Linkuri accesibilitate

Miniștrii de Externe din UE au ultima ședință dinaintea vacanței de vară și a alegerilor moldovene


Luna august este de departe cea mai „leneșă” în instituțiile UE.
Luna august este de departe cea mai „leneșă” în instituțiile UE.

Miniștrii de Externe din Uniunea Europeană au marți la Bruxelles ultima ședință dinaintea vacanței de vară. Pe agendă se află prioritar situația din Ucraina atacată intens de ruși în ultimele săptămâni și pedepsirea guvernului Georgiei pentru derapajele antidemocratice.

Moldova figurează printre alte „teme curente” pe agenda oficială a Consiliului de Afaceri Externe, cum se numește reuniunea.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Andrii Sibiha, va participa la discuții prin legătură video.

La Bruxelles se află în schimb, fizic, ministrul de Externe moldovean, Mihai Popșoi, invitatul unei reuniuni neformale, în marginea Consiliului, cu participarea șefei politicii externe și de securitate a UE, Kaja Kallas.

Kaja Kallas, într-o imagine din 11 iulie.
Kaja Kallas, într-o imagine din 11 iulie.

De asemenea, la reuniunea miniștrilor europeni urma să se adopte o listă de sancțiuni extinsă pentru politicieni moldoveni aflați în legătură cu oligarhul fugar Ilan Șor, care a fost sancționat mai demult.

Potrivit unei ciorne văzută de Europa Liberă, printre noii sancționați cu înghețarea eventualelor lor avuții din UE și cu interdicție de viză se află deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, precum și diferiți lideri de partide apropiate lui Șor. Blocul Victorie este sancționat în ansamblul său, ca și o firmă de-a lui Șor bănuită că participă la coruperea alegătorilor.

Reuniunea de la Bruxelles de marți este ultima în acest format pe care o vor mai avea miniștrii de externe din UE nu doar înaintea vacanței, dar și înaintea alegerilor parlamentare moldovene din 28 septembrie, la care partidul pro-occidental PAS, fondat de Maia Sandu, ar urma să se confrunte mai ales cu forțe pro-ruse.

Cum mai merge extinderea?

Pregătirea primirii de noi membri în UE nu se află pe agenda reuniunii miniștrilor de Externe de marți, care poate aduce, totuși, noi mesaje de sprijin pentru acest proces. Ministrul Popșoi ar putea primi asemenea asigurări în număr chiar mai mare, căci are programate și întâlniri la Parlamentul European, ai cărui membri sunt de obicei mai liberi să-și exprime entuziasmul politic decât membrii executivului UE sau șefii diplomațiilor din țările membre.

În ce privește candidatura Moldovei, ea se află momentan într-un punct mort, deși nu neapărat din vina ei. Ungaria, membră UE apropiată Rusiei, blochează începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, iar dintre celelalte 26 de membre puține ar fi de acord ca Moldova să înceapă fără vecina ei mai mare.

O sursă din cadrul președinției daneze a UE a declarat recent pentru Euronewscă „deconectarea procesului de extindere între Moldova și Ucraina nu este de actualitate”. Liderii UE se tem că, dacă ar permite Moldovei să se decupleze de Ucraina, ar putea transmite un semnal greșit, sugerând o acceptare strategică a obiectivelor destabilizatoare ale Rusiei în regiune.

Ministrul de Externe maghiar Peter Szijjarto este alături de premierul Viktor Orban cel mai cunoscut opozant al candidaturii Ucrainei la UE.
Ministrul de Externe maghiar Peter Szijjarto este alături de premierul Viktor Orban cel mai cunoscut opozant al candidaturii Ucrainei la UE.

Recent, UE și-a exprimat susținerea pentru parcursul european al Moldovei trimițându-și conducerea la Chișinău la primul summit UE-R. Moldova, pe care ambele părți l-au calificat drept „istoric” și care a adus unele avantaje palpabile moldovenilor - inclusiv o tranșă din „fondul de creștere” și promisiunea roamingului telefonic gratuit, de la anul.

Georgia, admonestată

Miniștrii de Externe din UE ar putea anunța marți noi sancțiuni împotriva liderilor Georgiei, țară a cărei candidatură la aderare a fost înghețată din cauza tot mai numeroaselor încălcări ale standardelor democratice de către actualul ei guvern - dar și pentru că tocmai acel guvern a decis unilateral să suspende procesul de aderare, pentru câțiva ani.

După ce a fost discutată pe scurt de miniștri luna trecută, situația din țara din zona Caucazului de Sud este acum un punct de discuție „plin” – și de data aceasta s-ar putea să se ia și unele decizii mai dure. La începutul anului, UE a reintrodus obligativitatea vizei pentru deținătorii de pașapoarte diplomatice georgiene.

Forțele de ordine rețin un protestatar la Tbilisi, la 19 noiembrie, după alegerile parlamentare câștigate de partidul cu înclinații pro-ruse Visul Georgian.
Forțele de ordine rețin un protestatar la Tbilisi, la 19 noiembrie, după alegerile parlamentare câștigate de partidul cu înclinații pro-ruse Visul Georgian.

În documentele de pregătire a reuniunii de marți se spune că „liderii UE și-au exprimat de mai multe ori îngrijorarea profundă cu privire la evoluția situației din Georgia, au condamnat cu fermitate violențele împotriva protestatarilor pașnici, a politicienilor și a reprezentanților mass-media și și-au exprimat regretul față de decizia guvernului georgian de a suspenda procesul de aderare a țării la UE până în 2028”.

„UE este pregătită să sprijine aspirațiile europene ale poporului georgian și parcursul țării către aderare, în cazul în care autoritățile georgiene decid să își schimbe actuala orientare”, se mai spune în document.

Țările din UE nu au ajuns, înaintea reuniunii de marți, la un consens asupra unor noi sancțiuni împotriva Georgiei. În vreme ce unii ar dori chiar să fie amenințată cu anularea candidaturii la UE, alții nu sunt de acord nici cu o eventuală reintroducere temporară a vizei pentru toți georgienii.

Există o opțiune care ar putea fi realizată probabil săptămâna aceasta: un grup numeros de țări, condus de trio-ul baltic, intenționează să solicite Serviciului European de Acțiune Externă și Comisiei Europene să efectueze o evaluare aprofundată a Acordului de asociere UE-Georgia din 2016.

Obiectivul ar fi de a explora posibilitatea suspendării în viitor a unor părți ale acordului, cum ar fi dispozițiile privind liberul schimb pe care le include. O astfel de suspendare ar necesita doar o majoritate calificată - astfel că Ungaria sau Slovacia, care se opun de obicei sancționării Georgiei, nu ar mai putea deraia demersul.

Scris cu ajutorul lui Rikard Jozwiak, editor RFE/RL pentru problemele UE.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG