Regizoarea spune că a primit „detașat” reacțiile politice negative pe care le-a trezit difuzarea în școli a filmului său – o docudramă care reconstituie epoca folosind documentul, dar și elemente ale narațiunii artistice, scenografie și actori, pentru a reda istoriile a patru deportați.
„Sunt foarte împăcată cu ceea ce am făcut și am avut o abordare foarte onestă față de acest subiect”, explică cineasta, spunând că s-a documentat minuțios pentru a face filmul.
Lansată cu 6 ani în urmă, docudrama avea deja o circulație amplă, dar proiectarea ei școli, pe 8 mai, printr-un ordin al ministrului Educației, a fost descrisă de opoziția socialistă și comunistă drept o „tentativă de rescriere a istoriei” și „folosirea copiilor în scopuri de propagandă politică”.
„Nu putem nega adevărul istoric și nu putem să-l ascundem sub preș, trebuie să-l privim cu luciditate și trebuie să ne asumăm niște lucruri. Nu putem folosi aceste victime ale deportărilor ca pe un instrument politic și să le transformăm din nou și din nou în dușmani”, comentează Leontina Vatamanu.
„ O lecție de istorie altfel”
Autoarea susține că s-a bucurat de inițiativa Ministerului Educației de a le arăta elevilor documentarul, „mai cu seamă că în manualul de istorie acest film era recomandat spre vizionare”: „Probabil că ministerul s-a gândit că ar fi o idee bună să organizeze o asemenea proiecție generală, să organizeze, deci, o lecție de istorie altfel”.
Ministerul Educației a spus atunci că filmul a fost difuzat pentru „a-i ajuta pe elevi să înțeleagă trecutul” și să reflecteze „asupra tragediilor provocate de regimurile totalitare”.
Dar socialiștii au fost iritați mai ales de faptul că proiecția a avut loc pe 8 mai, adică, așa cum au spus într-un comunicat, „în ajunul unei date sfinte pentru toți – aniversarea a 80-a de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei”, termenul sovietic pentru cel de-Al Doilea Război Mondial.
Pe 9 mai, în R. Moldova este sărbătorită oficial și Ziua Victoriei, și Ziua Europei, însă în moduri diferite de segmentele pro-europene și pro-ruse ale societății.
Reprezentanții Partidului Comuniștilor au anunțat, în ziua difuzării filmului, că se vor adresa în instanță pentru a anula ordinul ministrului, pe motiv că pelicula „ar denatura adevărul istoric” și ar conține scene violente.
„M-am gândit că, prin această cerere, Partidul Comuniștilor din Moldova recunoaște cumva crimele și ororile prin care a trecut acest popor, dacă consideră că ceea ce am arătat eu în film poate afecta tânăra generație”, spune regizoarea.
Ea susține că filmul nu conține scene violente și că a ținut cont de acest aspect atunci când a lucrat la el, pentru că și-a dorit să ajungă la un public „eterogen”.
Neacceptarea adevărului istoric
Chiar dacă în ultima perioadă în societate se discută tot mai mult despre represiunile din perioada sovietică, Leontina Vatamanu observă și „o reacție de neacceptare a adevărului istoric”, care îi pare ciudată, mai ales pe fundalul războiului purtat de Rusia contra Ucraina. Ea vede în aceste reacții un rezultat al „deceniilor de propagandă și ideologie sovietică”.
Pentru ea însăși, deportările staliniste sunt un fapt incontestabil – chiar mama ei s-a numărat printre zecile de mii de victime, iar „Siberia din oase” spune inclusiv istoria ei.
„Sunt lucruri despre care nu putem tăcea și nu cred că astăzi ne poate pune cineva călușul în gură”, afirmă regizoarea.
„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldovași pe site-ul moldova.europalibera.org.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te