Acesta este principalul obiectiv al Programului național de prevenire și control al bolilor netransmisibile pentru anii 2023-2027, proiectul căruia a fost prezentat pentru consultare publică, până pe 6 ianuarie.
Programul țintește creșterea cu 90% a nivelului de alfabetizare în sănătate a populației, reducerea consumului de tutun și alcool și promovarea unui mod sănătos de viață.
Printre altele, autoritățile planifică în această perioadă:
- să deruleze campanii de comunicare, evenimente tematice și proiecte ca „orașe sănătoase”, „școli care promovează sănătatea”, „sănătatea la locul de muncă”;
- să promoveze activitatea fizică pentru toți;
- să stabilească o rază de vânzare a alcoolului în preajma instituțiilor medicale și educaționale;
- să interzică vânzarea băuturilor alcoolice persoanelor în stare de ebrietate;
- să stabilească pragul de alcoolemie 0% în sânge și în aerul expirat pentru șoferi;
- să majoreze gradual taxele la alcool;
- să dezvolte un serviciu de consiliere nutrițională;
- să reglementeze conținutul de grăsimi trans și al zahărului adăugat din produsele alimentare;
- să majoreze taxele la produsele alimentare și la băuturile nealcoolice cu conținut înalt de sare, zahăr și grăsimi saturate.
În prezent, R. Moldova este țara cu cea mai înaltă mortalitate generală a populației din regiunea europeană. În anul 2021, mortalitatea provocată de bolile netransmisibile a reprezentat 1.302,2 de decese la 100.000 de locuitori, depășind de două ori media din Uniunea Europeană (546 decese la 100.000).
Principalele maladii netransmisibile sunt bolile cardiovasculare, digestive și respiratorii, cancerul și diabetul.
Lipsesc cardiologi în raioane
Rata mortalității prin bolile aparatului circulator în 2021 a constituit 688,7 decese la 100.000 de locuitori, menținându-se la nivelul anului 2010 (688,1 decese la 100.000 de locuitori). Anterior, tendința era în descreștere, în 2017 acest indicator constituind 605 decese la 100.000 de locuitori.
Pe lângă pandemia Covid-19, care a influențat asupra creșterii mortalității prin boli cardiovasculare, un alt factor determinant este lipsa medicilor, spun specialiștii.
Lucrul cardiologilor îl fac medicii de familie.
„Avem un număr foarte mare de raioane fără cardiologi, care să acorde asistența medicală necesară, iar lucrul lor îl fac medicii de familie. Aceștia au un volum mare de muncă, însă patologia cardiovasculară are un anumit specific și pacienții cu boli cardiovasculare au nevoie de o atenție sporită”, a spus Europei Libere cardiologul intervenționist Marcel Abraș.
De asemenea, în anul 2021, rata mortalității prin tumori a crescut în comparație cu 2010, de la 160 până la 164,6 decese la 100.000 de locuitori. Pe de altă parte, rata mortalității în urma bolilor aparatului digestiv a scăzut de la 121,9 până la 82 de decese la 100.000 de oameni și cea cauzată de bolile aparatului respirator – de la 68,3 până la 56,6.
Aproape jumătate mor înainte de vreme
Potrivit noului program național, un indicator îngrijorător este faptul că mai mult de jumătate din cei decedați din cauza bolilor netransmisibile sunt persoane apte de muncă. Mortalitatea prematură (la vârste cuprinse între 30 și 69 ani) constituie 40% din totalul deceselor condiționate de aceste maladii, înregistrate anual.
Factorii de risc care duc la apariția și dezvoltarea bolilor netransmisibile sunt consumul de tutun, alimentaţia nesănătoasă, abuzul de alcool, inactivitatea fizică, hipertensiunea arterială, dislipidemia, glicemia crescută, obezitatea, dar și factorii genetici. Reducerea acestor factori de risc ar putea preveni până la 80% din decesele premature cauzate de bolile cardiovasculare și diabet și până la 40% - de cancer.
Anterior, prin Strategia naţională de prevenire şi control al bolilor netransmisibile pe anii 2012–2020, autoritățile își propuseră să reducă mortalitatea cauzată de bolile netransmisibile ce pot fi prevenite cu 17%, însă acest obiectiv nu a fost atins.
Cel mai recent studiu privind starea de sănătate a populației arată că în ultimii 8 ani, în R. Moldova a crescut nivelul consumului de tutun, a consumului de alcool și a obezității.