Într-un interviu la Radio Europa Liberă, el a spus că acesta a fost un „mesaj necesar”, care ar putea însă deranja Comratul și Tiraspolul, dar și anumite forțe politice din zona opoziției.
În opinia lui Nicolae Negru, cererea repetată de retragere a trupelor ruse a fost formulată de către Maia Sandu într-un moment foarte potrivit.
„Tocmai acum e momentul pentru a fi scos în evidență acest mare pericol, ca să înțeleagă majoritatea statelor europene și SUA”, a spus Nicolae Negru.
Analistul politic a sugerat că insistența Moscovei ca mai întâi să fie găsită o soluție a problemei transnistrene și abia apoi să fie retrase trupele constituie o condiție inacceptabilă pentru Chișinău. Condiție, însă, pe care fosta guvernare socialistă a încuviințat-o.
Întrebat pe ce s-au bazat declarațiile optimiste de la ONU ale Maiei Sandu, potrivit cărora Republica Moldova va deveni parte a UE, Nicolae Negru a remarcat contextul geopolitic, dar și mesajele de susținere foarte clare transmise de Bruxelles.
Totuși, Nicolae Negru spune că în interiorul țării există mai multe bariere în fața parcursului european. Analistul consideră că ar avea loc și acțiuni subversive din partea opoziției pro-ruse, de „subminare a bărcii care se numește Republica Moldova. Se dorește o destabilizare, iar aceste eforturi se văd că sunt coordonate din exterior”, a punctat el.
De cealaltă parte, opoziția de dreapta „este destul de fragilă” și „există o animozitate între guvernare și celelalte partide”. Nicolae Negru mai consideră că „guvernarea dă dovadă de egoism de partid” și că „acest egoism poate juca festa Republicii Moldova”.
Analistul a mai declarat la Europa Liberă că există o comunicare ineficientă dintre guvernare și cetățeni. „Sunt miniștri pe care nu-i observăm. Se comportă ca niște vedete neînțelese”, a declarat, între altele, Nicolae Negru.