Lidia Postică, în vârstă de 66 de ani, din satul Costești, raionul Ialoveni, este în așteptarea protezelor pentru ambii genunchi încă din anul 2013. Ea spune că lista pe care se înscrisese inițial s-a pierdut între timp.
„Nu m-a mai sunat nimeni și nici eu nu am mers să mă interesez. Primăvara trecută, m-am înscris din nou în lista de așteptare. Mă dor picioarele foarte tare, este din ce în ce mai rău”, povestește femeia, care susține că nu-și permite o endoprotezare de genunchi la o clinică privată.
Olga Efros are 63 de ani și suferă de coxartroză de gradul IV. În 2018, s-a înscris în listele de așteptare, având nevoie de proteze la ambele șolduri și la ambii genunchi. În primăvara anului 2021, a fost operată la șoldul stâng, iar anul trecut s-a pus în rând pentru o proteză la șoldul drept.
„În lista de așteptare pentru proteze de genunchi sunt mai mulți oameni. Pe mine mai tare mă dor genunchii și aș fi vrut ca primele proteze să fie la genunchi, dar medicul mi-a explicat că este bine să fac la șold, pentru că o parte din dureri vin de acolo”, ne-a explicat Olga Efros.
Câțiva ani la rând, femeia și-a injectat acid hialuronic în genunchi, dar spune că asta nu a ajutat-o și speră ca într-o zi să fie operată și la genunchi.
Maladiile articulare au întinerit
Chirurgul ortoped Sergiu Ciobanu de la Spitalul Clinic de Ortopedie și Traumatologie spune că, dacă anterior se considera că de maladii articulare suferă doar oamenii de peste 50 de ani, după pandemia de Covid și tinerii de 30 de ani au început să aibă probleme cu articulațiile.
Acestea pot apărea și în urma unor traume, pe fon hormonal la femeile în menopauză, din cauza obezității și a unor factori genetici. Maladiile articulare pot fi prevenite, dar nu în totalitate, potrivit specialistului.
„Nu este indicat un efort fizic exagerat, așa cum fac sportivii de performanță sau lucrătorii din construcții care ridică greutăți. De asemenea, este necesar să ne alimentăm corect, pentru a evita obezitatea, și să ne adresăm la timp la medic”, explică medicul.
CNAM: Timpul de așteptare s-a redus
Potrivit datelor oferite Europei Libere de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) în acest moment pe lista de așteptare pentru o operație de protezare a șoldului se află 3.414 pacienți, dintre care 693 au nevoie de intervenție la ambele articulații.
Pe lista de așteptare pentru o operație de protezare a genunchilor se află 11.963 de pacienți. Dintre ei, au nevoie de intervenție la ambele articulații 5.461 persoane.
CNAM susține că acum timpul de așteptare pentru o operație de artroplastie a șoldului/genunchiului este de 1,5 – 2 ani, pe când în anii precedenți era de 3 ani. Totuși, pe aceste liste se află și pacienți înscriși încă în anii 2017-2018.
„Acești pacienți au fost contactați telefonic pe parcursul anilor 2022-2023 de către angajații CNAM, însă majoritatea au solicitat amânarea intervenției chirurgicale din diverse motive. Ulterior, unii revin telefonic pentru a fi repartizați la instituțiile medicale contractate de CNAM”, se arată în răspunsul autorității.
În 2023 au fost efectuate 5.064 de intervenții chirurgicale de endoprotezare, cu 1.291 mai multe decât în anul precedent, când au fost realizate 3.773 de operații.
Pentru anul 2024, în fondurile CNAM a fost prevăzută pentru protezarea aparatului locomotor suma de 402,7 milioane de lei, care va acoperi 5.980 de intervenții chirurgicale sau circa o treime din solicitări.
CNAM a contractat pentru endoprotezare 21 de instituții medicale, dintre care șapte sunt private.
Anul trecut, un raport al Curții de Conturi arăta că există nereguli în listele de așteptare pentru o endoprotezare. De exemplu, auditorii au constatat că nu există o listă cu pacienții care au nevoie să fie operați de urgență.
Cu toate acestea, 1.515 de persoane au fost trimise de urgență la intervenții în anul 2022. Circa 1.300 de persoane au beneficiat de intervenție fără a fi pe listele de așteptare. 730 au fost operate înainte de a fi incluse în liste, iar 170 de persoane aflate pe liste au fost plătit pentru intervenție.
Directorul CNAM, Ion Dodon, s-a justificat atunci prin faptul că listele de așteptare au fost actualizate în anul 2022, după ce au trecut în gestiunea CNAM de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
„După actualizarea listelor, am constatat că unii cetățeni au fost uitați, fiind în lista de așteptare din anul 2017. Noi am început să le trimitem scrisori acestor persoane. Am ajuns la situația anului 2021, când persoanele se află în lista de așteptare de 1-2 ani”, a precizat Dodon.