atenție nedorită asupra tuturor celor implicați, de la administratorii școlii până la elevi și părinții acestora, a spus Fedorciuk.

„Cred că au lăsat această prevedere în vigoare pentru a se spăla pe mâini – pentru a spune: «Uitați, am dat școlilor din teritoriile ocupate libertatea de a păstra limba ucraineană... dacă au nevoie de asta», a spus el.

În realitate, eforturile de a preda sau studia limba ucraineană – în persoană sau la distanță – riscă persecuția din partea autorităților de ocupație ruse, afirmă grupuri ucrainene și internaționale pentru drepturile omului.

Irina Dubas, directoare de școală, predă în secret cursuri de limba ucraineană elevilor din teritoriile ocupate de Rusia.
Irina Dubas, directoare de școală, predă în secret cursuri de limba ucraineană elevilor din teritoriile ocupate de Rusia.

„Autoritățile ruse și reprezentanții lor au descurajat lecțiile la distanță sau predarea programei școlare ucrainene și au amenințat părinții cu amenzi, pierderea custodiei copiilor și detenție dacă nu își înscriau copiii în școli „rusești” sau dacă copiii lor urmau programa ucraineană la distanță”, a declarat Human Rights Watch într-un raport din iunie 2024.

Cam 44.000 din cei 600.000 de vârstă școlară din zonele ocupate de Rusia din Ucraina - deci aproximativ 7% - studiază la distanță în școli conduse de ucraineni, potrivit Centrului Almenda pentru Educație Civică, organizație care documentează încălcările drepturilor copiilor în timp de război.

Presiunea asupra școlilor, profesorilor și elevilor depășește simpla chestiune a limbii ucrainene. „Autoritățile de ocupație... au recurs la constrângere, detenție, rele tratamente și tortură pentru a-i obliga pe profesorii ucraineni să colaboreze cu ei sau să le predea dosarele elevilor și alte date școlare”, a declarat organizația cu sediul în Statele Unite.

După ce au ocupat zone întinse din regiunile Herson și Zaporijia la începutul invaziei pe scară largă, autoritățile de ocupație ruse au efectuat un sondaj în rândul părinților și au constatat că aproximativ jumătate dintre aceștia doreau ca copiii lor să studieze limba ucraineană, a declarat pentru Europa Liberă Oleh Ohredko, analist la Almenda.

Cu toate acestea, a spus el, autoritățile de ocupație au început să retragă cărțile ucrainene din școli și biblioteci, uneori arzându-le și înlocuindu-le cu cărți rusești.

Ohredko a declarat că în orașul portuar Berdiansk de la Marea Azov și în alte localități din regiunea Zaporijia, forțele ruse au ținut mai mulți profesori în subsoluri timp de câteva zile, în încercarea de a-i face să colaboreze, iar mulți au fost apoi deportați.

„Profesorii ucraineni din teritoriile ocupate de Rusia din Ucraina au fost supuși amenințărilor și abuzurilor ca să lucreze împotriva voinței lor”, a declarat Agnes Callamard, secretar general al Amnesty International, în octombrie 2024. „Ei se confruntă cu o alegere dificilă: să lase totul în urmă și să fugă sau să devină parte a unui sistem educațional care urmărește îndoctrinarea copiilor, inclusiv prin justificarea războiului de agresiune al Rusiei.”

O femeie plânge la locul unui atac cu rachete rusești care a ucis mai mulți copii și adulți la Krivoi Rog, 5 aprilie 2025.
O femeie plânge la locul unui atac cu rachete rusești care a ucis mai mulți copii și adulți la Krivoi Rog, 5 aprilie 2025.

Potrivit Human Rights Watch, restricțiile impuse de Rusia asupra studiului limbii ucrainene și programa școlară introdusă – care „include manuale de istorie care justifică invazia Rusiei [și] prezintă Ucraina sub actualul guvern ca un «stat neonazist»” – încalcă multiple convenții și standarde internaționale.

„Convenția Națiunilor Unite privind drepturile copilului garantează dreptul copiilor la o educație care să dezvolte respectul pentru „identitatea culturală, limba și valorile proprii” ale copilului, precum și pentru „valorile naționale” ale țării de origine a copilului”, a afirmat HRW în raportul său de anul trecut.

„Impunerea de către Rusia a schimbărilor în domeniul educației în teritoriile ocupate încalcă și alte norme internaționale legate de drepturile omului, inclusiv interdicția propagandei de război, dreptul copilului la educație în limba maternă și dreptul părinților de a alege educația copiilor lor”, se mai arată în document.

(Adaptat din limba ucraineană de Steve Gutterman)

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG