Linkuri accesibilitate

Lilia Ivanov, Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare: Trebuie să ne învățăm să folosim inteligența artificială


Lilia Ivanov, directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare
Lilia Ivanov, directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare

Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare a folosit în premieră anul acesta inteligența artificială pentru a verifica punctajul la examenele de absolvire a clasei a IX-a și analizează alte opțiuni de utilizare, a declarat șefa agenției, Lilia Ivanov, podcastului Pe Agendă cu Cristina Popușoi.

Într-o discuție despre rezultatele examenelor de absolvire a liceului și a gimnaziului, invitata podcastului a explicat că, tot pentru prima dată anul acesta, toate testele de clasa a IX-a – peste 100 de mii - au fost verificate centralizat, la Chișinău, în urma unei reforme.

Verificarea testelor la nivel raional practicată în trecut a dus la suspiciuni privind mărirea artificială a notelor de către comisiile de evaluare raionale: în timp ce mulți elevi luau note mari la examene, testele internaționale PISA au arătat că fiecare al doilea copil de 15 ani are competențe minime la lectură și științe, iar la matematică situația este chiar mai proastă.

„Trebuia să schimbăm ceva în așa fel ca să avem un rezultat credibil”, spune Ivanov. Soluția a fost ca testele să fie evaluate la de către comisii la nivel național, la Chișinău, „A fost un efort enorm”, iar punctajul dat de „comisiile republicane” a fost verificat și de o aplicație AI. „Deci, a fost o problemă simplă de matematică, iar inteligența artificială ne ajută să facem acest check”, a mai spus Ivanov.

Rezultatul este că anul acesta rata de promovare la gimnaziu a fost de numai 88%, față de 95% anul trecut. Putea fi și mai mică, dar un test timpuriu la matematică, care sugera un posibil dezastru la examenul de absolvire a gimnaziului, a dus la o intervenție extraordinară: autoritățile din educația au creat un sistem de mentorat, prin care învățători dar și elevi din clasele a XI-a și a XII-a i-au ajutat să se pregătească mai bine pe absolvenții clasei a IX-a.

BAC 2025: Un nou record

În comparație cu examenele de absolvire a gimnaziului, cele de bacalaureat, unde liceenii au luat în număr mare anul acesta note de 10, 9 și 8, confirmă o tendință de îmbunătățire.

Numărul liceenilor care au luat anul acesta numai note de 10 la BAC a atins un nivel record. „Este un record în fiecare an: anul trecut a fost un record că au fost 57 de elevi, anul acesta este un record că aveam 89 de elevi”, spune Ivanov.

După ea, rezultatul se datorează unei „munci enorme” depuse de acești elevi, pentru care „media de 10 pe linie a fost ținta lor din prima zi de liceu”. Dar și un rezultat al schimbărilor din sistem, începând cu introducerea camerelor de supraveghere la examenele de bacalaureat, în 2013, ducând la situația în care astăzi „nu se mai copiază” la BAC, iar elevii au înțeles că trebuie să se pregătească cu adevărat.

În ceea ce privește AI-ul în educație, multe țări încearcă să înțeleagă cum pot utiliza aplicațiile de inteligență artificială așa încât elevii să nu le folosească pur și simplu pentru a scrie în locul lor lucrările, ci pentru a însuși mai bine materia, iar învățătorii – pentru a-și organiza mai bine cursurile și testele.

„O să analizăm foarte atent și o să vedem și experiența altor țări pe dimensiunea evaluării testelor, dar, ca și în primul exercițiu, ne gândim că am putea să folosim inteligență artificială tocmai la subiectele sau itemii care au un răspuns univoc”, a spus Ivanov.

În tot cazul, „nu trebuie să ne temem” de AI, dar „trebuie să ne învățăm să folosim inteligența artificială”. „Este exact ca o carte, trebuie să ne învățăm să o citim”, a mai spus directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov.

„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldovași pe site-ul moldova.europalibera.org.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG