Printre ei se află Vladislav Popovici. A fost rănit și capturat de soldații ruși în timpul ocupației de o lună de la Bucea, unde au fost masacrați sute de civili ucraineni și prizonieri de război.
Mama lui, Tetiana Popovici, luptă și astăzi pentru a-și elibera fiul dintr-o închisoare rusă și a-l întoarce în Ucraina.
Vladislav a dispărut pe 2 martie 2022, când a fost împușcat într-un picior. Soldații ruși „au continuat să tragă, deși oamenii erau în genunchi, cu mâinile ridicate”, își amintește Tetiana, arătând spre ceea ce fusese un punct de control rusesc în perioada ocupației.
La început, ea a crezut că fiul ei reușise să fugă și să se adăpostească într-o curte din apropierea casei. Dar curând a realizat că dispăruse fără urmă.
Câteva luni mai târziu, după ce a trimis o cerere oficială către Ministerul Apărării din Rusia, a aflat că Vladislav se află într-o închisoare din Kursk. În răspunsul primit se spune că Vladislav a fost reținut pentru că ar fi „opus rezistență operațiunii militare speciale” a Rusiei.
În afară de o scrisoare primită de la fiu în 2023, Tetiana nu a mai avut aproape niciun contact cu el.
| Ținuți în izolare totală
Organizațiile pentru drepturile omului și experții în drept internațional susțin că acțiunile Rusiei constituie crime de război.
Potrivit Anastasiei Panteleieva de la Inițiativa Media pentru Drepturile Omului, Moscova încalcă legislația internațională prin detenția lui Popovici.
„Civilii nu pot fi răpiți și scoși din țara lor. Toți civilii capturați în regiunile de nord [ale Ucrainei] sunt ținuți în izolare totală”, spune Panteleieva.
Un raport recent al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului arată că disparițiile forțate ale civililor ucraineni de către Rusia sunt „numeroase și sistematice”.
Guvernul ucrainean continuă eforturile diplomatice pentru a obține eliberarea civililor, pe care Rusia nu-i recunoaște ca prizonieri de război pentru a-i include în schimburile cu Ucraina.
La Bucea, la trei ani de la teribila ocupație rusească, majoritatea clădirilor și infrastructurii avariate au fost refăcute.
Dar pentru mame ca Tetiana, lupta pentru a-și aduce copiii acasă din închisorile rusești este departe de a se fi încheiat.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te