Linkuri accesibilitate

18 universități din România își prezintă oferta educațională la Chișinău, Ungheni, Bălți și Căușeni


Arina Torosean, absolventă a liceului „Ștefan cel Mare” din Chișinău, vrea să studieze la Universitatea Tehnică din Iași
Arina Torosean, absolventă a liceului „Ștefan cel Mare” din Chișinău, vrea să studieze la Universitatea Tehnică din Iași

Zeci de absolvenți de liceu au venit joi la târgul Universităților din România, pe Aleea Clasicilor din Chișinău. Instituțiile de peste Prut încearcă să-i atragă pe tinerii din Moldova cu o ofertă de studii variată, în română și engleză, cămine renovate și burse de până la o mie de lei românești.

Printre cei veniți în prima zi a ediției din acest an a târgului, devenit deja o tradiție în ultimii 14 ani, au fost Arina Torosean și Loredana Gabura, absolvente ale Liceului „Ștefan cel Mare” din Chișinău, care își doresc să urmeze cursurile Universității Tehnice din Iași.

„Vreau să studiez la Iași pentru că e aproape de casă. Sistemul de învățământ din România este mult mai dezvoltat, pentru că țara face parte din Uniunea Europeană”, spune Arina, care și-a ales specialitatea Inginerie civilă.

Sebastian Malcoci, din Ialoveni, ne-a povestit că a absolvit liceul în România și vrea să-și continue studiile la Timișoara.

„Mi-a plăcut foarte mult atmosfera de acolo, oamenii. Acolo m-am maturizat, am evoluat. Am mai multe opțiuni, dar cred că voi opta pentru Universitatea Politehnică din Timișoara. Planul meu este să termin studiile în România și apoi totuși să trăiesc în R. Moldova. Țara mea de suflet e Moldova, eu nu pot să plec de aici”, ne-a mărturisit tânărul.

Massimo Nisfoian vrea să studieze la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Massimo Nisfoian vrea să studieze la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Un alt proaspăt absolvent de liceu, Massimo Nisfoian, din Cricova, este interesat de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

„Aș vrea la Cluj să învăț, pentru că știu că este una dintre cele mai puternice universități din România. Orașul e foarte frumos și profesorii sunt buni”, argumentează Massimo.

La târg participă 18 universități de stat din România, multe dintre ele fiind prezente încă de la prima ediție. Printre instituțiile reprezentate se numără universități de prestigiu din Iași, Cluj, Constanța, București și Timișoara.

„Tinerii din R. Moldova sunt studenți buni”

Mihaela Irimia, reprezentanta Universității Ovidius din Constanța, a precizat că instituția oferă 100 de locuri la studii de licență și 20 la masterat, jumătate dintre acestea fiind cu bursă.

„Suntem cea mai mare universitate de la malul mării, avem o comunitate puternică de studenți din diaspora, cei mai mulți din Republica Moldova. Avem burse atractive din venituri proprii, care pot ajunge și la o mie de lei”, a menționat Mihaela Irimia.

Mihaela Irimia, reprezentanta Universității Ioan Cuza din Iași.
Mihaela Irimia, reprezentanta Universității Ioan Cuza din Iași.

Universitatea Alexandru „Ioan Cuza” din Iași propune tinerilor din Moldova 720 de locuri la licență și 422 la masterat, majoritatea fără taxă și cu bursă.

Oferta educațională include 226 de programe de studii în cadrul celor 15 facultăți. Printre specialitățile noi se regăsesc: Management în Sport (Facultatea de Educație Fizică și Sport) și Matematică și Informatică, cu predare în limba engleză.

„Venim în fiecare an, pentru că tinerii din Moldova sunt copii silitori, studenți foarte buni, având în vedere achiziția educațională de la ei de acasă. Încercăm să creștem această educație cât mai mult”, a spus Maria Ignat, reprezentanta UAIC.

Admiterea la UAIC combină media de liceu cu probe scrise la anumite specialități, precum Drept, Informatică, Psihologie, Sport sau Arte Vizuale și Design.

Târgul universităților din România continuă pe 4 iulie la Ungheni, 5 iulie la Bălți și pe 6 - în premieră - la Căușeni, în loc de Cahul.

Admiterea la studii în România, va avea loc între 7–12 iulie la studii de licență și între 14–19 iulie la masterat. Tinerii vor putea depune dosarele online pe platformele universităților. Anul trecut Guvernul României a oferit tinerilor din diasporă 5000 de locuri la buget, dintre care 1000 pentru basarabeni.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG