Linkuri accesibilitate

Guvernul spune „Nu” limitării dreptului la vot a diasporei


Coadă la o secție de votare din Parma, Italia, la alegerile prezidențiale și referendumul despre aderarea la Uniunea Europeană din 20 octombrie 2024.
Coadă la o secție de votare din Parma, Italia, la alegerile prezidențiale și referendumul despre aderarea la Uniunea Europeană din 20 octombrie 2024.

Guvernul a avizat negativ proiectul de lege de modificare a Codului Electoral înaintat de deputații comuniști și socialiști, prin care să fie interzis votul cetățenilor din afara țării cu pașapoarte expirate „pentru a preveni influența disproporționată asupra rezultatelor alegerilor”.

Prezentând avizul la ședința cabinetului de miniștri din 29 aprilie, secretarul general al Guvernului, Artur Mija, a spus că deputații din opoziție vor să limiteze dreptul la vot al moldovenilor din diaspora „pentru simplul fapt că aceștia nu votează Blocul comuniștilor și socialiștilor”.

El a declarat că „dreptul de a vota liber nu expiră, nu se negociază, este egal pentru toți și nu poate fi restrâns prin inițiative care încalcă principiile statului de drept”.

„Ni se cere să nu mai tratăm egal cetățenii noștri, care și de la mii de kilometri distanță contribuie la schimbarea Republicii Moldova”, a adăugat Mija, reamintind că, doar în 2023, cetățenii de peste hotare au transferat în țară 33,6 miliarde de lei.

La rândul său, premierul Dorin Recean le-a mulțumit „tuturor cetățenilor care locuiesc acasă și în afara țării pentru că se implică în viața politică a țării și susțin parcursul european”.

În proiectul de lege înregistrat la începutul lui aprilie, deputații din Blocul comuniștilor și socialiștilor propun ca cetățenii din diaspora să poată vota doar cu acte de identitate valabile și cu condiția că se vor înregistra prealabil la misiunile diplomatice și consulare ale R. Moldova.

De asemenea, ei vor ca voturile din afara țării „să nu afecteze direct rezultatele alegerilor parlamentare naționale”, ci să fie luate în considerare într-o „proporție determinată de participarea alegătorilor din țară”, în baza unui coeficient ce ar urma să fie stabilit de Comisia Electorală Centrală și aprobat de Parlament.

„Votul nostru contează”. Răspunsul alegătorilor din diaspora pentru Igor Dodon
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:13 0:00

Ideea nu este nouă. În 2020, când a pierdut cursa prezidențială, inclusiv datorită votului masiv din afara țării pentru pro-europeana Maia Sandu, liderul socialiștilor Igor Dodon a numit alegătorii din diaspora „un electorat paralel al R. Moldova”, care se află „în disonanță cu preferințele populației majoritare care locuiește și muncește acasă”.

Și în 2024, când candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, a câștigat în țară, dar a pierdut alegerile prezidențiale în favoarea Maiei Sandu, susținută masiv în diaspora, Dodon a spus că, în viitor, cetățenii moldoveni ar trebui să voteze doar în R. Moldova, nu și în țările-gazdă.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG