Linkuri accesibilitate

Moldovenii din opt state vor putea vota prin corespondență la parlamentare


Peste 1.300 de moldoveni au votat prin corespondență la prezidențialele și referendumul din toamna anului 2024.
Peste 1.300 de moldoveni au votat prin corespondență la prezidențialele și referendumul din toamna anului 2024.

Lista țărilor în care va fi aplicat votul prin corespondență va fi extinsă, astfel încât la alegerile parlamentare din 28 septembrie vor putea vota prin poștă, pe lângă cetățenii moldoveni din SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda, Islanda, și cei din Japonia și Australia.

Votul prin corespondență a fost testat toamna trecută, la alegerile prezidențiale și la referendum în șase țări. Pe 30 aprilie, deputații din majoritatea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au votat, în primă lectură, o modificare legislativă care permite organizarea acestuia și la alegerile parlamentare și extinde lista țărilor pentru care va fi valabil.

Vicepreședintele comisiei juridice, deputatul PAS Vasile Grădinaru, a explicat că prima experiență a fost „de succes” și le-a oferit cetățenilor posibilitatea să-și exercite dreptul la vot acolo unde R. Moldova nu are reprezentanțe diplomatice sau acestea sunt la sute de kilometri de locul unde se află alegătorii.

În turul întâi al prezidențialelor au votat prin plic 1.312 persoane, iar în turul doi – 1.459. Potrivit lui Grădinaru, acest număr este „destul de mare” în comparație cu alte state la prima experiență.

Opoziția a criticat selecția statelor. Fostul socialist, deputatul neafiliat Vasile Bolea a acuzat guvernarea că permite votarea prin poștă în „țări exotice”, ca Japonia și Australia, unde sunt puțini moldoveni, și nu în cele cu o diasporă mare, ca Italia, Franța, Germania sau Rusia.

Și deputatul socialist Grigore Novac a spus că guvernarea ar trebui să creeze „condiții electorale” în țările unde concentrația moldovenilor este mai mare: „În Italia o să stea o sumedenie de oameni în rând, dar în Australia o să alerge cangurii în jurul secției de votare, pentru că votul prin corespondență nu-l anulează pe cel din secțiile de votare”.

Iar deputata comunistă Diana Caraman a amintit că în Rusia, unde sunt mulți moldoveni, au fost deschise la prezidențialele din 2024 doar două secții de votare. Comuniștii propun ca cetățenii de peste hotare să nu poată vota cu acte expirate și voturile lor să fie luate în considerare proporțional cu cele din țară.

O zi în plus pentru recepționarea plicurilor

Potrivit legii aprobate anul trecut și modificate acum, votul prin corespondență se aplică acolo unde nu sunt secții de votare sau acestea se află la o distanță mare, unde se înregistrează în prealabil cel puțin 30 de alegători și serviciile poștale sunt sigure.

Pe de altă parte, nu poate fi realizat în țările cu care R. Moldova nu are relații diplomatice, în cele aflate în conflicte militare și în cele care nu respectă standardele internaționale privind desfășurarea alegerilor libere și corecte.

O altă noutate pentru parlamentare este că buletinele de vot expediate prin poștă către birourile electorale vor fi recepționate cel târziu cu două zile înainte de scrutin, și nu cu trei zile, cum a fost data trecută. Asta pentru că unele scrisori ar fi ajuns cu întârziere și voturile din ele au fost anulate.

De asemenea, Comisia Electorală Centrală va forma un consiliu electoral distinct, cu sediul la Chișinău, care va organiza votarea prin corespondență.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG